Σινεμά|20.12.2023 17:37

Αυτές ήταν οι καλύτερες ταινίες τρόμου του 2023

Μαίρη Τσίνου

Το 2023 ήταν μια μοναδική χρονιά για τις ταινίες τρόμου, με έργα που κυμαίνονταν από ταινίες low budget μέχρι χολιγουντιανά σίκουελ που έκαναν θραύση. To Variety επιλέγει τις 16 καλύτερες ταινίες τρόμου για το 2023, αλλά κάνει και μια ειδική - τιμητική- αναφορά σε τέσσερα θρίλερ που αγάπησε το κοινό τη χρονιά που μας πέρασε.

Saw X

Παρόλο που είναι το 10ο κεφάλαιο του μακροχρόνιου franchise, το Saw X υιοθετεί μια ξεκάθαρα back-to-basics προσέγγιση, πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και κάνοντας τον απειλητικό δολοφόνο Jigsaw, John Kramer, πρωταγωνιστή. Αφού εξαπατάται και πληρώνει για μια ψεύτικη θαυματουργή εγχείρηση που θα θεραπεύσει τον καρκίνο του, ο Kramer ζητά εκδίκηση από τους ψεύτικους γιατρούς με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Οι ανατροπές είναι άφθονες και οι παγίδες ανατριχιαστικές, και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, η ταινία αποφεύγει κάποιες από τις υπερβολικά περίπλοκες ιστορίες των προηγούμενων κεφαλαίων.

M3GAN

Παρόλο που επιβαρύνθηκε με την κατηγορία PG-13, η νέα αγαπημένη κούκλα δολοφόνος της Αμερικής αποδείχθηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και ιδιαίτερα διασκεδαστική. Οφείλοντας πολλά στην επανεκκίνηση του Child's Play το 2019, αυτή η ταινία με την τεχνολογία που δεν εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν γεμάτη με αρκετές viral στιγμές για να κρατήσει τη δυναμική της μέσα από μια όχι και τόσο ιδιαίτερη πλοκή. Ας ελπίσουμε ότι η συνέχεια θα αξιοποιήσει περισσότερο την ισχυρή ερμηνεία της Allison Williams και θα δημιουργήσει μια ακόμα πιο σκοτεινή εμπειρία.

Sick

Ο δημιουργός του «Scream», Kevin Williamson, συνυπογράφει αυτή την ταινία για τον COVID. Τοποθετημένη κυρίως σε μια τοποθεσία, το κλειστοφοβικό συναίσθημα που προκαλεί το σπίτι δημιούργησε μια αιμοβόρα εμπειρία ικανή να επισκιάσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Παρόλο που το τέλος ήταν λίγο παράλογο, είναι ωραίο να βλέπεις ένα throwback slasher να ρισκάρει τα πάντα, με τον Williamson να διασκεδάζει και πάλι.

The Wrath of Becky

Σε αυτή τη διασκεδαστική και βίαιη ταινία του είδους πρωταγωνιστεί η Lulu Wilson ως έφηβη δολοφόνος Becky, η οποία στοχεύει σε μπράβους τύπου Proud Boy στο σίκουελ της πρώτης ταινίας που σκότωσε νεοναζί το 2020. Ο Seann William Scott είναι ξεκαρδιστικός στον ρόλο του αρχηγού της οργάνωσης που αποτελείται μόνο από άνδρες και πρόκειται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα αν η Becky δεν τους προλάβει πρώτη. Της έχουν κλέψει τον σκύλο και έχουν σκοτώσει τον μοναδικό της φίλο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα χάος που συναντά το Home Alone και το John Wick. 

Η λίστα του Variety

16. Birth/Rebirth

Μια τρομακτική, σπαρακτική εκδοχή της ιστορίας του Φρανκενστάιν, μια γιατρός που χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα επαναφέρει στη ζωή ένα νεκρό κορίτσι - αλλά η μητέρα του παιδιού συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι το μωρό της δεν είναι το ίδιο. Με πρωταγωνιστές την Judy Reyes στο ρόλο της στερημένης μητέρας που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για την κόρη της και τη Marin Ireland στο ρόλο της γιατρού που είναι επικεντρωμένη σε μια σημαντική ανακάλυψη με οποιοδήποτε κόστος, ο τρόμος και η θλίψη είναι διάχυτα. Αλλά η σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Laura Moss είναι ικανή να διαχειρίζεται πολλούς τόνους ταυτόχρονα, ισορροπώντας τη χαρά του αναστημένου κοριτσιού με τη βαθιά ανησυχία της γνώσης ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον εντάξει.

