Σινεμά|02.11.2023 09:35

Ανοίγει η αυλαία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Περιλαμβάνει 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους

Newsroom

Με μια σεμνή και λιτή τελετή που θα παρουσιάσει ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς ανοίγει απόψε η αυλαία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που καθιστά κάθε χρόνο τέτοια εποχή την πόλη σε επίκεντρο της παγκόσμιας έβδομης τέχνης.

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης μεταξύ των ομιλητών θα είναι η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, ενώ πιθανότατα την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας.

Αμέσως μετά την τελετή θα προβληθεί η ταινία «Στη φωτιά» του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

To «Στη φωτιά», με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηθοποιό του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, Ζιλιέτ Μπινός, συνδυάζει το ρομαντικό δράμα με την ταινία εποχής, σε μια γαστρονομική ιστορία έρωτα που αποθεώνει την υψηλή τέχνη της μαγειρικής, αναζητώντας τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής. Βασισμένη στο θρυλικό μυθιστόρημα La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet του Μαρσέλ Ρουφ, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ ξεδιπλώνει τη σύνθετη σχέση ανάμεσα σε έναν λάτρη του καλού φαγητού και τη μαγείρισσά του στα τέλη του 19ου αιώνα και μας προσκαλεί να γευτούμε τη ζωή στο έπακρο, εξερευνώντας τον υπερβατικό δεσμό που συνδέει την ερωτική επιθυμία με την απόλαυση του φαγητού. Παράλληλα, θέτει διαχρονικά ερωτήματα για τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων, αφήνοντας ένα διακριτικό φεμινιστικό σχόλιο. Η ταινία σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή ενός χαρισματικού σκηνοθέτη, ο οποίος είχε μαγέψει κοινό και κριτικούς στη δεκαετία του ’90, κερδίζοντας τόσο τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες (Η μυρωδιά της πράσινης παπάγιας, 1993) όσο και τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία (Cyclo, 1995).

Η ταινία Στη φωτιά θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Rosebud.21 στις 9 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 79 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου με την τελετή βράβευσης και την ταινία λήξης που είναι τα «Πεσμένα Φύλλα» του Φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

κινηματογράφοςΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη