Σινεμά|26.02.2024 18:55

Το «One Day» του Netflix είναι μια ωδή στη μεγάλη αγάπη, μία σπαρακτική περιγραφή 20 χρόνων φιλίας

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright: Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix
Copyright Netflix

«Πραγματικά οι άνθρωποι περνούν τόσο καλά;» αναρωτιέται η Εμμα όταν παρατηρεί δύο ανθρώπους να παίζουν φρίσμπι στο τρίτο επεισόδιο του «One Day» που έχει ξετραλάνει τους θεατές του Netflix με την πλατφόρμα να δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όσους υποτιμούν τις σειρές και κυρίως τις ρομαντικές. Η σειρά εξετάζει το οικοδόμημα του «κακού timing» στις σχέσεις γενικότερα, την αυτοσυντηρούμενη αυταπάτη των άπειρων δυνατοτήτων και του χρόνου με τους ανθρώπους που αγαπάμε και το βάρβαρο αναπόφευκτο της παροδικότητας. Πρόκειται για μια φιλόδοξη διασκευή του αγαπημένου μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Νίκολς (εκδ. Μίνωας), το οποίο μεταφέρθηκε παλιότερα στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Αν Χάθαγουεϊ (Anne Hathaway) και τον Τζιμ Στέρτζες (Jim Sturgess)

Η ιστορία ξεκινά στο Εδιμβούργο το 1988, με κεντρικά πρόσωπα δύο φοιτητές: τη φιλόδοξη και δημιουργική αλλά με αμφιβολίες για τον εαυτό της Eμμα Μόρλεϊ (Αμπίκα Μοντ) και τον δημοφιλή, γοητευτικό Ντέξτερ Μέιχιου (Λίο Γούντολ). Εκείνη είναι από το Λιντς, εκείνος από το Λονδίνο. Εκείνη θέλει να κάνει τη διαφορά στον κόσμο, εκείνος θέλει να ταξιδεύει και να κερδίζει εύκολα χρήματα. Εκείνη τον θεωρεί ματαιόδοξο, εκείνος τη θεωρεί αγενή. Αλλά, συνδέονται αμέσως... 

Η Εμ και ο Ντεξ αποφασίζουν να γίνουν φίλοι, αφού περάσουν μαζί την τελευταία τους νύχτα στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η νεαρή κοπέλα, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Τσαρλς Ντίκενς, είναι αυτή η «μία μέρα» που αλλάζει τα πάντα. «Σκεφτείτε να λείψει μια μέρα από τη ζωή σας, πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της. Σκεφτείτε μία στιγμή τη μεγάλη αλυσίδα από σίδερο ή χρυσάφι, από αγκάθια ή λουλούδια που δεν θα σας έδενε ποτέ χωρίς τον κρίκο που δημιουργήθηκε εκεί την αξέχαστη μέρα» λέει στον γάμο της φίλης της, Τιλ, εκφωνώντας τον λόγο της ως κουμπάρα. Αν και η Εμμα μιλάει για τη δυνατή σχέση που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με την Τιλ, υπάρχει ένας προφανής παραλληλισμός για τη σχέση της με τον Ντέξτερ, καθώς το απόσπασμα συμβολίζει ολόκληρη την κοινή τους πορεία. Ο καθένας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον άλλον και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την πορεία που θα είχαν πάρει οι ζωές τους αν δεν συναντιώντουσαν κάθε χρόνο, στην ημέρα του Αγίου Σουίθιν. 

Σε αντίθεση με την ταινία που έχει σκηνοθετήσει η Λον Σέρφιγκ (Lone Scherfig), το 2011, η οποία ήταν μονότονη και απότομη, το «One Day» του Netflix απογειώνεται επειδή το κοινό περνάει χρόνο μαζί με τους χαρακτήρες. Ολόκληρα επεισόδια είναι αφιερωμένα είτε στην Εμ είτε στον Ντεξ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι μπορεί να βιώνει ο άλλος εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα. Για παράδειγμα, το επεισόδιο έξι διαδραματίζεται το 1993 και παρακολουθεί ένα τραγικό κεφάλαιο στη ζωή του Ντεξ, ενώ το επεισόδιο οκτώ, που διαδραματίζεται το 1995, απεικονίζει ένα σημείο καμπής για την Εμ σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Εκτός από το γεγονός ότι περνάμε χρόνο με τους χαρακτήρες σε 14 επεισόδια -κάτι σπάνιο για το Netflix-, η επιλογή των ηθοποιών με αυθεντική αγγλική προφορά ενισχύει τον ρεαλισμό.

Mια όμορφη, γλυκόπικρη ιστορία αγάπης

Η Εμ και ο Ντεξ, ως οι αγαπημένοι ήρωες του Ντέιβιντ Νίκολς, θα σας ενθουσιάσουν με την ιδιαίτερη χημεία τους και τις εκρηκτικές ερμηνείες τους, γεμάτες άνεση και κρυφή επιθυμία. Παρά τις διαφορετικές τους ανάγκες - ο Ντεξ αναζητά τη φήμη και την άμεση ευχαρίστηση, ενώ η Εμμα την προσωπική ικανοποίηση - οι δυο τους είναι αχώριστοι. Η διαδρομή τους μέσα από τις δεκαετίες του '80, '90 και '00 είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους δύο ηθοποιούς, καθώς πρέπει να εξελίξουν τους χαρακτήρες τους από τον νεανικό αυθορμητισμό στην ωριμότητα, από τα είκοσι στα τριάντα τους. Οι δυο τους υποδύονται τους χαρακτήρες τους με αψεγάδιαστη ευελιξία, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν ν' ανταλλάσσουν σκέψεις και αντιδράσεις. Είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά ο Γούντολ και η Μοντ διατηρούν την αυθεντικότητά τους μέσα από κάθε αλλαγή στην εμφάνισή τους και στον χαρακτήρα τους. Ο χρόνος περνάει για τους δύο ήρωες, όπως περνάει για όλους μας

