Σινεμά|20.03.2023 19:35

Νέο Scream, νέοι κανόνες: «Σε κάθε ταινία, ο Ghostface γίνεται χειρότερος» προειδοποιεί η Ortega

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Το περσινό Scream του 2022, που συστήθηκε στο κοινό ως requel, ένα είδος reboot που ακολουθεί τα χνάρια της original ταινίας του 1996 και την ίδια στιγμή λειτουργεί ως sequel, έδωσε νέα ώθηση στο franchise με τις Sam και Tara Carpenter στο επίκεντρο. Με την ταινία «Scream VI» πολλά γνωστά μας πρόσωπα συγκεντρώνονται για να βιώσουν μία ακόμα τρομαχτική, αιχμηρή και αιμοσταγή εμπειρία. Η Melissa Barrera επιστρέφει ως Sam Carpenter, η εκτός γάμου κόρη του Billy Loomis, του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου που φόρεσε τη μάσκα του Ghostface μαζί με τον συνεργό του Stu Macher στην original ταινία του 1996. «Είναι ωραία που επιστρέψαμε» λέει η Barrera.

«Η ταινία είναι με κάθε τρόπο πιο μεγάλη αυτή τη φορά και είναι φανταστικό που είμαι ξανά με την οικογένεια». Από την ενέργεια στο σετ μέχρι την πλοκή του, η ταινία «Scream VI» είναι οικογενειακή υπόθεση. Η Sam, η ετεροθαλής αδελφή της Tara (Jenna Ortega) και οι φίλοι τους, τα δίδυμα Mindy (Jasmin Savoy Brown) και Chad Meeks-Martin (Mason Gooding), έχουν μετακομίσει από το Woodsboro στη Νέα Υόρκη, αφού ήταν οι μόνοι επιζήσαντες μετά τους πρόσφατους φόνους που διέπραξε ο Ghostface. Αυτή η τραυματική εμπειρία -για την οποία ευθύνονταν ο Richie, φίλος της Sam, και η Amber, κολλητής της Tara- δεν έχει αφήσει κανέναν από την παρέα ανεπηρέαστο.

«Η ταινία "Scream VI" διαδραματίζεται λίγο μετά τα γεγονότα του τελευταίου "Scream" και όλοι παλεύουν να συμφιλιωθούν με αυτό που συνέβη. Μας άρεσε που αυτή η ιστορία συμβαίνει αμέσως μετά την προηγούμενη, γιατί εξερευνούμε πώς νιώθει ο κάθε χαρακτήρας. Όλοι βρίσκονται σε μία μεγάλη πόλη και αυτό ίσως τους βοηθήσει να συνεχίσουν… και φυσικά, τότε εμφανίζεται ο Ghostface. Συνειδητοποιούν ότι ακόμα και ανάμεσα σε εκατομμύρια, δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που τους κυνηγάει» λέει ο σκηνοθέτης Tyler Gillett.

Τώρα στη Νέα Υόρκη, η Tara και τα δίδυμα πηγαίνουν στο κολέγιο, ενώ η Sam δουλεύει σε δύο δουλειές και παλεύει με τους δαίμονές της. Το κουαρτέτο που επιβίωσε από το Woodsboro έχει γίνει μία αυτοσχέδια οικογένεια, δεμένη μέσα από το τραύμα. Όλοι τους προσπαθούν να συνεχίσουν με τη ζωή τους, συχνά με διαφορετικούς τρόπους. Παρόλο που η υπερβολική εγρήγορση στην οποία βρίσκεται η Sam τρελαίνει την Tara, τα πράγματα πάνε σχετικά καλά. Η Tara θέλει να ξεχάσει ό,τι συνέβη στο Woodsboro και να έχει μία κανονική ζωή.

«Αγαπά την αδελφή της» λέει η Ortega. «Το μόνο θέμα είναι ότι η Sam δεν την αφήνει ήσυχη λεπτό. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο προσωπικό χώρο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η Sam και η Tara θα βιώσουν την εμπειρία, δεδομένου ότι δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος όπως στην προηγούμενη ταινία». Η Tara, ο Chad και η Mindy είναι φίλοι από το σχολείο και έχουν δεθεί μετά τη λυσσαλέα φονική επίθεση του Richie και της Amber, ενώ την ίδια στιγμή έχουν δεσμούς με τους αρχικούς φονιάδες και τα θύματά τους από τους πρώτους φόνους στο Woodsboro.Εκτός από το γεγονός ότι η Sam είναι η κόρη του Billy Loomis, ο Chad και η Mindy είναι ανίψια του Randy Meeks, που εμφανίστηκε στην original ταινία και τελικά δολοφονήθηκε από το χέρι του Ghostface στο sequel του 1997, το Scream 2.

