Σινεμά|01.05.2023 10:10

Η Elle Fanning στο ethnos.gr: «Η Μεγάλη Αικατερίνη είναι ρόλος - ορόσημο στην καριέρα μου»

Μαίρη Τσίνου

Η Ελ Φάνινγκ (Elle Fanning) είναι σίγουρα το λεγόμενο «next big thing» στο Χόλιγουντ, αφού έχει πια µεταµορφωθεί από παιδί-θαύµα - βρίσκεται στα πλατό από την τρυφερή ηλικία των δύο ετών - σε µια λαµπερή ηθοποιό που έχει κατακτήσει σπουδαίους ρόλους και έχει συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς και η Σοφία Κόπολα. Η πρωταγωνίστρια του βραβευμένου με Emmy «The Great», του οποίου ο τρίτος κύκλος θα προβληθεί στη χώρα μας από την Cosmote TV στις 14 Μαΐου, στέκεται με χάρη ως Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να σκορπίζει το γέλιο σε ένα ρόλο που της χάρισε υποψηφιότητες για βραβεία και την αγάπη του κοινού.

H 25χρονη ηθοποιός έχει επιστρέψει στην πατρίδα της, το Λος Άντζελες, αφού ολοκλήρωσε στο Λονδίνο τα γυρίσματα της τρίτης σεζόν του επιτυχημένου δράματος εποχής του Hulu στο οποίο υποδύεται τη Ρωσίδα αυτοκράτειρα του 18ου αιώνα, και μίλησε ένα ανοιξιάτικο πρωινό στο ethnos.gr για τον νέο κύκλο της πολυαναμενόμενης σειράς. «Αυτή η σεζόν είναι ίσως γεμάτη με τις περισσότερες ανατροπές και εκπλήξεις μέχρι τώρα», λέει γελώντας. «Πολλά απροσδόκητα πράγματα θα συμβούν».

Η ίδια θεωρεί τον ρόλο που υποδύεται ένα ορόσημο για την καριέρα της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:«Έχω μάθει τόσα πολλά από το να είμαι παραγωγός στην σειρά και να είμαι κωμικός ηθοποιός. Εννοώ, ξεκίνησα το πρώτο επεισόδιο όταν ήμουν 20 ετών και τώρα είμαι 25. Ήταν χρόνια που με διαμόρφωσαν. Μεγάλωσα ως άνθρωπος, μεγάλωσα ως ηθοποιός, έμαθα κάτι καινούργιο. Είναι σαν να ανεβαίνω επίπεδο με την Αικατερίνη που ουσιαστικά είναι γυναίκα τώρα, αλλά κάποτε ήταν κορίτσι. Ήταν πολύ ρομαντική και αφελής -και είχε μια γλυκιά αφέλεια. Αυτό  «γκρεμίστηκε» κατά κάποιο τρόπο στην πρώτη σεζόν και εκείνη ξανασηκώθηκε και συνέχισε να μαθαίνει και προσπαθούσε να γίνει γυναίκα. Νομίζω ότι σε αυτή τη σεζόν όντως γίνεται, συμβαίνουν πολλά πράγματα και δεν είναι πια αυτό το νεαρό κορίτσι».

Η Φάνινγκ μιλά με πάθος για τον χαρακτήρα της, αλλά και για το επάγγελμά της και τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών. Οι απαντήσεις της είναι σαφείς αλλά και αστείες -κάτι που ταυτίζεται με τον χαρακτήρα της στο The Great. «Σκέφτομαι πολύ την Αικατερίνη και εμένα και το πώς οι ζωές μας έχουν συνυφανθεί. Υπάρχει μια θολή γραμμή μεταξύ μας. Θα πω ότι έβαλα πολλά, έβαλα πολύ από τον εαυτό μου σε αυτήν και εκείνη μου έμαθε πράγματα».