15. Knock at the Cabin

Τα κριτήρια του κοινού μπορεί να ποικίλλουν όσον αφορά την ταινία του M. Night Shyamalan, αλλά αυτό το ιδιαίτερο θρίλερ με αποκαλυπτική ατμόσφαιρα στηρίζεται στις σπουδαίες ιδέες και την οξυδερκή ματιά του σκηνοθέτη. Το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά, καθώς οι διακοπές μιας μικρής οικογένειας (που υποδύονται υπέροχα οι Jonathan Groff, Ben Aldridge και Kristen Cui) στο δάσος διακόπτονται από τέσσερις απελπισμένους αγνώστους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Αποκάλυψη θα συμβεί αν ένα από τα μέλη της οικογένειας δεν σκοτώσει ένα άλλο. Ο Dave Bautista ξεχωρίζει ως ένας ευγενικός γίγαντας δάσκαλος που προσπαθεί να πείσει το ζευγάρι χρησιμοποιώντας το μυαλό του έναντι των μυών του. Ένα πνευματικό γεγονός με αμφιλεγόμενο τέλος, η συγκεκριμένη ταινία είναι η πιο επιδραστική δουλειά του Shyamalan εδώ και χρόνια.

14. Influencer

Το Influencer, ένα υποτιμημένο διαμάντι, διαστρεβλώνει έξυπνα την κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τρόπους που προκαλούν εκπλήξεις, με ανατροπές που είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς. Η Emily Tennant πρωταγωνιστεί ως Madison, μια influencer που ταξιδεύει στην Ταϊλάνδη για πληρωμένες διακοπές. Το να πούμε περισσότερα θα κατέστρεφε τα πονηρά κόλπα, αλλά η ταινία διατηρεί τις ισορροπίες  μέσω ρεαλιστικών απόψεων για την τεχνολογία και την οικονομία των influencers. Το MVP πηγαίνει στην Cassandra Naud, μια συνταξιδιώτισσα που έχει τα δικά της μυστικά. Σέξι και σοκαριστικό, αυτό το υπό τον ήλιο μυστήριο είναι αρκετά διεστραμμένο για να το ανακαλύψετε.

13. The Blackening

Ένα γλυκό κέρασμα για τους λάτρεις του τρόμου, το The Blackening είναι μια από τις καλύτερες κωμωδίες του είδους μετά το Scary Movie του 2000. Γεμάτο με τρελούς χαρακτήρες και έξυπνες ανατροπές σε πατροπαράδοτα τροπάρια, το The Blackening καταφέρνει να εκτοξεύσει δεκάδες και δεκάδες ατάκες στην οθόνη. Μπορεί να μην πετύχουν όλες, αλλά ο ρυθμός είναι αρκετός για να κάνει το κοινό να γελάσει. Μια από τις πιο χαρούμενες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς, η ταινία αυτή έχει ήδη συγκεντρώσει το επιβλητικό ποσό των 16 εκατομμυρίων δολαρίων με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αποδεικνύοντας ότι η δυνατή προφορική διάδοση είναι αρκετή για να γεμίσει τις αίθουσες. Η δράση ξεκινάει με τον Jay Pharoah και την Yvonne Orji να κάνουν ένα πονηρό νεύμα στη σειρά Scream και δεν σταματάει ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι οι σεναριογράφοι Tracy Oliver και Dewayne Perkins θα καταφέρουν να κάνουν μια συνέχεια αυτής της ξεσηκωτικής σατιρικής ταινίας.

12. Scream VI

Ένα από τα πιο δροσερά κεφάλαια της μακροχρόνιας σειράς slasher είναι το πιο πρόσφατο, μια μεγάλη έκπληξη γεμάτη με πολλά υπέροχα σκηνικά, αναφορές σε προηγούμενες ταινίες και υπέροχους ηθοποιούς. Συνεχίζοντας μετά το "Scream" του 2022, οι δύο βασικοί χαρακτήρες , οι αδελφές (Melissa Barrera και Jenna Ortega), έχουν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, μόνο και μόνο για να τις κυνηγήσει ένας ακόμα ΑΛΛΟΣ Ghostface. Το καστ ξεσηκώνει, με μερικές καλοδεχούμενες επιστροφές (η Ortega, τώρα σε κατάσταση κινηματογραφικής σταρ- η Hayden Panettiere, απόφοιτος του "Scream 4") και νέους παίκτες ( ο γόης των "Άλλων Δύο" Josh Segarra- μια παιχνιδιάρα Samara Weaving- ο Dermot Mulroney, που παίζει στις μικρές θέσεις). Είναι σπάνιο το γεγονός ότι η έκτη δόση ενός franchise slasher μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, αλλά μερικές σπουδαίες σκηνές μάχης και το χτίσιμο της ιστορίας καθιστούν την ταινία ένα απολαυστικό θέαμα.

