Σινεμά|08.02.2023 17:55

Γκάνθερ: Στο Netflix η ιστορία του πλουσιότερου σκύλου στον κόσμο με περιουσία 400 εκ. δολαρίων - Η απάτη και το σκάνδαλο των Liechtenstein Papers

Newsroom

Πρεμιέρα έκανε πριν από λίγες ημέρες ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του πολυεκατομμυριούχου σκύλου Γκάνθερ. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η περιουσία αυτού του τετράποδου έχει μετατραπεί σε μία τεράστια αυτοκρατορία δύο ηπείρων, η οποία περιλαμβάνει πολυτελείς επαύλεις, μία λαμπερή συνοδεία, μέχρι κι ένα μουσικό ποπ συγκρότημα. Όμως, όπως θα έλεγε κάθε καλό λαγωνικό, πάντα αξίζει να σκάψεις λίγο βαθύτερα...

Πρωταγωνιστής ένας γερμανικός ποιμενικός που ένα χρόνο νωρίτερα απασχόλησε τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης καθώς αν και τετράποδο έχει περιουσία που περιλαμβάνει δεκάδες ακίνητα και μετρητά των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 400 εκατ. Ευρώ. Μεταξύ αυτών και μία έπαυλη στο Μαϊάμι με εννέα υπνοδωμάτια και οκτώ μπάνια η οποία κάποτε άνηκε στη Μαντόνα. Η τιμή της έπαυλης υπολογίζεται στα 31 εκατομμύρια δολάρια και πάνω από το τζάκι στο σαλόνι υπάρχει πορτρέτο του Γκάνθερ του τέταρτου σε ολόχρυση κορνίζα.

Τα χρήματα λένε πως προήλθαν από τη Γερμανίδα κόμισα Καρλότα Λίμπενστάιν η οποία πέθανε το 1992. Τότε κληροδότησε ολόκληρη την περιουσία της ύψους 80 εκατ. Δολαρίων στο αγαπημένο της σκυλάκι, τον Γκάνθερ τον 3ο παππού του Γκάνθερ του 5ου, καθώς δεν είχε παιδιά ή στενούς συγγενείς. Για την ακρίβεια, είχε χάσει το μοναχογιό της Γκάνθερ ο οποίος αυτοκτόνησε. Δικό του ήταν το αρχικό σκυλί που είχε πάρει και το όνομά του. Έκτοτε το αφήγημα θέλει όλους τους απόγονους του αρχικού λυκόσκυλου να γίνονται αποδέκτες του πλούτου αυτού που με την πάροδο του χρόνου και τις σωστές επενδυτικές κινήσεις έχει πολλαπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η προνομιούχα ζωή του εκάστοτε σκύλου που βρίσκεται στη θέση αυτή. Εκτός από τα πολλά και διαφορετικά σπίτια στα οποία περνάει το χρόνο του, μεταξύ αυτών και μια βίλα στο Ποζιτάνο της Ιταλίας, τουλάχιστον 25 άτομα εργάζονται για το συμπαθητικό τετράποδο. Πέντε υπάλληλοι έχουν αναλάβει τις βόλτες του, δύο σεφ ασχολούνται με το φαγητό του το οποίο περιλαμβάνει φιλέτα εκατοντάδων δολαρίων αλλά και σπάνιες βιταμίνες.

Επίσης, έχει φυσικοθεραπευτή που του κάνει καθημερινό μασάζ, μετακινείται με ιδιωτικό τζετ, ένα γιοτ ενώ έχει γύρω του ανθρώπους – πέντε στον αριθμό – των οποίων αποκλειστική δουλειά είναι η ψυχαγωγία του. Ένα πενταμελές γκρουπ τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα και φυσικά έχει τον δικό του εκπρόσωπο Τύπου.

Πώς συνδέεται η ιστορία με το σκάνδαλο των Liechtenstein Papers του 2008

Ο σκύλος με το καταπίστευμα δεν είναι το πιο αλλόκοτο στοιχείο αυτής της ιστορίας. Ο φροντιστής του Γκάνθερ ζούσε επίσης στην πολυτέλεια και είχε φανατικούς ακόλουθους.