Στην ερώτηση αν εντοπίζει ομοιότητες όσον αφορά τη θέση των γυναικών στη Ρωσία εκείνη την χρονική περίοδο και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, η ίδια απαντά: «Νομίζω ότι η σειρά είναι οικουμενική. Νομίζω ότι πολλές γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν με την Μεγάλη Αικατερίνη. Δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα, δεν έχει σημασία σε ποια περίοδο βρισκόμαστε. Νομίζω ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να ταυτιστούν με αυτό το συναίσθημα, ειδικά σε οποιαδήποτε δουλειά ή σε υψηλή θέση εξουσίας τους φέρονται με διαφορετικό τρόπο. Ή όταν βρίσκονται σε χώρους που κυριαρχούνταν από άνδρες και μαθαίνουν να μιλούν και να υψώνουν τη φωνή τους σε αυτό το περιβάλλον. Αυτό που είναι σπουδαίο στη σειρά μας είναι ότι είναι σίγουρα πολύ φεμινιστική με τον τρόπο που η Catherine είναι επίσης πολύ περίπλοκη. Και ο Τόνι της επιτρέπει να είναι, είναι δυνατή, αλλά μερικές φορές δεν είναι κιόλας. Μερικές φορές είναι απίστευτα αδύναμη. Και αυτό έχει ενδιαφέρον όταν υποδύεσαι τον χαρακτήρα της. Δεν θέλω να παίζω χαρακτήρες που είναι μονοδιάστατοι, που ξέρουν τα πάντα, που είναι οι πιο δυνατοί και έχουν όλες τις απαντήσεις. Ειδικά σε αυτή τη σεζόν, η Αικατερίνη δεν έχει όλες τις απαντήσεις, θαυμάζει και άλλες γυναίκες. Νομίζω ότι προσπάθησα να την παρουσιάσω ως ένα πρόσωπο που και άλλες γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν. Όπως, αυτό ελπίζω να κάνω με όλους τους χαρακτήρες μου. Το αντιλαμβάνομαι αυτό περισσότερο όταν διαβάζω διάφορα πράγματα. Σκέφτομαι "εντάξει, αλλά πώς μπορούμε να την κάνουμε πιο περίπλοκη;"»

 

Με ανατροπές και εκπλήξεις η νέα σεζόν του «The Great»

Αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια της σειράς, η Ελ Φάνινγκ μάς έδωσε μια πρώτη γεύση για τη σχέση που θα έχουν σε αυτόν το κύκλο η Μεγάλη Αικατερίνη και ο Πέτρος Γ'. «Θα συνεχίσουμε λίγο πολύ από εκεί που είχαμε μείνει, θα έλεγα. Έτσι, δεν έχει περάσει πολύς χρόνος και εξακολουθούν να αναστατώνονται από αυτό που συνέβη και είναι δύσκολο (σ.σ. είχε επιχειρήσει να τον δολοφονήσει η Μεγάλη Αικατερίνη). Πώς θα επανέλθουν από αυτό; Θα επιβιώσει η σχέση τους; Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της σεζόν. Πηγαίνουν σε σύμβουλο γάμου, οπότε προσπαθούν να το λύσουν. Προσπαθούν να είναι μια φυσιολογική βασιλική οικογένεια και να είναι σε θέση να είναι καλοί γονείς για τον γιο τους. Ο Πέτρος Γ' είναι τόσο καλός πατέρας και τον αγαπάει τόσο πολύ. Έτσι είναι ένας πατέρας που μένει στο σπίτι κατά κάποιο τρόπο και φροντίζει τον γιο του. Κατά τη διάρκεια της σεζόν όμως θα είναι εντάξει με το να είναι απλά ο πατέρας που μένει στο σπίτι; Ενώ η Αικατερίνη είναι εκεί έξω, κάνοντας την παλιά του δουλειά, ουσιαστικά... καλύτερα. Οπότε, θα πληγώσει αυτό τον εγωισμό του; Θα το δούμε... Αλλά υπάρχει τόση πολλή αγάπη μεταξύ τους -και λίγο μίσος- αλλά, αγαπιούνται πραγματικά και η σχέση τους φέτος θα είναι πιο περίπλοκη και πιο μπερδεμένη από ποτέ», αποκαλύπτει για την ίδια και τον συμπρωταγωνιστή της, Νίκολας Χουλτ (Nicholas Hoult) που υποδύεται τον Πέτρο Γ'.

«Χωρίς το δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας οι ηθοποιοί, δεν θα λειτουργούσε τόσο καλά η σειρά»

