Σινεμά|10.02.2024 09:50

Madame Web: Η Dakota Johnson χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού για να πλέξει τις μοίρες όλων όσων είναι γύρω της

Newsroom

Σε μια ανατροπή των κλασικών υπερηρωικών ταινιών, η ταινία «Madame Web» εξιστορεί την αυτοτελή ιστορία της γέννησης μιας από τις πλέον αινιγματικές ηρωίδες των εκδόσεων Marvel. Στη γεμάτη αγωνία περιπέτεια πρωταγωνιστεί η Dakota Johnson στον ρόλο της περίφημης Cassandra Webb δίπλα στις Sydney Sweeney, Isabela Merced και Celeste O’Connor. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η SJ Clarkson, ενώ η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 18 Φεβρουαρίου από τη Feelgood. 

H Cassandra Webb, μια διασώστρια στο Μανχάταν, αναπτύσσει την ικανότητα να δει το μέλλον…. Συνειδητοποιεί μάλιστα ότι μπορεί και να το αλλάξει. Oταν έρχεται αντιμέτωπη με αποκαλύψεις για το παρελθόν της, δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με τρεις νεαρές κοπέλες. Oλες μαζί προορίζονται για ένα υποσχόμενο πεπρωμένο... αν καταφέρουν να επιβιώσουν το θανατηφόρο παρόν.

«Η Madame Web δεν μοιάζει με κανέναν υπερήρωα» λέει η σκηνοθέτιδα της ταινίας S.J. Clarkson. Σε αυτή τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ανεξιχνίαστους χαρακτήρες της Marvel, η Clarkson σκηνοθετεί μία αυτόνομη ιστορία προέλευσης ενός χαρακτήρα που χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού για να πλέξει τις μοίρες όλων όσων είναι γύρω της. «Eνα από τα θέματα της ταινίας είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι υπεράνθρωπος για να έχεις υπερδυνάμεις» συνεχίζει η Clarkson. «Οι περισσότερες δυνάμεις των υπερηρώων προέρχονται από τη σωματική ρώμη. Με τη Madame Web, η δύναμή της ανήκει στη ψυχολογική σφαίρα».

Καθώς οι δυνάμεις της εξελίσσονται, η Cassie πρέπει να διευκρινίσει αν τα οράματά της προβάλλουν μελλοντικά γεγονότα ή πράγματα που μπορεί να συμβούν, ν' αποφευχθούν ή να αλλάξουν. «Βιώνει το μέλλον σαν να είναι το παρόν» λέει η Dakota Johnson. Για την ηθοποιό, η ευκαιρία να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα στο καλούπι των υπερηρώων της Marvel, αλλά που να μη μοιάζει με κανέναν άλλο, ήταν ακαταμάχητη. Της έδωσε την ευκαιρία να κάνει μία ταινία γεμάτη δράση όπως όλες οι ταινίες της Marvel, αλλά με θεμέλιο λίθο το στοιχείο της αγωνίας. «Με συνεπήρε η προοπτική μιας υπερηρωίδας που έχει σαν υπερδύναμη το μυαλό της» λέει η ηθοποιός. «Με συνεπήρε επίσης η σχέση της με τις τρεις νεότερες γυναίκες, πώς μεταμορφώνεται σε μία μητρική φιγούρα, ενώ τις ωθεί να ανακαλύψουν την πραγματική τους φύση ως Spider-Women».

«Αυτό που με ενθουσίασε πιο πολύ ήταν ότι το μυαλό της είναι η υπερδύναμη της» λέει η σκηνοθέτιδα. «Μία από τις ατάκες της ταινίας είναι ότι το μυαλό έχει άπειρες δυνατότητες. Και ήταν εκπληκτικό που μπορέσαμε να το εξερευνήσουμε αυτό σε μία ταινία». Αυτές οι τρεις γυναίκες – Julia Cornwall, Anya Corazon και Mattie Franklin – έχουν όλες ν' αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις όταν το πεπρωμένο τους διασταυρώνεται με αυτό της Cassie. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιστοί που έχει υφάνει η Cassie χωρίς να το ξέρει» εξηγεί η Sydney Sweeney, που υποδύεται την Julia.

Στα κόμικς, η Madame Web είναι μία ηλικιωμένη τυφλή γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι που είναι ένας από τους πιο ισχυρούς χαρακτήρες της Marvel χάρη στην ικανότητά της να δει και ν' αλλάξει το μέλλον. Στην ταινία, η Cassie Webb της Johnson είναι νέα, δραστήρια, αεικίνητη και δυνατή.

Η S.J. Clarkson εξηγεί ότι αναζήτησε μία μοναδική κινηματογραφική παρουσίαση των οραμάτων της Cassie. «Τα οράματα του μέλλοντος μπορεί να μοιάζουν με αναμνήσεις και η μνήμη καμιά φορά είναι θολή και κατακερματισμένη. Επίσης δεν είναι γραμμική. Δεν πηγαίνει από το Άλφα στο Βήτα και μετά στο Γάμα. Τα οράματα και οι ήχοι δεν συντονίζονται πάντα» εξηγεί. «Οπότε σκέφτηκα πώς θα το αποδώσουμε οπτικά και η αίσθηση μοιάζει με το κλείστρο της κάμερας, το ανοιγοκλείσιμο ενός ματιού».

Γυναικεία ενδυνάμωση

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Clarkson, η ταινία διαδραματίζεται μέσα από την οπτική των γυναικών. «Η ταινία διακατέχεται από το ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης καθώς η καθεμία ακολουθεί τη δική της διαδρομή» λέει η Clarkson. «Η Cassie πρέπει να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος της για ν' αποδεχτεί το μέλλον και το κάθε κορίτσι ξεχωριστά πρέπει να μάθει ότι διαθέτει δυνάμεις που δεν ήξερε».

«Μου αρέσει η ιδέα ότι οι συνηθισμένοι άνθρωποι είναι ήρωες, γιατί είναι» σχολιάζει η Johnson. «Είχαμε την ευκαιρία με αυτή την ταινία να επινοήσουμε έναν κόσμο της Marvel όπου, πρωτίστως, είναι υπό την καθοδήγηση γυναικών, είναι χτισμένος από γυναίκες και ως εκ τούτου οι χαρακτήρες είναι γνήσιοι, ζόρικοι, σύνθετοι και εκπληκτικά δυνατοί».

Στον πυρήνα της ταινίας είναι τέσσερις γυναίκες που έχουν αποκοπεί, για διαφορετικούς λόγους, από τους άλλους και έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν μόνες τους. Όταν το όραμα της Cassie τις φέρνει κοντά, ανακαλύπτουν ότι το μέλλον τις θέλει μαζί. Η Cassie έχει μεγαλώσει με ανάδοχη οικογένεια και ξέρει λίγα πράγματα για τη μητέρα της. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι ήταν μία ερευνήτρια που, όπως πιστεύει η Cassie, ρίσκαρε τη ζωή της (και τη ζωή του αγέννητου παιδιού της) με το να συνεχίζει μία επικίνδυνη έρευνα στις ζούγκλες του Περού ενώ ήταν εννέα μηνών έγκυος. Μάλιστα, πέθανε στη γέννα… αλλά όχι πριν τη δαγκώσει μία αράχνη που έδωσε ξεχωριστές δυνάμεις στη νεογέννητη κόρη της.

Οι συνθήκες της γέννησής της έχουν επηρεάσει την Cassie με τρόπους που δεν φαντάζεται. «Πιστεύει ότι η μητέρα της δεν νοιαζόταν για εκείνη, ότι η μητέρα της ασχολούνταν περισσότερο με την έρευνα παρά με την υγεία του μωρού της» λέει η Johnson. «Μεγαλώνοντας με την πεποίθηση ότι η μητέρα της την εγκατέλειψε, είναι λίγο ψυχρή, δεν έχει πολλούς κολλητούς, δεν έχει οικογένεια και αποφεύγει να έχει στενές σχέσεις».