Είναι αρκετά σαφές ότι ο επιστάτης του Gunther, ένας Ιταλός κληρονόμος φαρμακευτικών εταιρειών με το όνομα Maurizio Mian, εμπλέκεται με την ιστορία (ή την ουρά) του Gunther, η οποία με την πάροδο των ετών περιελάμβανε πλούσιες αγορές ακινήτων και περιέβαλε τον σκύλο με μια ομάδα πέντε μοντέλων, γνωστών ως Burgundians. Ωστόσο, αυτό που ακούγεται σχεδόν σαν αστείο ("Stay classy, Miami") έχει μια πιο ανατριχιαστική πτυχή, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον του Mian για τη διεξαγωγή παράξενων κοινωνικών πειραμάτων σχετικά με την άπιαστη φύση της ευτυχίας.

Πριν τελειώσει, η σειρά - σε σκηνοθεσία του Aurelien Leturgie - θα αποκαλύψει πολλά για την αλήθεια πίσω από τα εκατομμύρια του Γκάνθερ και τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πότε, πού και πώς απέκτησε την περιουσία του.

Πολύ πριν από αυτό, υπάρχουν μέρη αυτής της ιστορίας που «πέφτουν με τα μούτρα» στο χαριτωμένο ανθρώπινο ενδιαφέρον αυτού που χαρακτηρίζουν ως «τον πλουσιότερο σκύλο του κόσμου». Τελικά, όμως, όπως αναφέρει το CNN υπάρχει μια πιο σκοτεινή πλευρά στο «Gunther's Millions» που χρησιμεύει τουλάχιστον εξίσου ως κατηγορητήριο για όσους έδωσαν στον Mian και σε άλλους άφθονη έκθεση στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να σταματήσουν να εξετάζουν τις κόκκινες σημαίες που τελικά κουνιούνται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων κεφαλαίων.

Αν διαβάζετε όλα αυτά και σκέφτεστε: «Χμμμ ... Μου ακούγεται σαν μια περίτεχνη φορολογική απάτη», τότε είστε πολύ πιο μπροστά από τον σκηνοθέτη Aurelien Leturgie. Σύμφωνα με την κριτική του ντοκιμαντέρ στον Guardian χρειάζονται ώρες από τον ίδιο και την ομάδα του για να φτάσουν στο ίδιο, αρκετά προφανές, συμπέρασμα, με ερωτήσεις και κυκλική αφήγηση. Ο πραγματικός δράστης αυτής της υπερφορτωμένης ιστορίας  είναι ο Maurizio Mian, φαρμακευτικός κληρονόμος, διευθύνων σύμβουλος της Gunther Corporation και ένα από τα πολλά άτομα υψηλού πλούτου που κατονομάστηκαν στο σκάνδαλο των Liechtenstein Papers του 2008. Δεν είναι ο σκύλος που θέλει να οδηγεί μια κίτρινη Lamborghini, ή να είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, ή να απασχολεί γυναίκες σερβιτόρες με «ωραίους γλουτούς» , έτσι δεν είναι;

Ο Bryan Lowry στην κριτική του στο CNN αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το είδος, το να κερδίζεις την ετικέτα του «παράξενου» μπορεί να είναι η μισή μάχη, και το Gunther's Millions σίγουρα πληροί τις προϋποθέσεις. Παρ' όλα αυτά, η ντοκιμαντέρ λειτουργεί στην πραγματικότητα σε διάφορα επίπεδα, και ενώ ο σκύλος πρωταγωνιστής της (επί του παρόντος ο Gunther VI) φαίνεται να είναι το "καλό παιδί", η κάλυψη που τον περιβάλλει είναι απόδειξη του πώς τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να "πάρουν την κάτω βόλτα" με περισσότερους από έναν τρόπους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκύλοςειδήσεις τώραντοκιμαντέρNetflix