Σινεμά|05.04.2019 22:53

Ο µαγικός κόσµος των εξτρίµ σπορ στο σινέ Κολέγιο

Χρήστος Ιερείδης

Αρκεί να φτάσετε έως το θέατρο του Κολεγίου Αθηνών και θα τα… δείτε όλα.

Το 5ο Adventure Film Festival ωρίµασε και προβάλλει µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ µε διεθνή χαρακτήρα. Το φετινό πρόγραµµα πλαισιώνουν 12 προβολές, µε τις περισσότερες από αυτές να αποτελούν πρεµιέρες στη χώρα µας, µέσα από τις οποίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε πρωτόγνωρα µέρη και να ζήσει µοναδικές εµπειρίες.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες συµµετοχές της φετινής διοργάνωσης είναι η µεγάλου µήκους ταινία τεκµηρίωσης, γερµανικής παραγωγής, µε τον εύγλωττο -αλλά και συνάµα παράδοξο- τίτλο «Gaza Surf Club».

Μια χούφτα νέων, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τους οποίους επιβαρύνει ο αποκλεισµός της Λωρίδας της Γάζας, όπου η εγκατάλειψη και η ανεργία σχεδόν αποτελούν οργανικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, επιµένουν να «ρουφούν» τη ζωή συντηρώντας µε τη στάση τους τον πεισµατικά «φυσιολογικό» τρόπο ζωής τους, τη -µικρή- φλόγα της ελπίδας. Οι πρωταγωνιστές είναι µέλη της κοινότητας σερφ της πόλης της Γάζας. Περίπου 40 σανίδες έχουν έρθει στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες µε µεγάλη προσπάθεια και παρά το γεγονός ότι επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Είναι αυτές οι σανίδες που τους δίνουν την ευκαιρία να βιώσουν ένα µικρό κοµµάτι της ελευθερίας – ανάµεσα στην υπενθύµιση µιας καταθλιπτικής πραγµατικότητας και των ελεγχόµενων από το Ισραήλ τριών µιλίων θαλάσσιων συνόρων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το«Fishpeople», της Κιθ Μαλόι. Αποτελείται από ιστορίες µιας µοναδικής οµάδας ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη θάλασσα. Σέρφερ, ψαράδες, ένας κολυµβητής µεγάλων αποστάσεων, ένας πρώην ανθρακωρύχος και µια οµάδα παιδιών που ζουν στην κόψη του ξυραφιού στους δρόµους του Σαν Φρανσίσκο είναι οι κυρίαρχες φιγούρες ενός φιλµ για τις µετασχηµατιστικές επιπτώσεις του χρόνου που περνά η οµάδα στον ωκεανό, αφήνοντας πίσω τους περιορισµούς τους για να βρουν βαθύτερο νόηµα στην άγρια ερηµιά που βρίσκεται ακριβώς πέρα από την ακτή.

Για την επικυριαρχία του ανθρώπου στο ίσως σηµαντικότερο ανασταλτικό αίσθηµά του, τον φόβο, «µιλά» το ντοκιµαντέρ «Finding the line». Η Ολυµπιονίκης και πρωταθλήτρια των X Games Slopestyle, Άνα Σίγκαλ και η αδελφή της, λάτρης του Freeride World, Νατ, χρησιµοποιούν το σκι για να κατανοήσουν τον φόβο και το πώς εκδηλώνεται στις ζωές τους. Ένα ταξίδι στην κόψη του ξυραφιού, σε µεγάλα βουνά σε όλο τον Καναδά και στη Γαλλία τις ωθεί να δοκιµάσουν τα φυσικά και συναισθηµατικά όριά τους.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια το πρώτο ελικοφόρο αεροσκάφος που αξιοποίησε την ηλιακή ενέργεια, το «Solar Impulse», πραγµατοποίησε την πρώτη πτήση του. Το «Point of No Return» παρακολουθεί το επικό ταξίδι δύο Ελβετών πιλότων, καθώς κάνουν µια ιστορική προσπάθεια να περιπλανηθούν γύρω από τον πλανήτη µε το «Solar Impulse 2». Το φιλµ καταγράφει την περιπετειώδη πτήση και δείχνει τη δοκιµασία των ανθρώπινων ορίων.

Στο «Hoji» ο θρύλος του σκι Ερικ Χόρλιφσον από τις χιονισµένες ορθοπλαγιές της Σιέρα Νεβάδα ξεδιπλώνει τη ζωή του, συνυφασµένη µε ακραίες καιρικές συνθήκες και σκι ελεύθερης κατάβασης, µε εξοπλισµό που του δίνουν εταιρείες για να τον δοκιµάσει ώστε να τον εξελίξουν.

Όµως και οι οµιλίες, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, είναι «ταξιδιάρικες», διότι έχουν στο DNA τους έντονο το βιωµατικό στοιχείο εκείνων που θα µοιραστούν τις εµπειρίες τους. Για παράδειγµα, ο Λεωνίδας Αθανασόπουλος, δροµέας µεγάλων αποστάσεων, έχει µότο του «ας µην είµαστε απλά περαστικοί ή “πελάτες” της φύσης» και θα µιλήσει για τη σύνδεση µε τη φύση και την τοπική κοινωνία, βοηθώντας στη διατήρηση των ισορροπιών που προστατεύουν το περιβάλλον που απολαµβάνουµε. Ο ∆ηµήτρης Κορρές, «φανατικός» µε την αναρρίχηση βράχου, συγγραφέας βιβλίων και τουριστικών οδηγών, µεταξύ πολλών άλλων, θα µιλήσει για την περιπέτεια ως ανάγκη στις «τακτοποιηµένες» κοινωνίες, και οι Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαµπούρη, που γνωρίστηκαν στα βουνά, θα περιγράψουν τι µπορεί να επιτύχει µια γυναίκα «εκεί έξω», όπως δηλώνει και η δράση τους «A Woman can Be».

Στο 5ο AFF θα δώσουν το «παρών» -µε τις φωτογραφικές εκθέσεις τους- και οι Ανδρέας Μεσσήνης («Οι ανώτεροι σκοτεινοί κήποι του ουρανού»), Πελαγία Καρανικόλα («African color») και Όλγα Στεφάτου («Solar Impulse 2 - η ιστορική πτήση»).

Info

5ο Adventure Film Festival, Αµερικανικό Κολέγιο (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή), απόψε και αύριο, www.adventurefilmfestival.gr. Εισιτήρια από 6 ευρώ (προπώληση).