Σινεμά|10.06.2023 07:55

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο πραγματικός Εξολοθρευτής της ζωής του - Ο Ναζί πατέρας που σκότωσε τον έναν γιο και δυνάμωσε τον άλλον

Newsroom

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (Arnold Schwarzenegger) έγινε διάσημος με τον χολιγουντιανό «Εξολοθρευτή», αλλά  ο πραγματικός εξολοθρευτής της ζωής του βρισκόταν μέσα στο σπίτι του: ο Ναζί πατέρας που «σκότωσε» τον έναν γιο και δυνάμωσε τον άλλον...

Ο Arnold Schwarzenegger - Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ - γνωστός ηθοποιός που ενσάρκωσε ήρωες δράσης στον κινηματογράφο, όπως τον «Κόναν τον Βάρβαρο», τον «Εξολοθρευτή», είναι ξανά πρωταγωνιστής, αυτή τη φορά, ωστόσο, σε μια σειρά «De profuntis», δηλαδή μια εκ βαθέων εξομολόγηση της προσωπικής ζωής του.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Arnold», περιγράφει το ταξίδι του δημοφιλούς σταρ του Χόλιγουντ από την παιδική του ηλικία στην Αυστρία μέχρι να γίνει διάσημος bodybuilder, ηθοποιός και πολιτικός, στις ΗΠΑ στην χώρα που αν είσαι ξύπνιος, το όνειρό σου παίρνει σάρκα και οστά…

Στη σειρά του Netflix, ο 75χρονος πλέον Άρνολντ μιλάει για την παιδική του ηλικία ζωή του και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για τον «τύραννο» πατέρα του.
«Τα παιδικά μου χρόνια ήταν σκληρά», λέει ο Σβαρτσενέγκερ, που γεννήθηκε το 1947 στο Ταλ, ένα χωριό της Αυστρίας κοντά στο Γκρατς, δύο χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας του διάσημου ηθοποιού, ο Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ, ήταν μέλος της Sturmabteilung, της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης «SA». Οι Μελανοχίτωνες της «SA» - φορούσαν παρόμοια μαύρα πουκάμισα με εκείνα των φασιστών του Μουσολίνι - ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Εβραίων και των Ρομά· τα μέλη της σκότωναν, ξυλοκοπούσαν, τρομοκρατούσαν ανυποψίαστους πολίτες μέχρι που ο Χίτλερ διέταξε τη δολοφονία (Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών) αξιωματούχων της οργάνωσης μαζί και του απεχθή αρχηγού της Ερνστ Ρεμ και παρέδωσε τη σκυτάλη στα SS.

Ο πατέρας Σβαρτσενέγκερ, υπηρέτησε στη Βέρμαχτ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συμμετείχε στην Πολιορκία του Λένινγκραντ. Ο Άρνολντ αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ, ότι ο πατέρας του επέστρεψε από τα πεδία των μαχών «υποφέροντας το σύνδρομο μετατραυματικού στρες».
Μιλώντας για τις εμπειρίες του πατέρα του, ο Άρνολντ λέει ότι ο Γκούσταβ ήταν θαμμένος κάτω από ερείπια επί τρεις ημέρες. Το γεγονός ότι επέστρεψε ηττημένος του είχε στοιχίσει πολύ. Ο Άρνολντ περιέγραψε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες που πολέμησαν για τη Γερμανία επέστρεψαν με βαριά κατάθλιψη και επίσης επισημαίνει ότι η Αυστρία μετά τον πόλεμο ήταν ένα έθνος κομματιασμένων ψυχών. Ο Άρνολντ θυμήθηκε ότι υπήρχαν στιγμές που: «ο πατέρας μου πάλευε πραγματικά με τους δαίμονές του».

Τύραννος, αλλά καλός αστυνομικός...

Ο Άρνολντ περιέγραψε τον πατέρα του ως τύραννο, αλλά και ως «πολύ καλό αστυνομικό». Θυμήθηκε ακόμα, ότι ο πατέρας του υποδαύλιζε μια συνεχή αντιπαλότητα με τον μεγαλύτερο αδερφό του, τον Μάινχαρντ· ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για τα πάντα.
Ο Άρνολντ είχε μόνο μελανά χρώματα για να περιγράψει τη συμπεριφορά του πατέρα του, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «σχιζοφρενική»: «Υπήρχαν μέρες που επέστρεφε σπίτι στις τρεις το πρωί, μεθυσμένος, ουρλιάζοντας», θυμάται ο Άρνολντ: «Ξυπνούσαμε και, ξαφνικά, οι καρδιές μας χτυπούσαν δυνατά γιατί ξέραμε ότι αυτό σήμαινε ότι μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να χτυπήσει τη μητέρα μου πάνω στην τρέλα του».

Η σωματική κακοποίηση που υπέστησαν αυτός και ο αδερφός του φαίνεται να ήταν καθημερινή εμπειρία, καθώς ο άλλοτε Κυβερνήτης της Καλιφόρνια είπε ότι «όλοι ζούσαν τον ίδιο εφιάλτη».
Για τον Άρνολντ, ωστόσο, αυτή η κακοποίηση συνέβαλε σημαντικά στο να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1968 σε ηλικία μόλις 21 χρονών.

Το 1971, ενώ ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ κατοικούσε στην Καλιφόρνια και ήταν πλέον ένας από τους κορυφαίους bodybuilders του κόσμου, έμαθε ότι ο αγαπημένος αδερφός του είχε πεθάνει.
Ο Άρνολντ είπε ότι ο αδερφός του, 24 χρονών τότε, οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών και σκοτώθηκε όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε μια κολώνα.

Ο Σβαρτσενέγκερ δήλωσε ότι ο Μάινχαρντ «άρχισε να πίνει επειδή τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ σκληρά». Ο Άρνολντ εξήγησε ότι ο αδερφός του ήταν «πιο ευαίσθητο άτομο, από τη φύση του» και η κακοποίηση στην οποία υπέστησαν δεν ήταν κάτι που μπορούσε να το διαχειριστεί.
«Το είδος της ανατροφής που είχαμε ήταν ευεργετικό για κάποιον σαν εμένα, ο οποίος ήταν μέσα του πολύ δυνατός και αποφασισμένος, αλλά ο αδερφός μου ήταν πιο εύθραυστος», συμπλήρωσε ο χολιγουντιανός Εξολοθρευτής. Ο Άρνολντ αναφέρθηκε επίσης στον γερμανό φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, λέγοντας : «Ο Νίτσε είχε δίκιο με εκείνο που έγραψε: ό,τι δεν σε σκοτώνει θα σε κάνει πιο δυνατό».

Το συμπέρασμα, όπως το έθεσε ο Άρνολντ, ήταν ότι τελικά η ανατροφή και οι δυσκολίες που έζησαν ως παιδιά τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα, αλλά σκότωσαν τον αδερφό του. Ο πατέρας του Άρνολντ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο έναν χρόνο μετά τον θάνατο του αδελφού του, ωστόσο, η μητέρα του έζησε μέχρι το 1998.
Το 2003, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ εξελέγη 38ος Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, με την πολιτική παράταξη των Ρεπουμπλικανών, και στη συνέχεια επανεξελέγη το 2006· είναι παντρεμένος από το 1986 με τη δημοσιογράφο Μαρία Σράιβερ, η οποία είναι ανιψιά του Τζον Φ. Κένεντι και έχουν τέσσερα παιδιά: δύο κορίτσια και δύο αγόρια.

Άρνολντ ΣβαρτσενέγκερπατέραςΝαζίειδήσεις τώραNetflix