Σινεμά|03.12.2023 22:00

Thanksgiving: Μία φρικιαστική ταινία τρόµου, µία αληθινή ταινία σλάσερ

Newsroom

Δεκάξι χρόνια µετά το ψεύτικο τρέιλερ µιας ταινίας που δεν είχε γυριστεί, αλλά που ξεσήκωσε τους λάτρεις του τρόµου, ο Eli Roth (Το Καταφύγιο του Τρόµου) εκπληρώνει την υπόσχεσή του και παρουσιάζει µία αυθεντική, φρικιαστική ταινία τρόµου, µία αληθινή ταινία σλάσερ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Manheim, Jalen Brooks Thomas, Nell Verlaque, Rick Hoffman και Gina Gershon.

Με το ψεύτικο τρέιλερ, ο Roth είδε την ευκαιρία να δηµιουργήσει την ταινία «Thanksgiving», ένα σλάσερ που διαδραµατίζεται στα 80s, όπως δεν το έχει κάνει το Χόλιγουντ τόσα χρόνια. Ο Rendell και ο Roth έγραψαν το σενάριο, και ο καθώς ο Roth έκανε γύρισµα για την ταινία «Hostel Part II», είχε πρόσβαση σε τοποθεσίες, ηθοποιούς, ακόµα και ψεύτικα κεφάλια. Όταν το τρέιλερ έπαιξε πριν από την ταινία «Grindhouse», το κοινό το λάτρεψε. Κι αυτό ήταν η αρχή.

Όχι στα αλήθεια. Για 17 χρόνια, ο Roth λάµβανε µηνύµατα από τους θαυµαστές που αναρωτιόνταν αν θα έκανε την ταινία. Ο Roth ήθελε, αλλά υπήρχε ένα ζήτηµα: «Δεν είχαµε πλοκή», λέει, επισηµαίνοντας ότι το ψεύτικο τρέιλερ ήταν απλώς µία συρραφή από µαχαιρώµατα, αποκεφαλισµούς και χάος, γύρω από τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Αλλά ένα τρέιλερ δεν κάνει ολόκληρη ταινία και έτσι, οι Roth και Rendell έψαχναν τρόπους να την πραγµατοποιήσουν. «Μας είχε ενθουσιάσει η ανταπόκριση στο τρέιλερ, συνεχώς ψάχναµε µία ιστορία από πίσω. Ξέραµε ότι έπρεπε να κάνουµε την ταινία κανονικά, έτσι ώστε να στέκει είτε έχεις είτε δεν έχεις δει το τρέιλερ».

«Αρχίσαµε να δουλεύουµε πάνω στην ιδέα ότι το «Thanksgiving 1980» ήταν η ταινία από την οποία έγινε το ψεύτικο τρέιλερ και ότι ήταν τόσο φρικιαστική που καταστράφηκαν όλες οι κόπιες και το µόνο που επιβίωσε ήταν το τρέιλερ», λέει ο σκηνοθέτης. «Η νέα ταινία θα ήταν reboot εκείνης της ταινίας, που θα γινόταν από την αρχή, ανθολογώντας στοιχεία που ξέραµε ότι θα λειτουργούσαν στην ιστορία που λέµε σήµερα».

Ο πρώτος ηθοποιός που ανέλαβε ρόλο ήταν ο Patrick Dempsey – ο McDreamy αυτοπροσώπως. Στην ταινία υποδύεται τον σερίφη Newland, που ερευνά τις αποτρόπαιες δολοφονίες. Ο Dempsey είχε δύο λόγους να παίξει στην ταινία: «Ο γιος µου ήθελε να κάνω µία ταινία τρόµου και εγώ ήθελε να φορέσω µία στολή», εξηγεί ο ηθοποιός.

Στην καρδιά της εφηβικής παρέας της ταινίας είναι η Jessica, που υποδύεται η Nell Verlaque. «Είναι η κόλλα που τους κρατάει ενωµένους», λέει. «Έχει όλα τα συνηθισµένα προβλήµατα της ηλικίας και µετά αρχίζουν όλα αυτά τα τρελά πράγµατα». Κολλητή της Jessica είναι η Gabby.

