Σινεμά|25.02.2024 14:46

SAG: Κανένα βραβείο για το «Poor Things» του Λάνθιμου - Οι στιγμές που ξεχώρισαν από τη λαμπερή βραδιά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello
Copyright AP Photo/Chris Pizzello

To Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Shrine Auditorium & Expo Hall του Λος Αντζελες και μεταδόθηκαν στο Netflix, τα 30α ετήσια βραβεία του Σωματείου των Αμερικανών Ηθοποιών (SAG), που θεωρείται προπομπός των Οσκαρ. Τα τελευταία χρόνια, η ταινία που κερδίζει το SAG Award κατακτά ακολούθως το χρυσό αγαλματίδιο στη βραδιά των Οσκαρ.

Μεγάλος νικητής της φετινής λαμπερής εκδήλωσης αναδείχθηκε το «Oppenheimer». Ο Κίλιαν Μέρφι και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πήραν το βραβείο Α΄και Β΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία τους. Επίσης, το «Oppenheimer» κέρδισε το βραβείο SAG για το καλύτερο καστ. «Αυτό είναι εξαιρετικά ιδιαίτερο για εμένα, επειδή έρχεται από εσάς» τόνισε ο Κίλιαν Μέρφι αποδεχόμενος το βραβείο.

Κατά τη διάρκεια των φετινών SAG, η Μπίλι Ελις υπέγραψε στο μέτωπο της Μελίσα ΜακΚάρθι και οι τρεις πρωταγωνίστριες του «Ο διάβολος φοράει Πράντα», Μέριλ Στριπ, Εμιλι Μπλαντ και Αν Χάθαγουεϊ έκαναν ένα μίνι reunion.

Η Λίλι Γκλάντστοουν πήρε το βραβείο A' γυναικείου ρόλου για το «Killers of the Flower Moon», κερδίζοντας την Εμα Στόουν και τη Μάργκοτ Ρόμπι. «Αυτή ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας» τόνισε πριν αναφερθεί στην απεργία των ηθοποιών. «Φέρνουμε την ενσυναίσθηση σ' έναν κόσμο που την έχει τόσο ανάγκη» πρόσθεσε.

Η πρωταγωνίστρια του «The Holdovers», Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ, πήρε το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου, μετά το Bafta και τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε νωρίτερα αυτό το έτος. Αποκάλεσε τον σκηνοθέτη της ταινίας Alexander Payne «πραγματικά τ' όνειρο κάθε ηθοποιού» και είπε προς τους ηθοποιούς που περιμένουν ακόμα ν' αναδειχθούν ότι «η ζωή σας μπορεί ν' αλλάξει μέσα σε μια μέρα και δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πότε, συνεχίστε».

Εκπληξη της βραδιάς ήταν ο Πέδρο Πασκάλ (Pedro Pascal), πρωταγωνιστής του «The Last of Us», ο οποίος κέρδισε το βραβείο ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά και επικράτησε των τριών σταρ του «Succession». Στην ομιλία του αστειεύτηκε ότι ήταν μεθυσμένος καθώς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε. «Θα πάθω κρίση πανικού και θα φύγω» είπε στο τέλος.

Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι αναδείχθηκε γυναίκα ηθοποιός σε δραματική σειρά για το «The Crown», κερδίζοντας τη Σάρα Σνουκ του «Succession». Βέβαια, η τελευταία σεζόν του επιτυχημένου οικονομικού δράματος του HBO κέρδισε το μεγάλο τηλεοπτικό βραβείο της βραδιάς. Ο πρωταγωνιστής Alan Ruck χαρακτήρισε τη νίκη «ένα τελευταίο ζήτω».

Το «The Bear» πήρε τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων και το καλύτερο καστ σε κωμική σειρά, απέναντι στα «Abbott Elementary» και «Only Murders in the Building». Ο Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ αναδείχθηκε επίσης καλύτερος άνδρας ηθοποιός σε κωμική σειρά για τον ρόλο του. «Ουάου, σου δίνουν πολύ χρόνο σε αυτό το βραβείο, αλλά αυτό είναι το μόνο που έχω» αστειεύτηκε στο τέλος της ομιλίας του. Η συμπρωταγωνίστριά του Ayo Edebiri κέρδισε το βραβείο γυναικείου ηθοποιού σε κωμική σειρά, ενώ έχει κερδίσει ήδη τόσο το Emmy όσο και τη Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο της.

