Σινεμά|02.08.2023 17:54

Gran Turismo: Ενα απίθανο εφηβικό όνειρο που εκπληρώνεται - Πότε κάνει πρεμιέρα

Newsroom

Η ταινία «Gran Turismo», που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 17 Αυγούστου, βασίζεται στο διάσηµο βιντεοπαιχνίδι του Playstation και διηγείται µια συναρπαστική, γεµάτη δράση, αληθινή ιστορία που αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν είσαι γεννηµένος για κάτι.

Την ταινία για ένα απίθανο εφηβικό όνειρο που εκπληρώνεται, σκηνοθετεί ο Neill Blomkamp της ταινίας «District 9», που συνυπογράφει το σενάριο µε τους Jason Hall (Ελεύθερος Σκοπευτής-American Sniper) και Zach Baylin (Η µέθοδος των Γουίλιαµς-King Richard). Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι David Harbour (Stranger Things), Orlando Bloom (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών-Lord of the Rings) και Archie Madekwe (Μεσοκαλόκαιρο-Midsommar, See).

Από την πίστα στην οθόνη

«Gran Turismo, η απόλυτη ταινία για την εκπλήρωση ενός ονείρου» λέει ο Neill Blomkamp, που σκηνοθετεί την ταινία βασισµένος στην αληθινή ιστορία του Jann Mardenborough, ενός από τους πιο απρόσµενους επαγγελµατίες οδηγούς αγώνων. «Μπορεί να έχεις τα καλύτερα αντανακλαστικά, όλες τις δεξιότητες, αλλά όταν τρέχεις ξυστά µε το άλλο όχηµα στα 300 χιλιόµετρα την ώρα, τότε είναι που έχεις την ευκαιρία να αποδείξεις ότι το έχεις πραγµατικά. Αυτό συνέβη στον Jann Mardenborough» δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία, ο Mardenborough ήταν πάντα φανατικός θαυµαστής των αγώνων ταχύτητας. Ως γόνος της εργατικής τάξης, παίζει µανιωδώς το βιντεοπαιχνίδι Gran Turismo για να βιώσει την προσοµοίωση των αγώνων αλλά δεν φαντάζεται ποτέ ότι θα νιώσει την ανατριχίλα του πώς είναι πραγµατικά να βρεθείς µέσα σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, µέχρι που παίρνει µέρος σε ένα διαγωνισµό Gran Turismo ανάµεσα στους καλύτερους που διεκδικούν µια ευκαιρία για µία θέση στην ακαδηµία αγώνων ταχύτητας της Nissan. Αυτός ο συνηθισµένος Βρετανός επιλέγεται ανάµεσα σε χιλιάδες από ένα τρελαµένο στέλεχος του marketing, µπαίνει υπό την καθοδήγηση ενός κυνικού, ξοφληµένου πρώην οδηγού αγώνων και βρίσκεται σε ένα από τα πιο γρήγορα µηχανήµατα που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα για να οδηγήσει για λογαριασµό της Nissan σε θρυλικούς αγώνες όπως τις «24 Ώρες του Λε Μαν» (24 Heures du Mans).

Η ιστορία του πώς ο Mardenborough έγινε ένας πραγµατικός οδηγός αγώνων, όπως εκτυλίσσεται στην ταινία Gran Turismo, είναι σύµφωνα µε το Cinemablend «Ο Ρόκι µε αγωνιστικά αυτοκίνητα».

Ο Blomkamp λέει ότι ο Jann είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας γιατί η αληθινή ιστορία του είναι µια απίθανη σειρά από όνειρα που εκπληρώθηκαν. «Όταν διάβασα το σενάριο, δεν µπορούσα να πιστέψω ότι βασιζόταν στην αληθινή ιστορία του Mardenborough» λέει ο σκηνοθέτης. «Τα γεγονότα της ταινίας είναι πολύ κοντά σε αυτά που συνέβησαν».

«Δεν υπάρχει µόνο ένας τρόπος να γίνει µεταφορά ενός βιντεοπαιχνιδιού» λέει ο Asad Qizilbash, επικεφαλής των PlayStation Productions και παραγωγός της ταινίας. «Η ταινία «Uncharted», η τηλεοπτική σειρά «The Last of Us», και τώρα η ταινία «Gran Turismo» έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά όλα ξεκινούν µε την ερώτηση «γιατί ο κόσµος αγαπά αυτό το παιχνίδι;». Για την ταινία «Gran Turismo», πιστεύω ότι ισχύει ότι οι περισσότεροι από εµάς ποτέ δεν θα µπούµε σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, όµως το παιχνίδι µάς βάζει στη θέση του οδηγού. Αυτό θελήσαµε να αιχµαλωτίσουµε στην ταινία».

Όπως συµβαίνει σε πολλούς νέους, φαίνεται ότι ένα videogame έχει µεγαλύτερη σηµασία στη ζωή του Jann από οτιδήποτε πιο απτό. «Ο Jann παίζει Gran Turismo στο σπίτι των γονιών του και ξαφνικά, µετά από χρόνια, βλέπει ότι υπάρχει µία θέση στην ακαδηµία GT» εξηγεί ο Blomkamp. «Τότε ήταν που έµαθε να οδηγεί κανονικά αυτοκίνητα, οτιδήποτε άλλο το έκανε ενστικτωδώς µέσα στο παιχνίδι, αλλά ποτέ δεν είχε παρακολουθήσει µαθήµατα».

Στα χέρια του Blomkamp το «Gran Turismo» είναι µια ταινία που βάζει τους θεατές στη θέση του οδηγού και τους αφήνει να φαντάζονται πώς θα ήταν να βρεθείς για πρώτη φορά δεµένος σε έναν πύραυλο που πηγαίνει µε 300 χιλιόµετρα την ώρα. «Ήξερα ότι ο Neill θα µετέδιδε µια σπλαχνική και έντονη αίσθηση στην ταινία» λέει ο David Harbour, που υποδύεται τον Jack, έναν ξοφληµένο οδηγό που µαθαίνει στον Jann τα πάντα για τους αγώνες ταχύτητας. «Αλλά δεν γνώριζα κατά πόσο θα δουλέψουµε µε πραγµατικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, µε πραγµατικούς οδηγούς, σε πραγµατικές πίστες. Ήµασταν πράγµατι µέσα στα αυτοκίνητο, κάναµε στάση για αλλαγές στα ελαστικά σε πραγµατικό χρόνο ενώ οι άλλοι οδηγοί έτρεχαν µε 300 χιλιόµετρα την ώρα. Είµαι πράγµατι σε ένα ελικόπτερο πάνω από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα».

Ο ηθοποιός λέει ότι στην αρχή ήταν επιφυλακτικός για µια ταινία που µεταφέρει στην οθόνη την προσοµοίωση των αγώνων, αλλά η ταινία τελικά δεν µοιάζει µε ένα βιντεοπαιχνίδι. «Ένα από τα πράγµατα που µου άρεσαν πολύ στην ταινία είναι ότι δεν είναι µια ταινία για ένα βιντεοπαιχνίδι – είναι µια ταινία που ενσωµατώνει ένα βιντεοπαιχνίδι στην αφήγησή της, που αφορά έναν νεαρό µε εκπληκτικό ταλέντο που καταφέρνει κάτι απίθανο και για έναν προπονητή που έχει περάσει πολλά και έχει γίνει σκληρός, αλλά τελικά πιστεύει σε αυτό το παιδί» λέει ο Harbour.

Απέναντι στον Madekwe και τον Harbour στέκει ο Orlando Bloom στον ρόλο του Danny Moore, ενός ιδεαλιστή που είναι στέλεχος στο τµήµα marketing της Nissan, ο οποίος έχει τη φαεινή ιδέα να βάλει παίχτες του βιντεοπαιχνιδιού µέσα σε µηχανές που τρέχουν µε θανατηφόρες ταχύτητες. «Είναι γεµάτος πάθος» σχολιάζει ο Bloom.

Ο Blomkamp τρέφει µεγάλη αγάπη για την αυτοκίνηση -αυτόν τον εκπληκτικό συνδυασµό της µηχανικής και του design- και η ταινία τού έδωσε µια εκπληκτική δυνατότητα να δείξει τι µπορούν να κάνουν αυτά τα αυτοκίνητα. «Με µια τέτοια ταινία, µερικές φορές ο πειρασµός είναι να τα κάνεις όλα ψηφιακά. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι πραγµατικά. Όταν δείχνουµε έναν ηθοποιό να οδηγεί ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, βρίσκεται στην πίστα και φτάνει πολύ κοντά στην ταχύτητα που θα έπρεπε».