11. Brooklyn 45

Το ιστορικό θρίλερ σεάνς του Ted Geoghegan είναι γεμάτο με στυλ και ψυχή πολύ πέρα από το αναμενόμενο από μια ταινία που διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνει χώρα κυρίως σε ένα δωμάτιο. Καθώς μια ομάδα βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συγκεντρώνεται αμέσως μετά τον πόλεμο, ώστε ο φίλος τους να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με την πρόσφατα αποθανόντα σύζυγό του, τους περιμένουν πολύ περισσότερα απ' όσα υπολόγιζαν από τη στιγμή που αρχίζουν να συμβαίνουν τρομακτικά πράγματα. Το καστ των ηθοποιών αποπνέει μια ζωντάνια για αυτή την ομάδα στρατιωτών, και οι βασικές ανατροπές στην πρώτη και τρίτη πράξη είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Η Anne Ramsay και η Kristina Klebe είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ως γυναίκες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση τους, ενώ ο θρύλος του τρόμου της Νέας Υόρκης Larry Fessenden προσφέρει μερικές απολαυστικές στιγμές.

10. No one will save you

Η Kaitlyn Dever είναι υπέροχη ως Brynn, μια προβληματισμένη μοναχική γυναίκα, της οποίας ο κόσμος ανατρέπεται όταν εξωγήινοι καταφθάνουν στο σπίτι της. Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι, εξαιτίας ενός τραυματικού περιστατικού στο παρελθόν της, είναι πεπεισμένη ότι κανείς στη μικρή της πόλη δεν θα είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να κρατήσει τους εξωγήινους μακριά - ακόμη και αν το τέλος του κόσμου είναι κοντά. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας είναι το σχεδόν χωρίς διαλόγους σενάριο, το οποίο ενισχύει την απομόνωση της Brynn σε ανυπόφορο βαθμό. Από τα γρήγορα εναλλασσόμενα σκηνικά μέχρι τον εμπνευσμένο σχεδιασμό των πλασμάτων, το "Κανείς δεν θα σε σώσει" είναι ένα υπέροχο αφιέρωμα σε μια ταινία με πλάσματα.

9. Deliver us

Όταν μια καλόγρια ισχυρίζεται ότι είναι έγκυος με άμωμη σύλληψη και περιμένει ξεχωριστά δίδυμα - δηλαδή τον Μεσσία και τον Αντίχριστο - δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βατικανό θέλει να εμπλακεί. Αυτή η άγρια υπόθεση είναι η βάση του "Deliver Us" των Lee Roy Kunz και Cru Ennis, μιας υπέροχα γυρισμένης ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού. Διαρκώς γεμάτη με αιματηρές, ανατριχιαστικές ιδέες, το ταξίδι του πατέρα Φοξ (τον οποίο υποδύεται ο Kunz) και της εξέτασης της μοναχής Γιούλια (Maria Vera Ratti) ταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα, τις μεταφορές και την κυριολεξία. Προσφέροντας εξωφρενικές εικόνες με πανέμορφα σκηνικά, φωτισμό και κινηματογράφηση, το "Deliver Us" είναι μια μοναδική πρόταση για το κοινό που αναζητά κάτι τόσο υπερβολικό όσο και τρομερά σοβαρό.

8. Skin

Ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό παραμύθι που διαδραματίζεται στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το "In My Mother's Skin" είναι μια φιλιππινέζικη ταινία για ένα νεαρό κορίτσι ονόματι Tala (Felicity Kyle Napuli) που πρέπει να προστατεύσει τον μικρό αδελφό της Bayani (James Mavie Estrella) και την άρρωστη μητέρα της Ligaya (Beauty Gonzalez) όταν ο πατέρας τους απομακρύνεται επειδή ενδεχομένως έκρυβε χρυσό από τους Ιάπωνες στρατιώτες. Καθώς το τρίο αρχίζει να ξεμένει από τρόφιμα και πόρους, μια όμορφη νεράιδα (Jasmine Curtis-Smith) αρχίζει να προσφέρει ελπίδα, καθώς το κακό εξαπλώνεται στη Ligaya. Το "Skin" δεν ανακαλύπτει ξανά τον τροχό, αλλά κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο συνταίριασμα των ειδών, αναμειγνύοντας τα σκοτεινά όνειρα του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και εμπλουτίζοντάς τα με τρόμο λόγω δαιμονισμού και με τρομερό αιματοκύλισμα. Ως ένα σχεδόν σαρωτικό κομμάτι σκότους, το "Skin" είναι πανέμορφο και κτηνώδες μέχρι το τελευταίο καρέ.

