Σινεμά|13.03.2023 08:24

H Michelle Yeoh γράφει ιστορία στα Όσκαρ ως η πρώτη Ασιάτισσα που πήρε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου

Newsroom

Η Μισέλ Γιο (Michelle Yeoh) από τη Μαλαισία κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντισυμβατική κωμωδία δράσης «Τα πάντα όλα» (Everything Everywhere All at Once ) κι έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που πήρε το χρυσό αγαλματίδιο.

«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η Γιο παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε. «Μην τα παρατάτε ποτέ».

Η Yeoh αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα της και σε όλες τις μητέρες του κόσμου. «Είναι πραγματικά οι σούπερ ήρωες και χωρίς αυτές, καμία από εμάς δεν θα βρισκόταν εδώ απόψε», είπε. Καθώς έβγαινε από τη σκηνή, φώναξε: «Ευχαριστώ την Ακαδημία - αυτή είναι η ιστορία που γράφεται!».

Στα Όσκαρ, η Yeoh είναι μόλις η τρίτη Ασιάτισσα - μετά την Yuh-Jung Youn για το «Minari» και την Miyoshi Umeki για το «Sayonara» - και η πρώτη στην κατηγορία των πρωταγωνιστών που κερδίζει βραβείο υποκριτικής. Κατακτώντας το βραβείο, η Yeoh κέρδισε τις Κέιτ Μπλάνσετ («Tar»), Άνα ντε Άρμας («Blonde»), Άντρια Ράιζμπορο («Leslie») και Μισέλ Γουίλιαμς («The Fabelmans»).

Η Γιο ξεκίνησε την καριέρα της με ρόλους σε ταινίες δράσης που παράγονταν στο Χονγκ Κονγκ. Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία αφού πρωταγωνίστησε σε φιλμ της σειράς ταινιών κατασκοπείας 007 — το «Tomorrow Never Dies» (1997), με τον Πιρς Μπρόσναν στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Η Yeoh πήρε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της, για την έρμηνεία της στην ταινία «Everything Everywhere All at Once». Η βράβευση ήρθε μετά από μια μακρά πορεία σε ταινίες πολεμικών τεχνών και δράσης όπως το «Crouching Tiger Hidden Dragon» και το «Yes, Madam». Σε σκηνοθεσία των Daniel Kwan και Daniel Scheinert, η τρελή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας επικεντρώνεται στην Evelyn Wang της Yeoh, μια μεσήλικη ιδιοκτήτρια πλυντηρίου, η οποία, ενώ ελέγχεται από την εφορία, ανακαλύπτει ότι πρέπει να συνδεθεί με εκδοχές του εαυτού της από παράλληλα σύμπαντα για να αποτρέψει μια καταστροφή.

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, η Yeoh ήταν το φαβορί για τη νίκη, επειδή είχε τιμηθεί σχεδόν σε όλες τις προγενέστερες τελετές, συμπεριλαμβανομένων των SAG Awards, των Independent Spirit Awards και των Χρυσών Σφαιρών. «Δεν θα στεκόμουν εδώ απόψε χωρίς τους Daniels, χωρίς το καταπληκτικό καστ και το συνεργείο [και] όλους όσοι συμμετείχαν στο 'Everything Everywhere All at Once'», είπε. «Επίσης, την ευρύτερη οικογένειά μου στο Χονγκ Κονγκ, όπου ξεκίνησα την καριέρα μου. Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να σταθώ στους ώμους σας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Variety, το βραβείο έρχεται να προστεθεί σε μια σεζόν με ρεκόρ βραβείων για το «Everything Everywhere All at Once», το οποίο έγινε μόλις η πέμπτη ταινία στην ιστορία που σαρώνει σε τέσσερα μεγάλα βραβεία συντεχνιών (DGA, PGA, SAG και WGA). Με επτά αγαλματίδια, η αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα» σάρωσε τα Όσκαρ, ακολουθούμενη από την αντιπολεμική ταινία «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» , η οποία κέρδισε τέσσερα βραβεία. Το «Everything Everywhere All at Once» έκανε πρεμιέρα πριν από σχεδόν ένα χρόνο στο SXSW, όπου έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία. Η ταινία απέφερε τελικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έγινε η πιο κερδοφόρα κυκλοφορία της A24 όλων των εποχών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ηθοποιόςΌσκαρειδήσεις τώραΑσίαΌσκαρ 2023