Μέρος της αληθοφάνειας ήταν να γίνει γύρισµα σε πραγµατικές πίστες, όπως το Slovakia Ring στη Σλοβακία, το Dubai Autodrome, το Nurburgring, το Red Bull Ring στην Austria και το Hungaroring. Αυτή η τελευταία πίστα εµφανίζεται και ως το θρυλικό Le Mans της Γαλλίας.

Αλλά δεν ήταν αρκετό να δούµε τα σωστά αυτοκίνητα και τις αληθινές πίστες, αφού η ταινία έπρεπε να µοιάζει αληθινή στο 100%. Αυτό επιτεύχθηκε µέσα από τις γωνίες της κάµερας. Για παράδειγµα, στις περισσότερες τηλεοπτικές µεταδόσεις των αγώνων, η παραγωγή χρησιµοποιεί κινηµατογραφικά drones που προσφέρουν πανέµορφες λήψεις. Ο Blomkamp κάνει το ίδιο, αλλά χρησιµοποιεί και first-person-view drone (µη επανδρωµένο αεροσκάφος µε προβολή πρώτου προσώπου, όπου ο χειριστής βλέπει ό,τι ακριβώς βλέπει και το drone, σαν να βρίσκεται πάνω ή µέσα του), τα οποία χρησιµοποιούν συχνότερα οι οδηγοί αγώνων σε µη επανδρωµένα σκάφη. Χάρη στα first-person-view drone η κάµερα παρέµενε κοντά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα προσφέροντας σπάνιες οπτικές γωνίες. Επίσης, ο Blomkamp ήταν από τους πρώτους σκηνοθέτες που χρησιµοποίησαν την κάµερα Sony Venice 2 και µπόρεσε να την τοποθετήσει σε µικροσκοπικά και απροσπέλαστα µέρη µέσα και έξω από το αυτοκίνητο.

Ο άλλος τρόπος που εξασφάλισε ότι η ταινία είναι πιστή στην πραγµατικότητα, ήταν ο φωτισµός, η διεύθυνση φωτογραφίας και η σκηνογραφία. «Αν πατήσεις pause και δεις ένα καρέ, δεν µοιάζει τεχνητό, ή πολύ φωτισµένο ή κορεσµένο ή ψεύτικο. Όλα προκύπτουν από την πραγµατικότητα. Η σκηνογραφία είναι πραγµατική. Το στιλ της φωτογραφίας επίσης. Οι χρωµατικές επιλογές είναι πραγµατικές» λέει ο σκηνοθέτης.

Και για τη θέση του οδηγού, ο Blomkamp είχε ένα ακόµα µυστικό όπλο για να δείξει πώς ήταν για τον Jann Mardenborough να βρίσκεται πίσω από το τιµόνι, κι αυτό ήταν ο ίδιος ο Jann Mardenborough, που ήταν ο κασκαντέρ της ταινίας για τον χαρακτήρα του Jann. «Η ιστορία βασίζεται πάνω του, ο Archie τον υποδύεται και ο ίδιος ο Jann είναι ο κασκαντέρ οδηγός που οδηγεί το αυτοκίνητο του Archie, αφού ο χαρακτήρας είναι βασισµένος πάνω του» λέει ο Blomkamp. «Είναι εκπληκτικό το επίπεδο της µετά-αφήγησης που έχουµε στην ταινία».

«Είναι τόσο σουρεαλιστικό» λέει ο Mardenborough. «Την προηγούµενη φορά που ήµουν στην Ουγγαρία, η πίστα ήταν γεµάτη φορτηγά για τον αγώνα. Αυτή τη φορά, ήταν γεµάτη µε φορτηγά για µια ταινία που γινόταν για εµένα. Τρελάθηκα».

Σχετικά με τους χαρακτήρες

Στο επίκεντρο της ταινίας είναι ο Jann Mardenborough, τον οποίο υποδύεται ο Archie Madekwe. «Νιώθει εγκλωβισµένος» λέει ο Madekwe. «Είναι κολληµένος σε µια ρουτίνα σε µια µικρή πόλη όπου συµβαίνουν τα ίδια και τα ίδια κάθε µέρα. Αλλά έχει ένα πάθος που τον καίει και µια επιθυµία να κατακτήσει πράγµατα πέρα από τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Έχει εµµονή µε τα αυτοκίνητα και λατρεύει το Gran Turismo – το µόνο πράγµα που θέλει να κάνει είναι να είναι οδηγός αγώνων και δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν τον κόσµο, µέχρι που του δίνεται µία ευκαιρία, ένα πείραµα που εκπαιδεύει παίχτες για να γίνουν οδηγοί αγώνων».