7. Thanksgiving

Ένα slasher στη λογική των εορταστικών ταινιών της δεκαετίας του '80, όπως το "My Bloody Valentine" και το "April Fool's Day", το "Thanksgiving" είναι η ταινία που ο σούπερ φαν του τρόμου Eli Roth φαινόταν προορισμένος να σκηνοθετήσει. Ο Ροθ πηγαίνει στη γενέτειρά του, τη Μασαχουσέτη, για λίγη διασκέδαση σε αυτό το μεγάλου μήκους τρέιλερ του ψεύτικου "Grindhouse". Ένα χρόνο μετά από ένα τραγικό ατύχημα της Black Friday, κάποιος δολοφονεί τους κατοίκους του Πλίμουθ. Με τις ερμηνείες από την Nell Verlaque και τον Patrick Dempsey στο ρόλο του τοπικού σερίφη, αυτή η αιματηρή ιστορία χτυπά όλα τα σημεία αναφοράς με σαφή αγάπη για το είδος.

6. Εvil Dead Rise

Ο αιματηρός φόρος τιμής του Lee Cronin στη σειρά του Sam Raimi έχει ένα σωρό εκπλήξεις για τους οπαδούς, αλλά βασίζεται στην αλλαγή του σκηνικού ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων (έναντι μιας καλύβας στο δάσος) για να ζωγραφίσει σε έναν διαφορετικό καμβά. Μια νεαρή θεία έχει εγκλωβιστεί σε μια πολυκατοικία, ενώ η αδελφή της μετατρέπεται σε Deadite που είναι αποφασισμένη να σκοτώσει τα ίδια της τα παιδιά, και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα από εντόσθια, καθώς κάθε αιματηρή σκηνή διατηρεί τα πράγματα σε ανισορροπία. Η Lily Sullivan και η Alyssa Sutherland είναι κορυφαίες ως αδελφές, η πρώτη ηρωική και η δεύτερη σατανική σαν την κόλαση. Μια σπουδαία ιστορία που ολοκληρώνεται, καθώς και ένα νέο τρομερό τέρας που προστίθεται στην ιστορία των "Νεκρών", προετοιμάζουν την κατάσταση για μια έκτη ταινία.

5. Infinity Pool

Μεταξύ του ανατρεπτικού του ρόλου στην τελευταία σεζόν της σειράς "Succession" και της ερμηνείας του στην ταινία "Infinity Pool", ο Alexander Skarsgard πέρασε το 2023 με το να διασύρει ωμά τους πλούσιους. Σε σκηνοθεσία του σκηνοθέτη του "Possessor" Brandon Cronenberg, ο James (Skarsgard) είναι ένας μυθιστοριογράφος που παντρεύεται με πλούσια και αρχίζει να απολαμβάνει τις βίαιες, σεξουαλικές δραστηριότητες που επιδίδονται όσοι μένουν στον τουριστικό προορισμό Li Tolqa. Αλλά αν το 1% διασκεδάζει πολύ, κλωνοποιείται και σκοτώνεται έναντι αμοιβής, κάτι που αρχικά φαίνεται αισχρό στον Foster, αλλά στη συνέχεια τον συγκινεί. Η ταινία είναι ένα μείγμα ψυχεδελικών εικόνων και οδυνηρής κτηνωδίας, παρακολουθώντας τον Τζέιμς να χάνει την ανθρωπιά του όπως ένα δεύτερο δέρμα. Η Mia Goth κάνει εξαιρετική υποστηρικτική δουλειά ως μια φαινομενικά φυσιολογική τουρίστρια που σύντομα μπαίνει σε μια παρανοϊκή κατάσταση.

