Σινεμά|13.03.2024 09:36

Ρομάν Πολάνσκι: Το 2025 ξεκινά η δίκη του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη - Οι κατηγορίες για βιασμό και επίθεση σε ανήλικη

Newsroom

Ο Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος δικάζεται επί του παρόντος στη Γαλλία για τις καταγγελίες της ηθοποιού Σαρλότ Λιούις περί σεξουαλικής επίθεσης, θα κληθεί ξανά σε δίκη τον επόμενο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κατηγορίες που αφορούν τον βιασμό μιας ανήλικης το 1973.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη από τις 4 Αυγούστου 2025, όπως αποκάλυψε η δικηγόρος του ενάγοντος Gloria Allred σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 12/3.

Έχοντας στο πλευρό της την Τρίτη το φερόμενο θύμα (η οποία είχε προηγουμένως ταυτοποιηθεί με μια συντομευμένη εκδοχή του ονόματός της το 2017), η Allred δήλωσε επίσης ότι ο 90χρονος Πολάνσκι παρέλαβε πρόσφατα στο σπίτι του στο Παρίσι τα έγγραφα της υπόθεσης από έναν δικαστικό κλητήρα. Μετά από αυτό, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες όρισε την ημερομηνία στις 8 Μαρτίου, δήλωσε η διάσημη δικηγόρος.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος διαφεύγει επί μακρόν από την αμερικανική δικαιοσύνη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εμφανιστεί στο δικαστήριο του Λος Άντζελες, είναι ακόμα άγνωστο αν θα καταθέσει στην υπόθεση, λέει η Allred. «Θα τον κλητεύσουμε», σημείωσε ο δικηγόρος. «Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή μας αυτή τη στιγμή, αυτό μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο διακανονισμού πριν από τη δίκη του 2025. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση σχετικά με το πού ή πώς θα γίνει αυτό», κατέληξε η Άλεντ.

Τι αναφέρεται στην αγωγή κατά του σκηνοθέτη

Στην αγωγή της, που κατατέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο και τροποποιήθηκε τον Ιούνιο, το φερόμενο θύμα ισχυρίζεται ότι ο σκηνοθέτης την κέρασε τεκίλα και στη συνέχεια τη βίασε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες το 1973. Με πιο γλαφυρούς όρους, λέει επίσης ότι ο Πολάνσκι αγνόησε τις εκκλήσεις της 16χρονης τότε η οποία αναφέρει ότι του είπε «Σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό», καθώς έβγαζε τα ρούχα της και τη βίαζε. Η επίθεση και τα επακόλουθα τα τελευταία 50 χρόνια της προκάλεσαν «τεράστιο σωματικό και συναισθηματικό πόνο και ταλαιπωρία», αναφέρει η αγωγή.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο δικηγόρος του Πολάνσκι κατέθεσε αίτηση απόρριψης της αγωγής. Σήμερα, ο δικηγόρος Alexander Rufus-Isaacs ακολούθησε παρόμοια προσέγγιση. «Ο κ. Πολάνσκι αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον του στην αγωγή και πιστεύει ότι ο κατάλληλος τόπος για να εκδικαστεί αυτή η υπόθεση είναι τα δικαστήρια», δήλωσε για την εξαίρεση του πελάτη του από την έκδοση και την εμφάνιση της Allred στα μέσα ενημέρωσης.

Έχοντας κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2003 για την ταινία «Ο πιανίστας», ο Πολάνσκι βρίσκεται σε αυτοεξορία στην Ευρώπη από τότε που διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από 40 και πλέον χρόνια, αφού καταδικάστηκε για τον βιασμό της 13χρονης τότε Σαμάνθα Γκάιμερ το 1978. Από τότε που η Γκάιμερ κατέληξε σε διακανονισμό άνω των 500.000 δολαρίων με τον σκηνοθέτη πριν από αρκετά χρόνια (αν και τμήματα του διακανονισμού αυτού φαίνεται να είναι ακόμη απλήρωτα), δήλωσε ότι έχει συμφιλιωθεί με αυτό που συνέβη. Είχε σχολιάσει δημοσίως σε αρκετές περιπτώσεις ότι το θέμα θα πρέπει να μην απασχολήσει κανέναν πια, κατά τη γνώμη της.

Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις

Με τη γαλλική του υπηκοότητα ως ασπίδα προστασίας και την υποστήριξη πολλών επιφανών παραγωγών, διευθυντών στούντιο και ταλέντων όλα αυτά τα χρόνια, ο γεννημένος στην Πολωνία σκηνοθέτης απέκρουσε διάφορες προσπάθειες Αμερικανών αξιωματούχων να τον φέρουν πίσω για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγγελίες για επίθεσεις που δέχθηκαν από τον Πολάνσκι έχουν γίνει ξανά και ξανά από διάφορες γυναίκες. Η Γερμανίδα ηθοποιός Ρενάτε Λάνγκερ δήλωσε στην ελβετική αστυνομία ότι ο Πολάνσκι τη βίασε στο Γκστάαντ το 1972, όταν ήταν 15 ετών. Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Marianne Barnard κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1975, όταν ήταν 10 ετών. Η Γαλλίδα φωτογράφος Valentine Monnier ισχυρίστηκε ότι ο Πολάνσκι τη βίασε βίαια σε ένα σαλέ για σκι στο Γκστάαντ το 1975.

Το 2010, η Charlotte Lewis κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την κακοποίησε σεξουαλικά «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» το 1983, όταν η τότε 16χρονη βρισκόταν στο Παρίσι για ένα κάστινγκ. Η τρέχουσα δικαστική υπόθεση στο Παρίσι προκύπτει από τον Πολάνσκι που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Λιούις «αποτρόπαιο ψέμα» σε συνέντευξή του στο Paris Match το 2019. Ο Πολάνσκι έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς, εκτός από αυτό που συνέβη με την Γκάιμερ.

Η τελευταία ταινία του Πολάνσκι, Το Παλάτι, έκανε ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023,, αλλά αγνοήθηκε παντελώς από τους κριτικούς.

Με πληροφορίες από Deadline

ειδήσεις τώραΡομάν Πολάνσκιδίκησκηνοθέτηςβιασμός