Ακόμα και η δουλειά της -είναι διασώστρια στη Νέα Υόρκη- ταιριάζει με τη μοναχική της προσωπικότητα. «Ως διασώστρια, ο ρόλος της είναι να λύσει το πρόβλημα επί τόπου και να συνεχίσει. Δεν χρειάζεται να προσφέρει μακροχρόνια φροντίδα σε ασθενείς» εξηγεί η σκηνοθέτιδα. «Εχει γρήγορους ρυθμούς, που σημαίνει ότι δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με κανέναν τρόπο. Μπορεί να είναι μία μοναχική ύπαρξη και έτσι νιώθει άνετα».

Τρεις Spider-Women

Κατά τη διάρκεια μίας επικίνδυνης διάσωσης, η Cassie παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, χάνοντας για λίγο τη ζωή της… μέχρι που την επαναφέρει ένας συνάδελφος της, ο Ben. Όσο βρίσκεται κάτω από το νερό, έχει οράματα. Καθώς συνέρχεται και συνεχίζει να ζει τη ζωή της, αυτά τα οράματα δεν υποχωρούν. «Το ατύχημα τη στέλνει σε ένα ταξίδι όπου θα ανακαλύψει τις υπερδυνάμεις της» λέει η Johnson. «Αυτό προκαλεί τις δυνάμεις της να παρουσιαστούν – βλέπει πράγματα που δεν αναγνωρίζει ως κομμάτια της ζωής της. Δεν γνωρίζει αν είναι όνειρα ή οράματα. Τότε, αρχίζει το ταξίδι της, ενώ πιστεύει ότι έχει χάσει το μυαλό της και όχι ότι γίνεται υπερηρωίδα».

Ακόμα και πριν τα οράματα, οι δυνάμεις της εκφράζονται με ασυνείδητους τρόπους, καθώς οι τρεις γυναίκες διασταυρώνονται μαζί της. Συναντά την Julia Cornwall (Sydney Sweeney) στο νοσοκομείο, αφού μεταφέρει τη σύζυγο του πατέρα της στην εντατική. Ζει στο ίδιο κτίριο με την Anya Corazon (Isabela Merced), παρόλο που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ. Και σχεδόν σκοτώνει τη Mattie Franklin (Celeste O’Connor) όταν η νεαρή γυναίκα κάνει σκέιτ κοντά στο ασθενοφόρο της Cassie. Ξαφνικά, η Cassie συνειδητοποιεί ότι απολαμβάνει τη σύνδεση μαζί τους. «Αυτό έχει ενδιαφέρον με τη Madame Web» λέει η σκηνοθέτιδα. «Ανακαλύπτει ότι η ευθύνη φροντίδας των άλλων την ικανοποιεί».

«Η Julia συνδυάζει το γεγονός ότι συνάντησε την Cassie νωρίτερα και ότι ήταν στο νοσοκομείο με την οικογένειά της, γιατί η σύζυγος του πατέρα της ήταν στο νοσοκομείο και η Cassie τη βοήθησε με τη μεταφορά» λέει η Sweeney. Η ηθοποιός εξηγεί ότι ο χαρακτήρας της βιώνει δύσκολες καταστάσεις, γιατί ο πατέρας της μοιάζει να έχει προχωρήσει με τη ζωή του, με μία νέα σύζυγο και πολύ μικρά παιδιά, αφήνοντας την Julia πίσω. «Είναι χαμένη» λέει η Sweeney. «Ο πατέρας της, τώρα πια, έχει μία ολοκαίνουρια οικογένεια και εκείνη δεν νιώθει ότι ανήκει στον χώρο τους».

Η Sweeney λέει ότι ενθουσιάστηκε που συνεργάστηκε ξανά με τη σκηνοθέτιδα S.J. Clarkson. «Όταν ήμουν 14, είχα έναν μικρό ρόλο σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Heroes» που σκηνοθετούσε η S.J.» εξηγεί η Sweeney. «Με θυμήθηκε κι εγώ τη θυμήθηκα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι. Ήταν μία πολύ ωραία στιγμή που έκλεισε τον κύκλο».