Σχολιάζοντας το καστ των ηθοποιών του The Great, η Ελ Φάνινγκ σημείωσε: «Είμαστεεξαιρετικά δεμένοι, όλοι μας. Έχουμε το ομαδικό μας chat, μιλάμε συνέχεια. Προφανώς οι περισσότεροι ζουν στο Λονδίνο και πηγαίνω εκεί να τους βρω- το Λονδίνο είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις. Όποτε βρίσκομαι εκεί, πάντα τα λέμε και βλεπόμαστε. Χωρίς αυτό το δέσιμο που έχουμε μεταξύ μας οι ηθοποιοί, δεν νομίζω ότι η σειρά θα λειτουργούσε τόσο καλά. Οπότε αυτό είναι σημαντικό, είναι ένα ουσιαστικό μέρος της σειράς, γιατί ναι μεν πρόκειται για την Catherine και τον Peter, αλλά το καστ είναι πραγματικά το πιο σημαντικό κομμάτι. Μαθαίνω από τους συναδέλφους μου, αφού πολλοί από τους ηθοποιόυς της σειράς προέρχονται από τον χώρο του θεάτρου- εγώ δεν έχω κάνει ποτέ θέατρο. Αλλά η παράστασή μας μοιάζει με θεατρικό έργο κάποιες φορές, με τον τρόπο που την κινηματογραφούμε. Και είναι τόσο προικισμένοι που μπορούν να μεταπηδήσουν από την τραγωδία στην κωμωδία και τη σωματική κωμωδία. Είναι απλά ταλαντούχοι άνθρωποι που τυχαίνει να είναι και καταπληκτικοί άνθρωποι, κάτι που ξέρω ότι είναι πολύ σημαντικό για τον Tony. Ακόμα και στην πρώτη σεζόν, όταν μιλούσαμε για το κάστινγκ, ήταν να βρούμε ανθρώπους, φυσικά, που να είναι κατάλληλοι για τη δουλειά. Αλλά επίσης πρέπει να είναι πολύ καλοί, όπως είναι όλοι τους. Και έτσι δημιουργήσαμε μια οικογένεια. Είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια».

The Great

H συγγραφική πένα του Τόνι ΜακΝαμάρα (υποψήφιος για OSCAR® σεναρίου για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου) αφηγείται με έναν σουρεαλιστικό τρόπο την πορεία της Μεγάλης Αικατερίνης έως την κατάκτηση του ρωσικού θρόνου και την πολυετή παραμονή της σε αυτόν, εστιάζοντας στα ερωτικά σκάνδαλα και τις δολοπλοκίες της αυτοκρατορικής αυλής, καθώς και την πολυτάραχη σχέση της με τον τσάρο Πέτρο Γ’. Πρωταγωνιστές του «The Great», οι υποψήφιοι για Χρυσή Σφαίρα Ελ Φάνινγκ (Maleficent, Trumbo) και Νίκολας Χουλτ (Mad Max, X-Men). Στις 2 πρώτες σεζόν της σειράς είδαμε την Αικατερίνη να κατακτά τελικά τον θρόνο μετά την επεισοδιακή ανατροπή του συζύγου της, να προσπαθεί να φέρει τον Διαφωτισμό στη Ρωσία, να έρχεται αντιμέτωπη με δικαστήρια, αυλικούς, πολιτικούς αντιπάλους και την ίδια της την μητέρα (Γκίλιαν Άντερσον), ενώ παράλληλα να ξαναβλέπει με συμπάθεια τον φυλακισμένο πλέον, σύζυγό της.

Στην τρίτη σεζόν, η Αικατερίνη και ο Πέτρος προσπαθούν να κάνουν τον γάμο τους να λειτουργήσει μετά από κάποια φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα, αλλά και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του από την ίδια. Ο Πέτρος έγινε μάρτυρας της δικής του απόπειρας δολοφονίας στα χέρια της Αικατερίνης και εκείνη φυλάκισε επίσης όλους τους φίλους του. Επιπλέον, ο Πέτρος βρίσκεται σε αδιέξοδο παίζοντας τον Πρώτο Σύζυγο στη βασιλεία της Αικατερίνης, οπότε ασχολείται με την πατρότητα, το κυνήγι και τα αλμυρά γαστρονομικά εγχειρήματα. Όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να τον κρατήσουν ικανοποιημένο, καθώς τα οράματα του αείμνηστου πατέρα του (Jason Isaacs), μπαίνουν στο μυαλό του σχετικά με τις αποτυχίες του ως γιος του Μεγάλου Πέτρου. Παράλληλα, η Αικατερίνη στρέφεται εκτός συνόρων και διοργανώνει μια διάσκεψη όπου αγρότες, αριστοκράτες και έμποροι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για την ανάπτυξη ενός νέου ρωσικού κράτους.

H σειρά έχει προταθεί για 6 Χρυσές Σφαίρες. Η 3η σεζόν του The Great θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 14/5 στις 23.00 (48 ώρες μετά την πρεμιέρα στην Αμερική) με όλα τα επεισόδια back-2-back. Ανήμερα της πρεμιέρας, οι 2 προηγούμενοι κύκλοι της σειράς θα διατεθούν στον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών & σειρών της COSMOTE TV.

Ελ Φάνινγκειδήσεις τώραHuluΝίκολας ΧουλτΜεγάλη ΑικατερίνηCosmote TVσειρά