Για του χαρακτήρες, η Ortega εξηγεί: «Δεν θέλαμε να αφήσουμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε έρθει πιο κοντά και η Νέα Υόρκη είναι κυριολεκτικά ό,τι πιο μακρινό από το Woodsboro. Είναι στην άλλη πλευρά της χώρας». Η τοποθέτηση της δράσης της ταινίας στο Μεγάλο Μήλο αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο στο χάος, σύμφωνα με την Barrera. «Έχει περισσότερη αγωνία, γιατί όπου κι αν πάμε, στο μετρό ή στους δρόμους, υπάρχει πολύς κόσμος. Όλοι μπορεί να είναι ο Ghostface. Κι αυτό κάνει τους θεατές να επιστρέφουν σε αυτό το franchise, γιατί πάντα είναι κάποιος άλλος».

Νέα Υόρκη. Νέοι Κανόνες

«Η μεγάλη πρόκληση με την προηγούμενη ταινία ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε έναν καλό λόγο στο κοινό γιατί αυτή η ταινία επιστρέφει, γιατί αυτοί οι χαρακτήρες και το franchise έχει ακόμα σημασία στην κουλτούρα, αλλά και γιατί έχει αξία και είναι ακόμα επίκαιρη. Έπρεπε επίσης να εξασφαλίσουμε ότι τιμούμε τις original ταινίες του Wes Craven» λέει ο Gillett.

Ενώ η ταινία διατηρεί το στοιχείο της ιστορίας μυστηρίου, οι σκηνοθέτες Bettinelli-Olpin & Gillett έντυσαν την ταινία με περισσότερα στοιχεία ταινίας δράσης, απαιτητικά χορογραφημένες σκηνές μάχης, εντυπωσιακές πτώσεις και επικίνδυνες σκηνές σε ιλιγγιώδη ύψη.

Ευτυχώς, οι σκηνοθέτες ήξεραν ότι το καστ μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι καλύτερες σκηνές δράσης είναι εκείνες που έχουν σχεδιαστεί πάνω στους ηθοποιούς για να μπορούν να εκτελούν τις δύσκολες σκηνές μάχης που απαιτούν οι σεκάνς» λέει ο Gillett. «Η ένταση είναι Άλλη πίστα μεγάλη, γιατί δεν «κλέβαμε».

Για παράδειγμα, η Barrera θυμάται τη σκηνή που οι χαρακτήρες έρπονται ανάμεσα σε δύο παράθυρα πάνω σε μία ετοιμόρροπη σκάλα που κρέμεται από ψηλά. «Ήταν τρελό» θυμάται η ηθοποιός. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι γιατί είναι πιο βίαιο και πιο έντονο από την προηγούμενη φορά. Οι σεναριογράφοι το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Αυτή είναι η ομορφιά του Scream» προσθέτει. «Το όλο θέμα είναι να δίνουμε έμφαση σε πράγματα που μοιάζουν απίστευτα. Όλα είναι πιθανά. Κι αυτός ο Ghostface είναι μάλλον ο πιο ανελέητος και τρελός μέχρι σήμερα».

Οι τέσσερις 

Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι οι τέσσερις επιζήσαντες της προηγούμενης ταινίας: η Sam, η Tara, ο Chad και η Mindy. «Η ταινία ασχολείται με αυτούς τους χαρακτήρες, τις σχέσεις τους και πώς αντιμετωπίζουν το παρελθόν, πώς συνεργάζονται μπροστά στον νέο κίνδυνο. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες έχουν γίνει φίλοι μας. Οπότε, βλέποντας τις σχέσεις μεταξύ τους και μεταξύ μας να εξελίσσονται, αυτό είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και αναπάντεχο. Πιστεύω ότι θα το νιώσετε βλέποντας την ταινία» λέει ο συνσκηνοθέτης Bettinelli-Olpin.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι βασικοί τέσσερις εξαλείφουν ένα ξεπερασμένο κλισέ των θρίλερ, όπως παρατηρεί ο Gooding. «Όλοι οι λευκοί πέθαναν στην πρώτη ταινία και καταλήξαμε να συνεχίζουμε έτσι» λέει ο ηθοποιός γελώντας. «Όλες οι προσδοκίες ανατρέπονται, όχι ότι είχαμε και πολλές».

Η Ortega συμφωνεί ότι η ταινία «Scream VI» ανανεώνει τους κανόνες του είδους. «Οι πρωταγωνιστές δεν είναι λευκοί» λέει . «Εκτός αυτού, μία ανοιχτά queer γυναίκα επιβιώνει και γίνεται βασική πρωταγωνίστρια στο franchise».

