Σινεμά|10.03.2024 18:08

Όσκαρ 2024: Oι μεγαλύτεροι και οι μικρότεροι σε ηλικία υποψήφιοι και νικητές στην ιστορία του θεσμού

Μαίρη Τσίνου

Τα βραβεία Οσκαρ, αναδεικνύουν και τιμούν την αριστεία στον κινηματογράφο εδώ και δεκαετίες. Μέσα σε αυτή την πλούσια ιστορία, έχουμε δει νέους ταλαντούχους να αναδεικνύονται και έμπειρους καλλιτέχνες να τιμούνται για τη συνολική τους καριέρα. Και απ' ότι δείχνει η ιστορία, ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος - ή πολύ μικρός- για να κυνηγήσεις το όνειρό σου ή να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ.

Για ορισμένους υποψήφιους και νικητές των Όσκαρ, οι δεκαετίες μετά τα 60 είναι κυριολεκτικά «χρυσές» για την καριέρα τους, ενώ για λίγους και εκλεκτούς, η υποψηφιότητα για Όσκαρ είναι ένα ορόσημο που πέτυχαν πριν καν φτάσουν στην εφηβεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο νέους και πιο ηλικιωμένους υποψηφίους και νικητές στην ιστορία του θεσμού:

John Williams: Ο μεγαλύτερος ηλικιακά υποψήφιος για Όσκαρ σε οποιαδήποτε κατηγορία 

Στα 91 του χρόνια, ο John Williams έγραψε ιστορία το 2024 ως ο γηραιότερος υποψήφιος σε μια ανταγωνιστική κατηγορία για τη δουλειά του στο «Indiana Jones and the Dial of Destiny». Σε περίπτωση που κερδίσει για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική, ο θρυλικός κινηματογραφικός συνθέτης, ο οποίος είναι γνωστός για τη δημιουργία της εμβληματικής μουσικής πίσω από ταινίες όπως «Star Wars», «Jurassic Park» και «Jaws», θα γίνει επίσης ο γηραιότερος νικητής του Όσκαρ σε οποιαδήποτε κατηγορία, ξεπερνώντας τον James Ivory που κατέχει σήμερα τον τίτλο. Ο Williams είναι επίσης ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ από κάθε εν ζωή πρόσωπο με συνολικά 54 υποψηφιότητες και 5 νίκες.

James Ivory: Ο μεγαλύτερος ηλικιακά νικητής Όσκαρ σε οποιαδήποτε κατηγορία

Το 2018, ο σκηνοθέτης James Ivory κέρδισε το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το «Call Me by Your Name» σε ηλικία 89 ετών. Πριν από τη νίκη του, είχε προταθεί άλλες τρεις φορές, η καθεμία για Καλύτερη Σκηνοθεσία για τις ταινίες «A Room with a View», «Howards End» και «The Remains of the Day».

Martin Scorsese: Η παλαιότερη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας 

Το 2024, ο Martin Scorsese, 81 ετών, θα γίνει ο γηραιότερος σκηνοθέτης που θα είναι ποτέ υποψήφιος για Όσκαρ με την ταινία του «Killers of the Flower Moon». Ο Scorsese έχει προταθεί για 10 Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά έχει, μέχρι στιγμής, κερδίσει μόνο μία φορά για την ταινία «The Departed» στην 79η απονομή των βραβείων Όσκαρ.

Anthony Hopkins: Ο γηραιότερος νικητής Όσκαρ σε κατηγορία υποκριτικής

Στα 83 του χρόνια, ο Anthony Hopkins έγινε ο γηραιότερος καλλιτέχνης που κέρδισε Όσκαρ σε κατηγορία υποκριτικής το 2021 για τον ρόλο του στην ταινία «The Father». Ο Βρετανός ηθοποιός έχει προταθεί συνολικά έξι φορές για Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Justin Henry: Ο νεότερος υποψήφιος για Όσκαρ σε ανταγωνιστική κατηγορία 

Σε ηλικία μόλις 8 ετών, ο ηθοποιός Justin Henry ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ καλύτερου β' ανδρικού ρόλου το 1980 για τον ρόλο του στο δράμα «Kramer vs Kramer», γεγονός που τον καθιστά το νεότερο άτομο που έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ σε ανταγωνιστική κατηγορία. Αν και δεν κέρδισε, η ίδια η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ οι συμπρωταγωνιστές του Meryl Streep και Dustin Hoffman κέρδισαν και οι δύο Όσκαρ για τους αντίστοιχους ρόλους τους.

Quvenzhane Wallis: Το νεότερο άτομο που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού 

Ενώ πολλοί νέοι υποψήφιοι για Όσκαρ αναγνωρίζονται για τα βραβεία καλύτερου β' ανδρικού ή γυναικείου ρόλου, η υποψηφιότητα της Quvenzhane Wallis για Όσκαρ ανήκει κυριολεκτικά σε μια άλλη κατηγορία. Πρωταγωνίστησε το 2012 στην ταινία «Beasts of the Southern Wild» και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας την επόμενη χρονιά σε ηλικία 9 ετών, καθιστώντας την τη νεότερη υποψήφια στην ιστορία της κατηγορίας. Έχασε το βραβείο από την Jennifer Lawrence που κέρδισε για το «Silver Linings Playbook».

Tatum O'Neal: Η νεότερη νικήτρια Όσκαρ σε ανταγωνιστική κατηγορία

Η ηθοποιός Tatum O'Neal ήταν μόλις 10 ετών όταν έγινε το νεότερο άτομο που κέρδισε ποτέ Όσκαρ σε ανταγωνιστική κατηγορία το 1974. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της στην κωμωδία «Paper Moon», στην οποία πρωταγωνίστησε απέναντι από τον πραγματικό της πατέρα, Ryan O'Neal. Πάνω από 50 χρόνια αργότερα, ο O'Neal παραμένει ο κάτοχος του ρεκόρ, αν και η Anna Paquin πλησίασε με τη νίκη της το 1993 σε ηλικία 11 ετών για το «The Piano».

Shirley Temple: Η 6χρονη που έλαβε το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας

Το 1934, η ηθοποιός Shirley Temple έλαβε το πρώτο τιμητικό βραβείο νέων της Ακαδημίας στην 7η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Ήταν μόλις 6 ετών εκείνη την εποχή. Μετά τη νίκη της, το τιμητικό βραβείο ανηλίκων θα απονεμόταν κατά διαστήματα τα επόμενα 26 χρόνια σε έντεκα άλλους μικρούς ηθοποιούς κάτω των 18 ετών. Άλλοι νικητές ήταν ο Mickey Rooney, η Judy Garland και η Hayley Mills.

Mε πληροφορίες από abc7ny.com

Έμμα ΣτόουνΓιώργος ΛάνθιμοςΌσκαρβραβεία ΟσκαρΜάρτιν ΣκορσέζεPoor ThingsκινηματογράφοςΤελετή Οσκαρειδήσεις τώρα