4. Beau is afraid

Μια άλλη αμφιλεγόμενη εκπληκτική ταινία, το "Midsommar" του Ari Aster, αναλύει το άγχος με έναν τόσο μικροσκοπικό φακό που είναι δύσκολο να πάρεις ανάσα σε μεγάλα διαστήματα. Ο Joaquin Phoenix υποδύεται τον ομώνυμο Beau, του οποίου τα νεύρα τον καταβάλλουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Ζώντας σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του κοντινού μέλλοντος, το τρίωρο αυτό έργο είναι πυκνό σε σάτιρα και κοινωνικό σχόλιο. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τα διαρκώς ματαιωμένα ταξίδια του Beau για να επισκεφθεί τη μητέρα του, η οποία προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος του άγχους του. Το "Afraid" ήταν μια ακριβή βόμβα για την A24, αλλά αναπόφευκτα θα βρει ένα cult κοινό στο streaming. Δώστε του 30 χρόνια και θα διδάσκεται στις σχολές κινηματογράφου. Στο μεταξύ, αυτή η αποπνικτική ιστορία είναι ένας ζωντανός εφιάλτης.

3. When evil lurks

Το "Όταν το Κακό Παραμονεύει" του Ντεμιάν Ρουγκνά είναι μια από τις πιο σκοτεινές ταινίες της χρονιάς, με αίμα και ανατροπές που δεν αφήνουν τα πράγματα να γίνουν πολύ βαριά. Ο Ezequiel Rodriguez και ο Demian Salomon είναι δύο αδέρφια που απελευθερώνουν κατά λάθος έναν δαίμονα στην ύπαιθρο, ο οποίος μπορεί να κυριεύσει τους ανθρώπους και να τους αναγκάσει να κάνουν τρομερά πράγματα. Ακολουθούν πολλές τρομακτικές σκηνές όπου ανελέητα, κακόβουλα όντα διαλύουν οικογένειες εν ριπή οφθαλμού. Ορισμένες συνταρακτικές πράξεις βίας κατά των παιδιών και ένας χαρακτήρας με αυτισμό ανεβάζουν την ένταση αυτής της αργεντίνικης συμπαραγωγής πέρα από την αντίστοιχη αμερικανική, αλλά για τους λάτρεις των πιο ακραίων ιστοριών, το "Όταν το Κακό Παραμονεύει" είναι ένα highlight.

2. Talk to me

Από το αγαπημένο φιλμ των φεστιβάλ μέχρι τον τίτλο τρόμου με τα υψηλότερα έσοδα της A24, η ταινία Talk to Me ήταν η κορυφαία ταινία για τους φαν του τρόμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με ευρηματικές εικόνες και σοκαριστικό gore, τα δίδυμα αδέρφια Danny και Michael Philippou χρησιμοποιούν το στυλ που ανέπτυξαν στο κανάλι τους στο YouTube RackaRacka για να αφηγηθούν την ιστορία της κυκλοθυμικής έφηβης Mia (μια ατρόμητη Sophie Wilde). Όταν ένα υπερφυσικό κόλπο σε ένα πάρτι με το οποίο κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει με τους νεκρούς γίνεται viral, η Mia προσπαθεί να συνδεθεί με την νεκρή μητέρα της και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Οι αδελφοί Φίλιπ κρατούν τα πάντα εκτός ορίων: για όλους τους χαρακτήρες αξίζει να νοιαζόμαστε, ακόμα και για τους πιο εκνευριστικούς- οι χώροι προστασίας, όπως τα νοσοκομεία και τα καλά φωτισμένα πάρτι, γίνονται γρήγορα δόλιοι- και υπάρχει μια πολύ αληθινή αίσθηση ότι έτσι ακριβώς θα συμπεριφέρονταν οι χαζοί, νεαροί έφηβοι αν μπορούσαν εύκολα να διαπεράσουν το πέπλο ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς.

1. Skinamarink

Η πιο διχαστική ταινία της χρονιάς - και μια ταινία που μοιάζει απίθανο να χάσει την κορυφή - το ντεμπούτο του Κάιλ Έντουαρντ Μπολ ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί της αφήγησης και του έργου τέχνης, του άγχους και της ανίας, της φαντασίας και της πραγματικότητας. Γυρισμένο στο πατρικό του σπίτι με προϋπολογισμό 15.000 δολάρια, ο Ball αναπλάθει τους συγκεκριμένους φόβους της ενηλικίωσης καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν δεκάδες δημιουργοί. Για όσους είναι πρόθυμοι να διακόψουν την προσοχή τους για να βουτήξουν σε κάτι εντελώς καινούργιο, το "Skinamarink" θα αλλάξει τις αντιλήψεις για το πώς συμβαίνουν τα πράγματα μέσα στη νύχτα.

ταινίεςκινηματογράφοςθρίλερειδήσεις τώρα