Σινεμά|29.02.2024 22:08

Πάολο Ταβιάνι: Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης στα 92 του

Newsroom

Ο ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι πέθανε σε ηλικία 92 ετών σε κλινική της Ρώμης την Πέμπτη μετά από σύντομη ασθένεια, έξι χρόνια μετά τον αδελφό του και μακροχρόνιο συνεργάτη του Αντόνιο, με τον οποίο δημιούργησε μια σειρά από ταινίες που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους κριτικούς.

Η ζωή και η πορεία των αδερφών Ταβιάνι

Ο Αντόνιο Ταβιάνι πέθανε στις 14 Απριλίου 2018. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, οι αδελφοί Ταβιάνι κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα για την κλασική καλτ ταινία Padre Padrone το 1977 και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την ταινία La notte di San Lorenzo (Η νύχτα των πεφταστέριων) το 1982.

Το 2012 κέρδισαν τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την ταινία «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, «οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο» ενώ «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία (συχνά με μεταφορική σημασία) και την λογοτεχνία.

σκηνοθέτηςειδήσεις τώραθάνατος