Όμοια με τον τρόπο που η Julia νιώθει μόνη στον κόσμο, η Anya έχει μείνει κι αυτή μόνη όταν ο πατέρας της απελαύνεται. Αρνούμενη να μπει σε ανάδοχη οικογένεια, η Anya πρέπει να βρει τρόπο να τα βγάλει πέρα μόνη της. Τον ρόλο υποδύεται η Isabella Merced. «Αυτό που μου αρέσει στην Anya είναι ότι έχει αναλυτικό τρόπο σκέψης, είναι παρατηρητική, ευφυής, εύστροφη… είναι ξερόλας. Φτιάχνει τα δικά της ρούχα, γιατί δεν έχει χρήματα να πάρει αυτά που της αρέσουν. Την εκτιμώ πολύ για αυτό» λέει η Merced.

H Mattie Franklin είναι το κλασικό καημένο πλουσιοκόριτσο που έχει ξεμείνει με την οικονόμο του σπιτιού, η οποία δεν ασχολείται ιδιαίτερα μαζί της. «Επειδή νιώθει ότι κανείς δεν νοιάζεται για εκείνη, δεν νοιάζεται τι πιστεύουν οι άλλοι» εξηγεί η Celeste O’Connor, που υποδύεται τον ρόλο. «Κάνει ό,τι της έρθει. Αλλά αν πιστέψει πως ο κόσμος θα την αγαπήσει για αυτό και καταλάβει την πραγματική της δυναμική, τότε θα γίνει σκληρό καρύδι».

Καθώς η Cassie αναπτύσσει τις μαντικές της ικανότητες, αυτές οι τρεις νεαρές γυναίκες βρίσκονται μαζί σ' ένα τρένο. Η Cassie έχει ένα όραμα με αυτές τις τρεις να δέχονται επίθεση από έναν άντρα με μαύρο υπερηρωικό κουστούμι, που μπορεί να σκαρφαλώσει στα τοιχώματα του τρένου και να έχει το προνόμιο της επίθεσης από πάνω. Η Cassie τις διασώζει βγάζοντάς τες από το τρένο πριν εκείνος τα καταφέρει.

Ο μυστηριώδης κακός

Ο μυστηριώδης κακός είναι ο Ezekiel Sims. «Εχει οράματα στα οποία σκοτώνεται από τρεις Spider-Women» εξηγεί ο παραγωγός Lorenzo di Bonaventura. «Έχει την αποστολή να τις βρει και να τις σκοτώσει πριν τον σκοτώσουν εκείνες. Η σκέψη του είναι ότι, αν μπορέσει να τις βρει πριν μάθουν ότι είναι Spider-Women, πριν μάθουν ότι έχουν υπερδυνάμεις, τότε μπορεί να τις νικήσει και να σωθεί».

«Μάχεται για την επιβίωσή του» λέει ο Tahar Rahim, που υποδύεται τον ρόλο. «Έχει μεγαλώσει φτωχικά και έχει δει την οικογένεια του να λιμοκτονεί. Το τραύμα του τον έχει κάνει μαχητή. Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει ζωντανός, είναι ένα ένστικτο που γίνεται εμμονή».

«Τώρα εξαρτάται από αυτές τις δυνάμεις για να παραμείνει ζωντανός» συνεχίζει ο Rahim. «Του επιτρέπουν να δει το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του στα χέρια μιας μυστηριώδους ομάδας γυναικών. Αποκτά εμμονή με το να τις βρει πρώτος. Είναι δυνατός, έξυπνος, αδίστακτος και δεν θα σταματήσει προκειμένου να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να σώσει τη ζωή του. Το ερώτημα είναι αν το γεγονός ότι γνωρίζει το μέλλον του τον σώζει από τις εξελίξεις».

Φυσικά, οι Julia, Anya και Mattie – μέσα από την εμπειρία τους με την Cassie – ενστερνίζονται το μέλλον τους ως Spider-Women και η καθεμία αναπτύσσει τις δικές της υπερδυνάμεις.

