Σινεμά|14.03.2023 14:00

Οι 10 καλύτεροι ηθοποιοί που δεν έχουν κερδίσει ποτέ βραβείο Όσκαρ

Μαίρη Τσίνου

Ένα Όσκαρ υποδηλώνει πραγματική μαεστρία στην υποκριτική τέχνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπληκτικοί και εμβληματικοί ηθοποιοί που δεν έχουν καταφέρε να αποκτήσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιες διαμάχες, τα Όσκαρ παραμένουν η πιο διάσημη απονομή βραβείων στο Χόλιγουντ και το αγαλματίδιο εξακολουθεί να είναι ένα πολυπόθητο βραβείο για όλους τους μεγάλους ηθοποιούς. Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι να κερδίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι από τους καλύτερους, μεταξύ των οποίων και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) μέχρι το 2016 δεν είχε κερδίσει το Όσκαρ, αν και οι ερμηνείες του στο The Aviator ή το Blood Diamond είχαν ξεχωρίσει. Εν τέλει απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο το 2016, για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία «The Revenant», του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου.

Υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που δεν έχουν κερδίσει Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει καταπληκτικές ερμηνείες. Είτε αυτό οφείλεται στην κακή τύχη, είτε στην απόρριψη, κάποιοι καλλιτέχνες δεν έχουν λάβει ποτέ την αναγνώριση που τους αξίζει. Βέβαια, κάποιοι ηθοποιοί -όπως ο μεγάλος Gary Oldman- αναγνωρίζονται τελικά μετά από χρόνια χωρίς καν υποψηφιότητα.  Άλλοι κορυφαίοι ηθοποιοί χωρίς Όσκαρ υποκριτικής είναι ο Liam Neeson, ο Robert Downey Jr., ο Matt Damon και Michael Fassbender. Αυτός ο κατάλογος των διασημοτήτων του Χόλιγουντ που δεν έχουν κανένα Όσκαρ περιλαμβάνει επίσης μαύρους ηθοποιούς, όπως ο Samuel L. Jackson, και διάσημους κλασικούς αστέρες, όπως ο Peter O'Toole και ο Cary Grant. Το πώς αυτοί οι μεγάλοι ηθοποιοί δεν κέρδισαν ποτέ Όσκαρ παραμένει μυστήριο και οι χρήστες του ranker.com ανέδειξαν τους άνδρες ηθοποιούς που δεν έχουν βραβευτεί ποτέ με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ή Β' Ανδρικού Ρόλου. Μετά από ψηφοφορία σχετικά με το ποιοι αξίζουν να θεωρούνται οι «καλύτεροι της συγκεκριμένης κατηγορίας», η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

Hugh Jackman

Αν και ο Χιου Τζάκμαν (Hugh Jackman) είναι πιο γνωστός για την εμβληματική του δουλειά ως Wolverine στο franchise X-men, το βιογραφικό του στην υποκριτική έχει μεγάλη ποικιλία. Είτε γυμνάζει το σώμα και τα νύχια του στον blockbuster ρόλο του είτε τραγουδάει ένα συγκινητικό τραγούδι εξέγερσης στο Les Miserables, για το οποίο έλαβε τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ, ο Jackman προκαλεί πάντα εντύπωση.

Μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του Hugh Jackman ήταν στο Logan, όπου είχε τη δυνατότητα να δείξει μια διαφορετική πλευρά του υπερήρωα που βρίσκει τον εαυτό του πιο γερασμένο και όχι τόσο ανίκητο όσο παλιά. Ο Αυστραλός ηθοποιός απογειώνει το ρόλο από το 2000 και είναι καιρός να αναγνωριστεί η σπουδαία δουλειά του.

Edward Norton

Υποψήφιος για τρία Όσκαρ στην καριέρα του, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα τέτοιο βραβείο λείπει ακόμα από την τροπαιοθήκη του Έντουαρντ Νόρτον (Edward Norton). Η πρώτη του υποψηφιότητα ήρθε το 1996 για τον ρόλο του που έκανε την επανάσταση ως Aaron Stampler στην ταινία Primal Fear. Το 1999, ο ηθοποιός έπαιξε έναν ρόλο στο Fight Club, μια άλλη σπουδαία ταινία που δίχασε το κοινό εκείνη την εποχή. Βέβαια αν υπήρχε μια ερμηνεία που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις ικανότητες του Νόρτον, αυτή είναι αναμφισβήτητα η ερμηνεία του ως Derek Vinyard στο αστυνομικό δράμα American History X του Tony Kaye το 1998.

