Σινεμά|14.07.2023 18:03

Κατακεραυνώνει τα στούντιο του Χόλιγουντ η Φραν Ντρέσερ: «Ξυπνήστε, δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς» - Το tweet του ΠΑΜΕ για τη Μάργκοτ Ρόμπι

Newsroom

Οι διαπραγματευτές του συνδικάτου των ηθοποιών του Χόλιγουντ τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της διοργάνωσης απεργίας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο του Χόλιγουντ, ανοίγοντας τον δρόμο για τους καλλιτέχνες ν' ακολουθήσουν τους σεναριογράφους στις κινητοποιήσεις τους.

Τόσο το SAG-AFTRA, το οποίο είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America - WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ (μετάδοση συνεχούς ροής) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θ' αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

«Ξυπνήστε, απαιτούμε σεβασμό! Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς» είπε ένθερμα η Φραν Ντρέσεν, πρώην πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «The Nanny» και πρόεδρος του SAG-AFTRA απευθυνόμενη στα στούντιο του Χόλιγουντ. Παράλληλα, δήλωσε πως οι απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών ήταν «προσβλητικές και θρασείες».

«Οι εταιρίες αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεσμευθούν σε ορισμένα θέματα και σε άλλα ύψωσαν τοίχους απέναντί μας» ανέφερε σε μια δήλωση μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα). «Μέχρι να διαπραγματευθούν πράγματι με καλή πίστη δεν μπορούμε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που διαπραγματεύεται εκ μέρους του Netflix, της Walt Disney και άλλων εταιριών, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις». Υποστήριξε πως προσέφερε «ιστορικές αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεων» και πως κατέθεσε «μια ρηξικέλευθη πρόταση για την AI που προστατεύει την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών». Οι ηθοποιοί ανησυχούν πως οι ψηφιακές εικόνες τους θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους ή κανονική αποζημίωση.

Η απεργία περίπου 11.500 σεναριογράφων είχε ως αποτέλεσμα μια ατέρμονη επανάληψη τηλεοπτικών μεταμεσονύχτιων τοκ σόου, διατάραξε τις περισσότερες παραγωγές για τη φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν και σταμάτησε τις εργασίες για ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Για πρώτη φορά μετά το 1960 δύο ταυτόχρονες απεργίες

Μια απεργία του SAG-AFTRA θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι εναπομείνασες παραγωγές των στούντιο με έδρα τις ΗΠΑ και να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρίες μέσων ενημέρωσης για την εξεύρεση λύσης. Το Χόλιγουντ δεν έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπο με δύο ταυτόχρονες απεργίες από το 1960, όταν τα μέλη του WGA και του Screen Actors Guild κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πώληση ταινιών σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σήμερα τα συνδικάτα αγωνίζονται για τον βασικό μισθό και αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες μετάδοσης συνεχούς ροής (streaming). «Πρέπει να δίνουμε 26.000 δολάρια τον χρόνο για την ασφάλιση υγείας και είναι πολλοί άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν μέσω των πληρωμών αποζημίωσής τους» δήλωσε ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον σε μια προωθητική εκδήλωση για την ταινία «Oppenheimer».

«Κάπου βγαίνουν λεφτά και πρέπει να κατανεμηθούν με έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια να έχουν φροντίδα» πρόσθεσε ο Ματ Ντέιμον. Πολλές υπηρεσίες στρίμινγκ, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κέρδη αφού οι εταιρίες ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια στον προγραμματισμό ώστε να προσπαθήσουν και να προσελκύσουν πελάτες.

Οι Disney, Comcast Corp's NBCUniversal και Paramount Global έχασαν η κάθε μια εκατομμύρια δολάρια από το στρίμινγκ το τελευταίο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των διαδικτυακών βίντεο υπονόμευσε τα έσοδα των τηλεοράσεων από διαφημίσεις καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται.

Η απεργία του WGA επηρεάζει όλη την Καλιφόρνια και πιο πέρα, πλήττοντας υπηρεσίες εστίασης, παροχής σκηνικών και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τις παραγωγές του Χόλιγουντ. Η οικονομική ζημία αναμένεται να επεκταθεί αν απεργήσουν και οι ηθοποιοί.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα για το φθινόπωρο γεμάτα εκπομπές ριάλιτι, που δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασιακές εντάσεις. Ανεξάρτητες παραγωγές που δεν καλύπτονται από συμβόλαια των συνδικάτων μπορούν επίσης να συνεχιστούν.

Με χειροκροτήματα αποχώρησε το καστ της ταινίας «Oppenheimer» στην πρεμιέρα του Λονδίνου

Oι ηθοποιοί της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer» αποχώρησαν με χειροκροτήματα από την πρεμιέρα στο Λονδίνο σε ένδειξη συμπαράστασης στη γενική απεργία των ηθοποιών του Χόλυγουντ και του σωματείου SAG-AFTRA.

Οι ηθοποιοί Κίλιαν Μέρφι (Cillian Murphy), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Robert Downey Jr.), Ματ Ντέιμον(Matt Damon), Έμιλι Μπλαντ (Emily Blunt), Φλόρενς Πιου (Florence Pugh), Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh), Τζος Χάρτνετ (Josh Hartnett) και Ράμι Μάλεκ (Rami Malek) έδωσαν το «παρών» μία ώρα νωρίτερα και φωτογραφήθηκαν στο μαύρο χαλί του «Odeon Luxe» πριν αποχωρήσουν από την διάσημη πλατεία του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Έμιλι Μπλαντ και η Φλόρενς Πιου ήταν εμφανώς συγκινημένες, καθώς έφευγαν για το ξενοδοχείο τους. «Προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό όλων των ηθοποιών και όποτε χρειαστεί θα πάμε σπίτι και θα σταθούμε όλοι απέναντι σε αυτό, γιατί θέλω όλοι να έχουν μία δίκαιη συμφωνία», δήλωσε στο Deadline πριν αποχωρίσει η Μπλαντ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε λίγο αργότερα επί σκηνής ότι οι ηθοποιοί έφυγαν από την εκδήλωση για να συμμετάσχουν στην απεργία. «Τους είδατε εδώ νωρίτερα στο κόκκινο χαλί. Δυστυχώς, έχουν φύγει για να συμμετάσχουν στην απεργία. Ενώνουμε τις φωνές μας με το σωματείο των σεναριογράφων σ΄ενα αγώνα για δίκαιους μισθούς, τους υποστηρίζουμε», είπε ο Νόλαν.

Το tweet του ΠΑΜΕ για τη Μάργκοτ Ρόμπι

Το ΠΑΜΕ δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media, όπου η Μάργκοτ Ρόμπι δέχεται μία ερώτηση στην πρεμιέρα της ταινίας «Barbie» στο Λονδίνο, σχετικά με την απόφαση των ηθοποιών του Χόλιγουντ ν' απεργήσουν μαζί με τους σεναριογράφους. Η ηθοποιός δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» την απεργία και συμπλήρωσε ότι είναι μέλος του σωματείου ηθοποιών SAG. 

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) βρίσκεται σε απεργία από τις 2 Μαΐου.

απεργίαειδήσεις τώραΜάργκοτ ΡόμπιηθοποιοίΠΑΜΕΧόλιγουντBarbie