Μία από τις πιο αγαπημένες κωμικές σειρές είναι το «Modern Family» και οι ηθοποιοί του δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς, ζητώντας «reboot».

Η Ali Wong κέρδισε ακόμη ένα βραβείο για τον ρόλο που είχε στο «Beef» του Netflix, παίρνοντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε μίνι σειρά ή τηλεταινία, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της Steven Yeun κέρδισε το ανδρικό βραβείο.

Τιμητικό βραβείο στη Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Φέτος, τα βραβεία SAG τίμησαν τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ (Barbra Streisand) για την καριέρα της, η οποία δήλωσε «πολύ υπερήφανη» που είναι μέλος του σωματείου τα τελευταία εξήντα χρόνια. «Δεν μου άρεσε η πραγματικότητα, ήθελα να είμαι στις ταινίες, παρότι ήξερα ότι δεν έμοιαζα με τις γυναίκες στην οθόνη» είπε αναφερόμενη στην παιδική ηλικία της. «Η μητέρα μου μού είπε "καλύτερα να μάθεις να δακτυλογραφείς". Αλλά δεν την άκουσα. Και κάπως, με κάποιο τρόπο, όλα πραγματοποιήθηκαν» πρόσθεσε.

Η Τζένιφερ Ανιστον και ο Μπράντλεϊ Κούπερ παρουσίασαν το βραβείο στη Μπάρμπρα Στρέιζαντ. «Ολοι μας σε αυτή την αίθουσα και πολύ πέρα από αυτή έχουμε εμπνευστεί από τη μαγεία της Μπάρμπρα. Δεν έδειξε απλά τον δρόμο για εμάς τις γυναίκες, τον άνοιξε με μπουλντόζα» υπογράμμισε η Ανιστον. 

Παράλληλα, η Στρέιζαντ αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες του κινηματογράφου, όπως ήταν τα αδέρφια Eichelbaum, που έγιναν οι Warner Bros. «Oλοι τους ξέφυγαν από την προκατάληψη που αντιμετώπιζαν στην Ανατολική Ευρώπη» είπε στοχοποιώντας την άνοδο του αντισημιτισμού στην εποχή μας. «Hταν ονειροπόλοι, όπως είμαστε και εμείς εδώ απόψε. Και τώρα ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου τέτοιες προκαταλήψεις ανήκουν μονάχα στο παρελθόν».

Μετά τις δηλώσεις της, η 81χρονη περπάτησε στην κεντρική σκηνή, όπου όρθιοι όλοι τη χειροκρότησαν συγκινητικά και παρατεταμένα. Οι κάμερες πέρασαν σε πολλούς ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Αν Χάθαγουεϊ και η Χάνα Γουάντινγκχεμ, που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.

Αναλυτικά τα βραβεία

  • Εξαίρετη Ερμηνεία Καστ σε Ταινία: Oppenheimer
  • Α’ Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer)
  • Α’ Γυναικείος Ρόλος: Λίλι Γκλάντστοουν (Killers of the Flower Moon)
  • Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Oppenheimer)
  • Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ντα’Βαϊν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)
  • Καλύτερο Καστ σε Δραματική Σειρά: Succession
  • Καλύτερο Καστ σε Κωμική Σειρά: The Bear
  • Ανδρικός Ρόλος σε Δραματική Σειρά: Πέδρο Πασκάλ (The Last of Us)
  • Γυναικείος Ρόλος σε Δραματική Σειρά: Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι (The Crown)
  • Γυναικείος Ρόλος σε Κωμική Σειρά: Αγιο Εντέμπιρι (The Bear)
  • Ανδρικός Ρόλος σε Κωμική Σειρά: Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ (The Bear)
  • Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεταινία/Μίνι Σειρά: Αλι Γουόνγκ (Beef)
  • Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεταινία/Μίνι Σειρά: Στίβεν Γιούν (Beef)
  • Κασκαντέρ σε Τηλεοπτική Σειρά: The Last of Us
  • Κασκαντέρ σε Ταινία: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Έμμα ΣτόουνΜπάρμπρα Στρέιζαντειδήσεις τώραΓιώργος ΛάνθιμοςNetflixΟπενχάιμερΌσκαρβραβεία ΟσκαρΤελετή ΟσκαρΒραβεία SAGPoor ThingsΟσκαρ 2024