Η µεταµόρφωση αυτή αντανακλά και µια αλλαγή στον χαρακτήρα του, λέει ο Madekwe. «Έχει αυτοπεποίθηση όταν είναι µε τους φίλους του, αλλά είναι εσωστρεφής, δεν ξέρει τη δύναµη του ταλέντου του» λέει ο Madekwe. «Παραδόξως, όσο περισσότερο χρόνο περνάει στο αγωνιστικό αυτοκίνητο, τόσο µεγαλώνει η αυτοπεποίθησή του και γίνεται όλο και περισσότερο αυτός που είναι γραφτό να γίνει».

Η καριέρα του Madekwe ακολουθεί ανοδική πορεία, µε συµµετοχές στην ταινία Μεσοκαλόκαιρο (Midsommar) και τη σειρά See. Ο ηθοποιός είχε υπόψη την ταινία πολύ πριν του δοθεί η ευκαιρία να συµµετάσχει στο Gran Turismo. «Συνάντησε έναν από τους σεναριογράφους πριν από ένα χρόνο. Μου είπε µια ιστορία που δεν είχα ξανακούσει και µε συνεπήρε όταν µου έστειλαν το υλικό, µερικά επεισόδια από podcast, συνεντεύξεις, YouTube video» λέει ο ηθοποιός. «Με συγκίνησε πολύ η ιστορία, γιατί ως ηθοποιός ενδιαφέροµαι για τις άγνωστες, συναρπαστικές ιστορίες για ανθρώπους που µου µοιάζουν. Όταν µεγάλωνα, σε αυτές τις ιστορίες νέων που κατακτούν το όνειρό τους δεν πρωταγωνιστούσε κάποιος µε το δικό µου πρόσωπο. Οπότε ήµουν απόλυτα ενθουσιασµένος µε αυτή την ιστορία».

Ο πραγµατικός Jann Mardenborough συµφωνεί. «Ελπίζω να δείξει στα παιδιά που µου µοιάζουν ότι µπορούν να εµπιστευτούν τον εαυτό τους και να κυνηγήσουν αυτό που αγαπούν» λέει ο Mardenborough.

Όπως και ο χαρακτήρας που υποδύεται, ο Madekwe είχε ένα εµπόδιο: δεν ήξερε να οδηγεί αγωνιστικό. Η εκπαίδευση σε αγωνιστική οδήγηση αυτού του επιπέδου δεν ήταν η µεγαλύτερη πρόκληση. Το πιο δύσκολο ήταν να µάθει να οδηγεί στα ψέµατα για να παίζει στο παιχνίδι Gran Turismo. «Έπρεπε να γίνω καλός στο παιχνίδι» λέει. «Στις σκηνές στο gaming cafe παίζαµε µε αντίπαλο το AI και έπρεπε να κερδίσω. Ήταν τροµακτικό, γιατί ξέρω πόση εξάσκηση και δεξιότητα απαιτείται για να είσαι καλός σε τέτοια παιχνίδια».

Για να βελτιωθεί στο παιχνίδι, ο Madekwe εκπαιδεύτηκε από τον David Perel, που όπως και ο Mardenborough, ήταν παίχτης και τώρα τρέχει σε αγώνες για λογαριασµό της Ferrari. «Το PlayStation έστειλε έναν προσοµοιωτή στο σπίτι µου, ένα κάθισµα, ένα τιµόνι και πεντάλ» θυµάται ο ηθοποιός. «Άρχισα να κάνω εξάσκηση ξανά και ξανά. Θέλει πολλές δεξιότητες για να µάθεις τις πίστες, τις γωνίες και την αίσθηση στα φρένα. Μόλις πάρεις τον αέρα, είναι θέµα επανάληψης. Τρέφω µεγάλο θαυµασµό και σεβασµό για όλους τους οδηγούς, γιατί µπορείς να παρανοήσεις υπό αυτή την πίεση».