Οπως οι Marianne και ο Connell στο «Normal People», έτσι και η Εμ και ο Ντεξ γνωρίζουν κάθε σημείο του άλλου και σώζουν κάθε φορά ο ένας τον άλλον από το χείλος του γκρεμού. Η αυτοσυντήρηση μέσω του να νευριάζει ο ένας τον άλλον γίνεται στην πραγματικότητα η ειλικρίνεια που και οι δύο αποζητούν. Η ψυχραιμία του Ντεξ εξοργίζει την Εμμα, ενώ η αυτομαστιγώση της Εμμα μπερδεύει τον Ντεξ. Είναι η σταθερή φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου μέσα από φλερτ, σχέσεις, περιπέτειες, επαγγελματικές δυσκολίες και στιγμές βαθιάς απώλειας και σκοταδιού. Ενας ενδιαφέρων τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς το πέρασμα του χρόνου είναι μέσα από τα είδη των τηλεφώνων που χρησιμοποιούν για να παραμένουν συνδεδεμένοι, από καρτοτηλέφωνα και σταθερά τηλέφωνα μέχρι τα νεόκοπα κινητά. Ενα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του μυθιστορήματος του Νίκολς, και φυσικά της σειράς του Netflix, είναι ότι η Εμμα και ο Ντέξερ μπορούν να ζήσουν πλήρεις ζωές ανεξάρτητα, με τη σχέση τους ν' αναδεικνύει το καλύτερο στον καθένα ή να τους το θυμίζει, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η Πάρος στο Netflix

Η Μοντ είναι πραγματικά εξαιρετική ως η γλυκιά και συμπαθής Εμμα. Διαρκώς κυνική και καχύποπτη απέναντι στην ελαφρότητα ως αυτοσκοπό, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τον εαυτό της συνεχώς ως «βαρετό», παρόλο που κάθε άλλο παρά αυτό είναι. Η ψύχραιμη απόδοση της σχετικής αμηχανίας της Εμ και η απεριόριστη ικανότητά της να εξοντώνει οποιονδήποτε με τις λέξεις είναι εντελώς ξεκαρδιστική. Είναι επίσης ειδική στην εκ των έσω λαχτάρα, καθώς εδραιώνει τη συναισθηματική της ασπίδα με τον Ντεξ και αρνείται να είναι «το βραβείο παρηγοριάς» στη ζωή του. Η σειρά δίνει χώρο στη Μοντ και τον Γούντολ να εξερευνήσουν σημαντικές σκηνές, καθώς η Εμμα παλεύει με τα συναισθήματα αποξένωσης με τον Ντεξ, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις - ο Ντεξ από τη σφαίρα του κληροδοτημένου πλούτου, η Εμμα από μια οικογένεια της εργατικής μεσαίας τάξης. Ο Ντεξ δείχνει μια επιπόλαιη στάση απέναντι στα χρήματα δίπλα στην Εμμα, η οποία δουλεύει για την κάθε δεκάρα.

Στα χέρια του Γούντολ, ο Ντεξ αποδεικνύεται ένας πολύπλοκος νεαρός άνδρας, η ψυχή όλων των πάρτι, αλλά ποτέ δεν αισθάνεται απόλυτα σταθερός σε κανένα σημείο της ζωής του. Παλεύει να καταλάβει τον εαυτό του, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεται για την Εμμα, και αμφιταλαντεύεται μεταξύ ενός χώρου προνομίων, γοητείας και γαλήνης και από την απελπισία και την κατάθλιψη. Ο Γούντολ δίνει μια ερμηνεία με πολύ μεγάλο εύρος, με μια στιγμή που ξεχωρίζει να περιλαμβάνει μια απαίσια μέρα και ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή για την Εμμα. Μια συγκλονιστική σκηνή - και δεν είναι η μόνη τέτοια στιγμή για τον ηθοποιό. Σημειώνεται ότι μέρος των γυρισμάτων της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Πάρο, το Σεπτέμβριο του 2022, στην παραλία Σάντα Μαρία και σε άλλα σημεία του νησιού.

Συνοψίζοντας, το «One Day» αφορά τους ανθρώπους στους οποίους πραγματικά, αληθινά προσφέρουμε μια ευκαιρία, για τους οποίους δίνουμε ολόκληρη την ατελή καρδιά μας, που μας βλέπουν μέσα από τις χειρότερες και τις καλύτερες μέρες μας, μέσα από τη θλίψη, την επιτυχία, τη χαρά, την αμηχανία, τις διαφωνίες και τα όνειρα. Για τους ανθρώπους με τους οποίους μαζί μεγαλώνουμε και προσθέτουν νόημα στη ζωή μας. Αν και υπάρχουν στιγμές ρομαντισμού, η σειρά δεν είναι παραμύθι. Αντίθετα, παρουσιάζει την εμπειρία του να είσαι ζωντανός γι' αυτό ακριβώς που σημαίνει, με όλη τη μαγεία και το άγχος που τη συνοδεύει.

έρωταςφιλίαNetflixηθοποιόςειδήσεις τώρασχέση