Σινεμά|14.01.2023 21:40

Τα κινηματογραφικά νέα του Σαββατοκύριακου: O αγνώριστος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, o διαφορετικός Πινόκιο και η Μαλάλα στην κούρσα των Όσκαρ

Newsroom

- Όσοι παρακολούθησαν το βραβευμένο από τους κριτικούς «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, σίγουρα παρατήρησαν ότι ο ομώνυμος χαρακτήρας της ταινίας τελειώνει την ταινία όπως άρχισε, τουλάχιστον όσον αφορά την εμφάνισή του: Ο Πινόκιο (Γκρέγκορι Μαν) δεν μεταμορφώνεται σε ροδομάγουλο παιδί, αλλά παραμένει μια ξύλινη μαριονέτα για το υπόλοιπο της ζωής του. Και, ωστόσο, η ταινία εξακολουθεί να καθιστά αρκετά σαφές ότι, από πολλές απόψεις, ο Πινόκιο γίνεται εξίσου ανθρώπινος με οποιονδήποτε από εμάς όταν σπάει την κλεψύδρα για να σώσει τον Τζεπέτο (Ντέιβιντ Μπράντλεϊ): αποκτά θνητότητα, όπως κάθε άλλο πραγματικό ζωντανό αγόρι. Οπότε, γιατί εξακολουθεί να μοιάζει έτσι;

Με την πρώτη ματιά, αυτή η επιλογή να παραμείνει ανέπαφη η εμφάνιση του Πινόκιο, αλλά να παραμείνει θνητός μπορεί να ακούγεται παράξενη, αλλά έχει πολύ βαθύτερο νόημα. Ο Πινόκιο του del Toro δεν είναι απλώς μια ιστορία για μια μαριονέτα, αλλά μια παραβολή για τον φασισμό και το πώς είναι μια ιδεολογία που βασίζεται εξ ολοκλήρου στο να βάζει τους ανθρώπους σε μικρά κουτάκια. Θεωρεί το άτομο όχι ως άτομο που αξίζει σεβασμό για αυτό που είναι, αλλά ως γρανάζι σε μια μηχανή που έχει σκοπό να κρατήσει μια συγκεκριμένη ιδέα για την πατρίδα σε εγρήγορση, αναφέρει δημοσίευμα του Collider. Ο αγώνας του Πινόκιο καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι να γίνει αποδεκτός για το άτομο που είναι, ακόμη και αν είναι ένα άτομο φτιαγμένο από ξύλο αντί για σάρκα και αίμα. 

- Η νεότερη κάτοχος Νομπέλ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού και απόφοιτη της Οξφόρδης Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai) συμμετέχει ως παραγωγός στο ντοκιμαντέρ «Stranger at the Gate» το οποίο βρίσκεται στην πρώτη λίστα που ανακοινώθηκε για τα φετινά Όσκαρ πριν τις τελικές υποψηφιότητες.

«Αυτή η ταινία είναι μια δυνατή αληθινή ιστορία συγχώρεσης και λύτρωσης», ανέφερε η Γιουσαφζάι σε δήλωσή της. Σε σκηνοθεσία του Τζόσουα Σεφτέλ (Joshua Seftel) το ντοκιμαντέρ αφηγείται την αληθινή ιστορία του Αμερικανού πεζοναύτη Ρίτσαρντ ΜακΚίνεϊ, ο οποίος πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες, αποφασίζει να βομβαρδίσει το τζαμί στη γενέτειρά του, το Muncie της Ιντιάνα. Φτάνοντας εκεί Αφγανοί πρόσφυγες και ένας Αφροαμερικανός τον καλωσορίζουν και το σχέδιό του παίρνει μια απροσδόκητη τροπή. Ασπάζεται το Ισλάμ και γίνεται αρχηγός του τζαμιού.

«Σε αυτή την εποχή της διακρίσεων και του μίσους, αυτή η ιστορία μου δίνει ελπίδα» δήλωσε ο Σεφτέλ ο οποίος διάβασε την ιστορία σε μια τοπική εφημερίδα και ονειρεύτηκε να την κάνει ταινία. «Οι ήρωες της ταινίας με ενέπνευσαν να πιστέψω ότι η αγάπη μπορεί πραγματικά να νικήσει το μίσος». Η Γιουσαφζάι, έχει ιδρύσει τη δική της εταιρεία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών και το 2021 εξασφάλισε μια πολυετή συμφωνία με την Apple TV+, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Variety.

Τα νέα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες

- Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ(Robert Downey Jr) εμφανίστηκε εντελώς αγνώριστος στα γυρίσματα της σειράς του ΗΒΟ, «The Sympathizer». Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που ακολουθεί τις δυσκολίες ενός Γάλλο-Βιετναμέζου κουμουνιστή κατασκόπου κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών του πολέμου του Βιετνάμ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον εξορισμό του στις ΗΠΑ.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιέτ Ταν Νγκουιέν και ο ηθοποιός θα υποδυθεί «πέντε διαφορετικούς ρόλους». Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Nguyen Cao Ky Duyen(Nguy?n Cao K? Duyen), Κιού Τσιν(Ki?u Chinh), Σάντρα Ο(Sandra Oh) και 'Αλαν Τρονγκ(Alan Trong). Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν τόσο στο Λος 'Αντζελες όσο και στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το ΕΤ.

Στις νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ο ηθοποιός έχει αραιά κόκκινα σγουρά μαλλιά ενώ το πρόσωπό του με την βοήθεια του μακιγιάζ έχει παραμορφωθεί τόσο πολύ που είναι αγνώριστος. Πριν από λίγους μήνες σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο Instagram ο σταρ ζήτησε από τους γιους του να τον βοηθήσουν να ξυρίσει το κεφάλι του. «Τα πράγματα που κάνουμε για τη δουλειά μας... και τα παιδιά μας», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης ο ηθοποιός. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία πρεμιέρας του «The Sympathizer».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΌσκαρΓκιγιέρμο ντελ ΤόροκινηματογράφοςΠινόκιοειδήσεις τώραΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