Η Julia έχει την υπερδύναμη να υφαίνει ψιονικούς ιστούς. «Είναι διαφορετικοί από τους ιστούς του Spider-Man. Οι ιστοί της είναι ηλεκτρικοί, σαν αστραπές, και μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία σε όποιον χτυπήσουν. Μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να ταλαντευτεί ή να προσγειωθεί, όπως και ο Spider-Man. Οι ιστοί της δεν προκαλούν ηλεκτροπληξία σε εκείνη, μόνο στα θύματά της» εξηγεί η Sweeney.

Οι υπερδυνάμεις της Mattie εκφράζονται μέσα από τα τεράστια πόδια της που μοιάζουν με αράχνες και τις χαρίζουν υπεράνθρωπη κινητικότητα. «Είναι μία απίθανη μαχήτρια, έχει φοβερό σθένος» λέει η O’Connor. «Μπορεί να πετάξει με αυτά τα πόδια, να προσγειωθεί και να δώσει δυνατές μπουνιές». Η υπερδύναμη της Anya είναι να χτυπάει τους εχθρούς της με ένα δίσκο που μοιάζει με ιστό. «Ο δίσκος μπορεί να πάει όπου τον στέλνει και πάντα επανέρχεται, σαν μπούμερανγκ» εξηγεί η Merced.

Όπως οι χαρακτήρες των Julia, Anya και Mattie έρχονται κοντά, το ίδιο συνέβη και στις ηθοποιούς που τις υποδύονται. «Στην ταινία, και εκτός ταινίας, ήρθαμε πραγματικά κοντά και καλλιεργήσαμε έναν δεσμό, φροντίζαμε η μία την άλλη και γίναμε αδελφές. Προέκυψε καθώς κάναμε όλα αυτά τα απολαυστικά και δύσκολα πράγματα, όπως το να τρέχουμε στις 6 το πρωί και να πηδάμε από μεγάλα ύψη» λέει η O’Connor. «Επειδή μοιραστήκαμε αυτές τις εμπειρίες, έτσι η φιλία μας άνθισε. Και σε μία φάση που είχαμε πολλά νυχτερινά γυρίσματα, τρώγαμε ζαχαρωτά στο τρέιλερ της Sydney… σαν να ήμασταν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση».

Πριν ανακαλύψει τις υπερδυνάμεις της, υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που μπορούσε να δει κάτω από τη σκληρή εμφάνιση της Cassie. «Ο πιο κοντινός της άνθρωπος είναι ο συνάδελφός της, ο Ben» εξηγεί η Johnson. «Αν η Cassie δεν ήταν τόσο κλεισμένη στον εαυτό της, ίσως να ήταν ερωτευμένοι, αλλά τώρα είναι απλώς φίλοι. Φροντίζει και υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, αλλά και πειράζει ο ένας τον άλλον».

«Περνάνε πολύ χρόνο μαζί» λέει ο Adam Scott, που υποδύεται τον Ben. «Θα τους αποκαλούσα ζευγάρι, αν και η σχέση τους είναι πλατωνική. Είναι κολλητοί. Εχουν δεθεί μέσα από αυτές τις γεμάτες αδρεναλίνη καταστάσεις και τώρα πια μοιράζονται τα πάντα».

Eντατικές προπονήσεις

Για τις ανάγκες της ταινίας, οι ηθοποιοί έκαναν εντατικές προπονήσεις για να χτίσουν τους μυς τους και ν' αποκτήσουν αντοχή για τις σκηνές τους. Καθεμία ηθοποιός ακολούθησε επιπλέον εξειδικευμένη προπόνηση που ταίριαζε με τον χαρακτήρα της ταινίας. Πριν ακόμα αρχίσουν τα γυρίσματα στη Βοστόνη, οι πρωταγωνίστριες δοκιμάστηκαν στην πάλη και στο τρέξιμο για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους. Στη συνέχεια, χτίστηκε ένα ειδικό πρόγραμμα για την καθεμία ξεχωριστά. 

Για τις σκηνές που η Cassie οδηγεί το ασθενοφόρο με καταιγιστική ταχύτητα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, η ηθοποιός έκανε ειδικά μαθήματα σε σχολή οδήγησης στο Λος Άντζελες

Marvelειδήσεις τώραFeelgoodυπερήρωεςΝτακότα Τζόνσον