Αν και η καριέρα του Norton περιελάμβανε και κάποιες αποτυχίες, όπως η κακοπαιγμένη ταινία υπερηρώων The Incredible Hulk του 2008, πάντα ανακάμπτει, λαμβάνοντας άλλη μια υποψηφιότητα για καλύτερο β' ανδρικό ρόλο για το Birdman το 2014. Στα 52 του χρόνια, ο Norton έχει ήδη μια απίστευτη καριέρα και δεν θα ήταν έκπληξη αν είχε κι άλλες ευκαιρίες να κερδίσει το βραβείο.

Ralph Fiennes

Ο Ρέιφ Φάινς (Ralph Fiennes), ένας κλασικά καταρτισμένος ηθοποιός τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, σημείωσε για πρώτη φορά διεθνή επιτυχία για τον ρόλο του ως ο ναζιστής Amon Goth στην ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» του Stephen Spielberg. Έχοντας ήδη λάβει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την εν λόγω ταινία, ο Fiennes συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε μια μεγάλη ποικιλία αναγνωρισμένων ταινιών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '90 και του 2000.

Το 2005, ο Fiennes μπήκε στο ρόλο του Λόρδου Βόλντεμορτ για την πρώτη ταινία Χάρι Πότερ και, εκ των υστέρων, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον άλλο στη θέση του Σκοτεινού Λόρδου. Ο Fiennes έλαβε επίσης την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως κόμης Almasy στην ταινία Ο Άγγλος ασθενής το 1996, αν και έχασε από την αξέχαστη ερμηνεία του Nicolas Cage στην ταινία Leaving Las Vegas.

Willem Dafoe

Με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας, δεν υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν φτάσει τόσο κοντά στο βραβείο όσο ο Γουίλεμ Νταφόε (Willem Dafoe) χωρίς ποτέ να το κατακτήσουν. Αν και ο Dafoe είναι ίσως πιο γνωστός για τον ρόλο του σε blockbusters όπως το franchise Spiderman, στο οποίο υποδύθηκε τον Green Goblin, και το John Wick, είναι εξίσου ικανός να παίξει σε δραματικές ταινίες, αλλά και σε κωμωδίες.

Οι ερμηνείες του στο The Florida Project και στο At Eternity's Gate του χάρισαν και οι δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο για καλύτερο ηθοποιό, για τη λεπτότητα και το βάθος τους. Πέρυσι, επέστρεψε ως Green Goblin στην ταινία του MCU Spider-Man: No Way Home προς τέρψη των θαυμαστών του, ενώ φέτος τον βλέπουμε ξανά στη μεγάλη οθόνη στο «Inside» του Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Κατσούπη. Το «Ιnside» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023, στις 20 Φεβρουαρίου 2023 και κυκλοφόρησε στη χώρα μας την Πέμπτη 9 Μαρτίου, έχοντας ήδη αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές.

Clint Eastwood

Ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ (Clint Eastwood) εξασφάλισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες Unforgiven και Million Dollar Baby, ήταν η σκηνοθεσία του και όχι η υποκριτική του που του χάρισε αυτές τις διακρίσεις. Ο Eastwood είχε μια μνημειώδη καριέρα ως ηθοποιός, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, και εξακολουθούσε να είναι ενεργός το 2021, όταν σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην ταινία Cry Macho.

Ο Eastwood έγινε για πρώτη φορά γνωστός για την ερμηνεία του ως ανώνυμος και αμίλητος πρωταγωνιστής της «Τριλογίας των δολαρίων» των ταινιών γουέστερν του Sergio Leone τη δεκαετία του '60 και συνέχισε να κυριαρχεί τις επόμενες δεκαετίες με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά Dirty Harry. Ο 91χρονος μπορεί να μην κατάφερε να πάρει Όσκαρ υποκριτικής, αλλά η καριέρα του είναι αναμφισβήτητα απίστευτη.

Samuel L. Jackson

Έχοντας κατά κάποιο τρόπο καταφέρει να μην πάρει ποτέ βραβείο καλύτερου ηθοποιού ή β' ανδρικού ρόλου σε μια μακρά και μοναδική καριέρα, η Ακαδημία έδωσε τελικά την αναγνώριση στον Samuel L. Jackson μέσω τιμητικού βραβείου τον Μάρτιο του 2022. Ο Jackson ήταν πάντα δημιουργικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κινηματογραφική του καριέρα δεν περιλαμβάνει μερικά σπουδαία έργα.

Το βιογραφικό του ηθοποιού κατακλύζεται από κλασικές ταινίες όπως τα Pulp Fiction, Jackie Brown και Django Unchained, ενώ η εμπορική επιτυχία τείνει πάντα να ακολουθεί τον πρωταγωνιστή τόσο του Star Wars όσο και του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel. Ο Jackson θα επαναλάβει το ρόλο του ως Nick Fury στο επερχόμενο έργο του MCU Secret Invasion στο Disney+.