Ο Roth επέλεξε την σταρ του TikTok, Addison Rae. Φιλική και γεµάτη ζωντάνια, η Rae είναι ο αντίποδας της πιο συγκρατηµένης Jessica. Η ηθοποιός λέει ότι ενθουσιάστηκε µε το σενάριο: «Ο Eli είναι πολύ καλός στο να συνδυάζει τον τρόµο και την κωµωδία, πράγµα σπάνιο», λέει η ηθοποιός. Η Jessica είναι µπλεγµένη σε ένα ερωτικό τρίγωνο µε τον πρώην της Bobby, που την αποφεύγει µετά από µία τραυµατική εµπειρία, και τον Ryan, τον ψωνισµένο φίλο της. Ο Jalen Thomas Brooks υποδύεται τον Bobby.

Ο ηθοποιός λέει για την εµπειρία του µε τον Roth. «Μου αρέσουν οι ταινίες σλάσερ. Οπότε ήταν ευλογία που εκπλήρωσα το όνειρό µου να παίξω σε τέτοια ταινία. Όταν ήµουν 13, έπεισα τη µητέρα µου να µε αφήσει να δω την ταινία του Eli, "Το Καταφύγιο του Τρόµου" (Cabin Fever), δεν ήξερε πού έµπλεκε, ούτε κι εγώ… είχα κατατροµάξει».

Ο Milo Manheim υποδύεται τον Ryan. Ο ηθοποιός λέει για το σενάριο: «Το διάβαζα και σκεφτόµουν τι είναι; Είναι κωµωδία; Είναι τρόµος; Στην πορεία, κατάλαβα ότι αυτή η ταινία ήταν κάτι απίθανο στο οποίο ήθελα να συµµετάσχω». Τον ρόλο του Evan, του αθληταρά φίλου της Gabby, υποδύεται ο Tomaso Sanelli. «Δεν είναι σπουδαίος τύπος, αλλά τελικά είναι συµπαθητικός. Προσπαθεί να φαίνεται σοβαρός, βαρύς και ασήκωτος, και τελικά γίνεται αστείος και ανόητος» λέει ο ηθοποιός για τον χαρακτήρα.

Δεν θα μείνει ψίχουλο

Στην καρδιά κάθε ταινίας σλάσερ είναι οι φόνοι, και ο Eli Roth εξασφάλισε ώστε η ταινία να είναι δείγµα της καλύτερης δουλειάς του. «Κάθε φόνος έπρεπε να στέκεται στο ύψος του τρόµου και της φρίκης. Αν η ταινία δεν εκπλήρωνε την υπόσχεσή της, τότε θα ήµασταν νεκροί», λέει ο Roth. «Έπιασα τον εαυτό µου να προσπαθώ. Όχι µόνο να προσπαθώ να φτάσω αυτό που έκανα στο τρέιλερ, αλλά να το ξεπεράσω µε κάθε τρόπο» συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Γι΄ αυτό από πολύ νωρίς ο Roth συζήτησε µε τον αριστοτέχνη στα προσθετικά Adrien Morot. «Η τεχνική του είναι αξεπέραστη. Ο Adrien και η σύζυγός του Kathy κάνουν τα πιο ρεαλιστικά και όµορφα κεφάλια και µέλη σώµατος που έχω δει. Φυσικά, όσο όµορφα κι αν είναι, πρέπει να κοπανηθούν µε τον κόπανο κρέατος».

Ένας ακόµα λόγος που ο Roth συνεργάζεται τόσο στενά µε τον Morot είναι η κοινή τους αγάπη για τα πρακτικά εφέ. «Όταν σκέφτοµαι τους αγαπηµένους µου φόνους από τις αγαπηµένες µου ταινίες, κανένας δεν είναι ψηφιακός», λέει ο Roth. «Είναι όλοι αποτέλεσµα πρακτικών εφέ στο µακιγιάζ. Προκαλούν άλλη συναισθηµατική ανταπόκριση».

Για τον Roth, ένας πολύπλοκος φόνος είναι αγχωτικός µέχρι να χυθεί και η τελευταία σταγόνα αίµατος. «Πάντα έχω υπερένταση όταν γυρνάµε µία σκηνή δολοφονίας, το στοµάχι µου είναι σφιγµένο και δεν ηρεµώ µέχρι να γυρίσουµε τη σκηνή», λέει ο σκηνοθέτης. «Το πότε θα πέσει ένα κεφάλι, πότε θα θερίσει ένα τσεκούρι, πώς θα ξεχειλίσει το αίµα, ένα εκατοµµύριο πράγµατα µπορούν να πάνε λάθος. Αλλά όταν πάνε σωστά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο».

θρίλερειδήσεις τώραFeelgood