Και µετά από όλη αυτή την εκπαίδευση, θα τον ενδιέφερε να γίνει οδηγός αγώνων; «Με όλο τον σεβασµό προς τους επαγγελµατίες οδηγούς αγώνων, όχι» λέει. «Μισώ να οδηγώ αγωνιστικό αυτοκίνητο. Κάνει αφόρητη ζέστη, είναι κλειστοφοβικό και προκαλεί ναυτία. Είναι πάρα πολύ αγχωτικό. Με το ζόρι χωράω σε µονοθέσιο και σαν να µη φτάνουν όλα αυτά πρέπει να παίρνεις αποφάσεις µέσα σε κλάσµατα δευτερολέπτου. Χάνεις κιλά ιδρώνοντας µέσα σε αγωνιστικό αυτοκίνητο. Είναι µια απόλυτα σωµατική εµπειρία, ο πρωταθλητισµός στο απόγειό του».

Ένας από τους λόγους που ο David Harbour ενδιαφέρθηκε για την ταινία ήταν το πώς η ιστορία του περιθωριακού Mardenborough αντανακλάται στους υπόλοιπους χαρακτήρες. «Η ιστορία του Jack είναι και αυτή παρόµοια» λέει ο ηθοποιός. «Έχει υποφέρει, αλλά ακόµα αγαπάει το άθληµα και δεν έχει την ευκαιρία να συµµετέχει στο επίπεδο που θα ήθελε». Και παρόλο που στην αρχή είναι κυνικός, ο Harbour εξηγεί, ο Jack αρχίζει να βλέπει µια καλή ευκαιρία στην GT Academy. «Στην αρχή δεν πιστεύει στα παιδιά αυτά, αλλά µετά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι έχει µια πραγµατική ευκαιρία να διδάξει τον Jann».

Ο Harbour λέει ότι ενδιαφέρεται για ανθρώπους που λένε κάτι και εννοούν κάτι άλλο, ακόµα και όταν λένε ψέµατα στον εαυτό τους. «Καθώς ξεκινάει η GT Academy, είναι κυνικός. Μοιάζει σκληρός απέναντι στα παιδιά, δεν θέλει να τα καταφέρουν. Αλλά πιστεύω ότι, κατά βάθος, το έχει ανάγκη να επιτύχει ο Jann. Είναι µια µάχη απέναντι στον κόσµο».

O Harbour λέει ότι τον ενέπνευσε η ιστορία εξιλέωσης του Jack. «Ο Jack ήταν ένας αρχιµηχανικός που αποχώρησε και υποβαθµίστηκε για να γίνει ένας απλός µηχανικός, µια τραγωδία που τον επηρέασε αρνητικά» λέει ο ηθοποιός. «Αλλά αγαπούσε τόσο πολύ το άθληµα για 15 χρόνια, παρακολουθούσε από το παρασκήνιο χωρίς να µπορεί να αξιοποιήσει τα αληθινά του ταλέντα. Με συγκίνησε πολύ ο χαρακτήρας του».

Ο άνθρωπος με την ιδέα

Αν ο Jack είναι ο απαισιόδοξος της ιστορίας, τότε ο Danny, τον οποίο υποδύεται ο Orlando Bloom, είναι ο αισιόδοξος. «Είναι ο πιο φανατικός οπαδός των αγώνων ταχύτητας» λέει ο ηθοποιός. «Όταν ονειρεύεσαι µε τέτοια ένταση, τότε όλα είναι δυνατά. Έχει πολύ ενδιαφέρον να υποδύεσαι έναν τέτοιο χαρακτήρα, γεµάτο ελπίδα, κίνητρο και πάθος. Και έχει µια διάθεση για ζωή και ένα ιδεαλιστικό πνεύµα που τον καθιστούν έναν υπέροχο χαρακτήρα. Χτίζει κάτι από το µηδέν» λέει ο Bloom. «Ο ενθουσιασµός του είναι µεταδοτικός. Πιστεύω ότι όποιος έχει µια ιδέα ή ένα όνειρο, θα ταυτιστεί µε τον Danny».

Συνεπώς, ο Jack και ο Danny σχηµατίζουν ένα παράξενο ζευγάρι που, στο τέλος, αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους. «Πιστεύω ότι ο Danny βλέπει τον Jack για αυτό που είναι, έναν αισιόδοξο άνθρωπο που έχει καταστραφεί πολλές φορές» λέει ο Bloom. «Ο Jack χρειάζεται τη σωστή έµπνευση για να αναζωπυρώσει τη φωτιά µέσα του. Και ο Jann είναι αυτή η φωτιά».

Καθώς ο Danny είναι ένα στέλεχος στο marketing, κάποιος µπορεί να αναρωτηθεί αν βλέπει τον Jann ως ένα µέσο για να πετύχει τον σκοπό του… µια αισιόδοξη ιστορία για να ανέβουν οι πωλήσεις της Nissan. Ο Bloom λέει ότι δεν πρόκειται περί αυτού. «Το όραµά του για την GT Academy είναι ξεκάθαρο» λέει ο ηθοποιός. «Όταν αντιλαµβάνεται ότι ο Jann έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει, τότε τα δίνει όλα».

Η οικογένεια

Στην ταινία συµµετέχει επίσης οι Geri Halliwell Horner – γνωστή ως Ginger Spice, και σύζυγος του Christian Horner, αρχηγού της οµάδας της Red Bull στη Formula 1– στον ρόλο της µητέρας του Jann, της Lesley. Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Djimon Hounsou υποδύεται τον πατέρα του Jann, τον Steve.

«Όταν διάβασα το σενάριο, µε ενέπνευσε αυτή η ιστορία που δείχνει τον αγώνα, την οικογένεια και το συναίσθηµα» λέει η Halliwell Horner. «Θέλει κουράγιο να ακολουθείς το όνειρό σου στη ζωή. Όλοι θέλουµε την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας. Ο Jann είναι ένα πραγµατικά ευγενικό και συνηθισµένο αγόρι που τρέφει ένα πάθος και το κυνηγάει. Και θέλει την αποδοχή των γονιών του απεγνωσµένα».

Στην ταινία, ο πατέρας του Jann, ο Steve, δυσκολεύεται να αποδεχτεί την επιθυµία του γιου του να γίνει οδηγός αγώνων. Για τον Hounsou, η διαµάχη αυτή του θυµίζει το δικό του παρελθόν. «Έπρεπε να ξεπεράσω τις δικές µου προκλήσεις στην αρχή της καριέρας µου. Βρέθηκα στον δρόµο και χρειάστηκε να βρω την άκρη µόνος µου. Οπότε καταλαβαίνω την οπτική του Jann και του πατέρα του, του Steve, ενός πατέρα που έχει όνειρα για τον γιο του, αλλά πιο απτά όνειρα, µέσα στη σφαίρα της πραγµατικότητας. Οι γονείς µπορεί να φέρουν ευθύνη της αποτυχίας των παιδιών τους, χωρίς να το θέλουν».

Παραλειπόμενα

Για τις ανάγκες των γυρισµάτων, δηµιουργήθηκαν ειδικά αυτοκίνητα (pod car). Τα κουµπιά ελέγχου διαµορφώθηκαν ώστε να λειτουργούν από άλλα κουµπιά στην οροφή του αυτοκινήτου, τα οποία χειριζόταν ένας επαγγελµατίας οδηγός-κασκαντέρ. Έτσι, ο ηθοποιός υποδυόταν τη σκηνή καθισµένος στο κανονικό κάθισµα, µε ένα ψεύτικο τιµόνι, ψεύτικο λεβιέ ταχυτήτων και πεντάλ. Αυτό επέτρεπε στους ηθοποιούς να δίνουν πραγµατικές ερµηνείες τρέχοντας µε απίθανες ταχύτητες.

Για τα περισσότερα µονοθέσια που βλέπουµε στην ταινία υπήρχαν δύο ακόµα ολόιδια: το αυτοκίνητο που εµφανίζεται µε την κάµερα να πηγαίνει πολύ κοντά του -το οποίο οδηγούσε ένας κασκαντέρ οδηγός-, το εφεδρικό σε περίπτωση σύγκρουσης και το ειδικό pod car µε το πειραγµένο σύστηµα ελέγχου. Συνολικά για τις ανάγκες της ταινίας υπήρχαν 65 αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Για τη συντήρηση των αγωνιστικών αυτοκινήτων χρειάστηκαν 500 τεχνικοί που ανάλογα µε την τοποθεσία του γυρίσµατος ταξίδεψαν από τη Βουδαπέστη στη Γερµανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, το Ντουµπάι και το Τόκιο.

Η πίστα Formula 1 Hungaroring στην Ουγγαρία µεταµορφώθηκε στο γαλλικό Le Mans, µία από τις πιο διάσηµες πίστες του κόσµου.

αυτοκίνηταειδήσεις τώραFormula 1πρεμιέραFeelgoodΟρλάντο Μπλουμ