Νέο Αίμα

Το αστικό περιβάλλον χαρίζει χαρακτήρες που διευρύνουν την ομάδα και όπως σε κάθε ταινία Scream έχουμε νέες προσθήκες στο καστ. Πολλοί έχουν μπει στις ζωές των Sam, Tara, Mindy και Chad, από συγκάτοικοι, μέχρι γείτονες, συμμαθητές και εραστές.

Ο Ethan Landry είναι ο σπασίκλας συγκάτοικος του Chad. Γρήγορα, ο Ethan συνειδητοποιεί ότι μπορεί να καταλήξει θύμα του Ghostface. «Θα πεθάνω παρθένος;» ρωτάει πανικόβλητος. Ο Jack Champion υποδύεται τον απολαυστικό ρόλο. Η Liana Liberato παίζει τη συγκάτοικο της Sam και της Tara, την Quinn Bailey. «Είναι πολύ αστεία και έχει μία διαφορετική προσέγγιση στη ζωή από τη δική μου. Οπότε ήταν πολύ ωραίο που την εξερεύνησα» λέει η ηθοποιός.

Ο ντετέκτιβ Wayne Bailey είναι ένας αστυνομικός από τη μικρή στη μεγάλη πόλη, ο οποίος προσπαθεί να λύσει το μυστήριο των φόνων και να προστατεύσει την κόρη του, την Quinn, με κάθε τίμημα. Τον ρόλο υποδύεται ο Dermot Mulroney.

Ο Ghostface άλλαξε

Για να επιβιώσει σε μία πόλη σαν τη Νέα Υόρκη, ακόμα και ο Ghostface πρέπει να ανασκουμπωθεί. Με πολλά θύματα στο βιογραφικό του, ο μασκοφόρος κακός της ταινίας «Scream VI» δεν μοιάζει με κανέναν προηγούμενο Ghostface. Φοράει μία πιο πολυκαιρισμένη μάσκα και μοιάζει ακόμα πιο αποτρόπαιος. «Ο Ghostface, αυτή τη φορά, είναι τόσο, μα τόσο βίαιος και επιθετικός και έχει συντονιστεί με τους ρυθμούς της πόλης» σχολιάζει η Ortega.

Πιστός στο DNA του «Scream» franchise, ο εμβληματικός φονιάς μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και να έχει κίνητρο και πρόθεση, αλλά αυτή τη φορά είναι αδυσώπητος. Με την αναβαθμισμένη εκδοχή, έρχονται και αναβαθμισμένοι φόνοι. «Ένα από τα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε σε αυτή την ταινία ήταν να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι φόνοι θα είναι αναπάντεχοι και όλο και πιο δύσκολοι» λέει ο Bettinelli-Olpin. «Παίζουμε με το παράλογο» συμπληρώνει ο Gillett. Αν η ταινία «Scream VI» είναι πιο αιμοσταγής από τις προηγούμενες της σειράς, με τα περισσότερα θύματα, δεν έγινε τυχαία, εξηγεί ο Gillett.

«Σε κάθε ταινία, ο Ghostface γίνεται χειρότερος» προειδοποιεί η Ortega. «Κάθε φορά που γυρίζουμε μία σκηνή, ζητάω περισσότερο αίμα. Μας αρέσει να ξεπερνάμε τα όρια και αυτό θα φανεί στην οθόνη».

Η Τελευταία Σταγόνα

Το κοινό θα χρειαστεί να μαντέψει ποιος είναι ο φονιάς μέχρι την τελική αποκάλυψη και το καστ ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να προδώσει το παραμικρό. «Αν σας πως ποιος είναι ο φονιάς, θα πρέπει να σας σκοτώσω» λέει γελώντας η Liberato. «Είναι δυσκολάκι, γιατί μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Τώρα που μεταφέραμε την ιστορία στη Νέα Υόρκη και διευρύναμε τον κόσμο τόσο πολύ, έχουμε άπειρες επιλογές. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ύποπτοι και οι φαν θα έχουν διαφορετικές θεωρίες για το ποιος είναι ο Ghostface».

Ο Gillett θεωρεί ότι οι φαν θα διασκεδάσουν πολύ προσπαθώντας να καταλάβουν ποιος είναι ο φονιάς, όπως και οι δημιουργοί διασκέδασαν όσο έστηναν τον γρίφο. «Το να ξέρουμε ότι έπρεπε να βρούμε έναν άλλο τρόπο να παίξουμε με τον Ghostface… αυτό ήταν το πιο διασκεδαστικό υλικό στη συνταγή» λέει ο Gillett.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Feelgoodθρίλερμάσκα Screamειδήσεις τώρα