Robert Downey Jr.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Robert Downey Jr.) κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ πριν από 30 χρόνια για την εξαιρετική ερμηνεία του ως Τσάρλι Τσάπλιν στη βιογραφική ταινία Chaplin, αλλά, αφού ξεπέρασε τη διαμάχη και επανεκκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα, ήταν οι επόμενες δεκαετίες όπου ο ηθοποιός έφτασε σε σχεδόν πρωτοφανή επίπεδα επιτυχίας.

Αφού έλαβε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Tropic Thunder το 2008, ο Robert Downey Jr. ανέλαβε τον ρόλο ενός σχετικά άγνωστου χαρακτήρα της Marvel, του Iron Man, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Υπάρχει ελπίδα για τον ηθοποιό να πετύχει το διάσημο Όσκαρ, καθώς συνεχίζει να είναι ενεργός παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από το MCU.

Johnny Depp

Υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού τρεις φορές, το γεγονός ότι ο Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp) δεν έχει κερδίσει ποτέ Όσκαρ θα εκπλήξει κάποιους. Αν και δεν είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει προταθεί τόσες πολλές φορές, δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν προταθεί για τόσο διαφορετικές ερμηνείες.

Η πρώτη του υποψηφιότητα ως καλύτερος ηθοποιός ήρθε για τον ρόλο του ιδιόρρυθμου καπετάνιου Τζακ Σπάροου στην εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη ταινία της σειράς «Πειρατές της Καραιβικής, Η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού'», αλλά ήταν ξανά υποψήφιος την επόμενη χρονιά για τον πολύ πιο συγκρατημένο ρόλο του θεατρικού συγγραφέα J. M. Barry στην ταινία «Finding Neverland». Ο Depp μπορεί να χαρακτηριστεί -αν μη τι άλλο- πολύπλευρος.

Ian McKellen

Αν ποτέ υπήρχαν αμφιβολίες για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κατακτήσει κανείς ένα Όσκαρ υποκριτικής, τότε η αποτυχία του Sir Ian McKellen αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Στη μακρά θεατρική και κινηματογραφική του καριέρα, ο ηθοποιός έχει λάβει ένα βραβείο Tony, μια Χρυσή Σφαίρα, πολλά βραβεία Olivier και, φυσικά, έναν τίτλο ιππότη, αλλά ποτέ ένα Όσκαρ.

Ενώ η θεατρική του καριέρα ήταν λαμπρή, η κινηματογραφική καριέρα του McKellen ήταν επίσης λαμπρή και ο ηθοποιός έχει υποδυθεί μερικούς εμβληματικούς κακούς, όπως ο Magneto της σειράς X-Men, και ήρωες, όπως ο Gandalf στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η Ακαδημία έχει αναγνωρίσει κάποια από τα σπουδαία έργα του McKellen, με υποψηφιότητες για την πρώτη ταινία LOTR και το δράμα εποχής Gods and Monsters, αλλά δυστυχώς δεν κέρδισε κανένα από τα δύο.

Alan Rickman

Υπάρχουν αμέτρητοι ηθοποιοί που μπορούν να υποδυθούν έναν σπουδαίο ήρωα, αλλά ένας συναρπαστικός κακός μπορεί να είναι πολύ μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή. Ο Alan Rickman, με την εμβληματική φωνή του, απέδειξε ότι ήταν ικανός να ανταποκριθεί στο έργο του στον πρώτο του ρόλο στην οθόνη ως Hans Gruber στην ταινία Die Hard το 1988. Ωστόσο, ο Βρετανός ηθοποιός δεν επέτρεψε στον εαυτό του να τυποποιηθεί, πρωταγωνιστώντας και σε άλλους δραματικούς ή και κωμικούς ρόλους, όπως στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας Galaxy Quest.

Ο Rickman επέστρεψε στους κακούς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στον πιο αναγνωρίσιμο ρόλο του ως Severus Snape στο franchise του Harry Potter. Η υποκριτική του Rickman οδήγησε τον Snape να γίνει τόσο αγαπητός στους θαυμαστές που πολλοί θεώρησαν ότι ο χαρακτήρας του Harry Potter άξιζε ένα τόξο λύτρωσης. Δυστυχώς, ο αείμνηστος ηθοποιός -έφυγε από τη ζωή το 2016 μετά από μάχη με τον καρκίνο- δεν έλαβε ποτέ αναγνώριση από την Ακαδημία για την υποκριτική του, αλλά αναμφισβήτητα ο αντίκτυπος του στο κοινό αξίζει πολύ περισσότερο.

Με πληροφορίες από screenrant.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ειδήσεις τώραΓουίλεμ ΝταφόεΌσκαρΚλιντ ΊστγουντΈντουαρντ ΝόρτονΧιού ΤζάκμανΌσκαρ 2023ηθοποιοίΤζόνι Ντεπ