Σινεμά|28.03.2024 22:06

The First Omen: Το πρίκουελ της κλασικής ταινίας τρόμου του '76 έρχεται για να μας στοιχειώσει

Newsroom

Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο πρώτος οιωνός» είναι το φιλόδοξο πρίκουελ του κλασικού franchise τρόµου που χτίστηκε γύρω από την ταινία «Η Προφητεία» (The Omen) (1976), µία από τις πιο τροµαχτικές ταινίες όλων των εποχών. Η Arkasha Stevenson (Legion, Briarpatch) σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο µε τους Tim Smith και Keith Thomas. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Nell Tiger Free (Servant) µε τους Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Ralph Ineson, Charles Dance και Bill Nighy.

Βρισκόµαστε στο 1971 όταν η νεαρή Margaret, µία Αµερικανίδα δόκιµη µοναχή, φτάνει στη Ρώµη για αφοσιωθεί στην υπηρεσία της εκκλησίας. Εκεί συναντά ένα σκοτάδι που την κάνει να αµφιβάλει για την πίστη της, ενώ αποκαλύπτει µία τροµαχτική συνοµωσία που στοχεύει στη γέννηση του ενσαρκωµένου κακού.

Η γέννηση του κλασικού franchise τρόμου

Ηταν 1976 όταν ο Richard Donner σκηνοθέτησε το πρώτο κεφάλαιο µε την ταινία «Η Προφητεία», όπου εµφανίστηκε για πρώτη φορά ο Damien, ένας απόγονος του διαβόλου. Η ταινία σηµείωσε τεράστια εµπορική επιτυχία και δύο ακόµα ταινίες ακολούθησαν, «O µικρός αντίχριστος» (Damien: Omen II) (1978) και «Η Τελική αναµέτρηση» (The Final Conflict) (1981), που παρακολουθούσαν την άνοδο του Damien. Το 1991, η ταινία «Προφητεία IV: Η νέα αρχή» (Omen IV: The Awakening) έπαιξε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Television, µ' ένα νέο κορίτσι να γίνεται ο νέος Αντίχριστος. Ο John Moore σκηνοθέτησε ένα remake, που κυκλοφόρησε το 2006 µε µεγάλη επιτυχία. Το 2016, έκανε πρεµιέρα η τηλεοπτική σειρά «Damien» του Glen Mazzara.

Τώρα, το κερδοφόρο franchise τρόµου αποκτά ένα πρίκουελ. Η Arkasha Stevenson, σκηνοθέτιδα επεισοδίων των τηλεοπτικών σειρών Legion και Briarpatch κάνει το κινηµατογραφικό της ντεµπούτο και δηλώνει, «η ταινία είναι ένα πρίκουελ της ταινίας του 1976, αλλά ήταν σηµαντικό να δηµιουργήσουµε µία ιστορία που θα στέκεται µόνη της. Οπότε, µεταδίδουµε και το δικό µας µήνυµα στη συζήτηση».

Η σκηνοθέτιδα/συν-σεναριογράφος Stevenson ενδιαφέρθηκε για την ταινία εξαιτίας του χαρακτήρα της Margaret. «Είµαι φαν των ταινιών του Alan Pakula και µία από τις αγαπηµένες µου ταινίες είναι "Η Εξαφάνισις" (Klute)» εξηγεί. «Μου αρέσει αυτή η ταινία γιατί θα µπορούσαµε να την αποκαλέσουµε ταινία τρόµου, αλλά είναι κυρίως µία σπουδή χαρακτήρων. Προσπαθούµε να µάθουµε τι συµβαίνει στον χαρακτήρα της Jane Fonda. Οπότε, όταν της συµβαίνουν τροµαχτικά πράγµατα, εκεί φυτρώνει ο τρόµος. Ο τρόµος ριζώνει όταν η ταινία στρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες».

«Τα παρανοϊκά και τα ψυχολογικά θρίλερ των 70s έχουν µεγάλη επίδραση πάνω µας. Η ευκαιρία να βυθιστούµε στον κόσµο αυτό ήταν πολύ συναρπαστική» σχολιάζει ο συν-σεναριογράφος Tim Smith. «Η ταινία "Η Προφητεία" του 1976 είναι µία επιδραστική ταινία που ανύψωσε το είδος. Εκανε το απόκοσµο να µοιάζει ενοχλητικά οικείο και απτό, κι αυτόν τον τρόµο τον έχω ακόµα».

Ο Smith συνεχίζει, «με αυτή την ταινία δηµιουργούµε µία διαπεραστική αίσθηση απειλής σε κάθε γωνία. Για να το καταφέρουµε αυτό επικεντρωθήκαµε στη Margaret, καθώς η ψυχή της κατακερµατίζεται και τελικά γκρεµίζεται». «Οι φαν της ταινίας "Η Προφητεία" θα περάσουν τέλεια» λέει ο Bill Nighy, που υποδύεται τον καρδινάλιο Lawrence, «γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές. Θα τους συναρπάσει να µάθουν πώς εξελίχθηκαν ορισµένοι χαρακτήρες».

«Νιώθω ότι οι φαν της ταινίας "Η Προφητεία" θα αγαπήσουν αυτή την ταινία γιατί δίνει έναν λόγο για να συµβεί "Η Προφητεία"» λέει η Maria Caballero, που υποδύεται τη Luz. «Μας δίνεται το υπόβαθρο, το γιατί και ο σκοπός για τον οποίο γεννιέται ο Αντίχριστος». «Είµαστε σίγουρα ένα πρίκουελ» λέει η Nell Tiger Free, που υποδύεται τη Margaret Daino, «οπότε βρισκόµαστε στην αρχή του σύµπαντος της ταινίας "Η Προφητεία". Τεχνικά, είµαστε το πιο σηµαντικό µέρος. Είµαστε το origin story και το κοινό θα λάβει απαντήσεις για αυτό που συνέβη πριν και ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τον Damien».

Το καστ

Η Nell Tiger Free (Servant) είναι η Margaret Daino, µία νεαρή Αµερικανίδα δόκιµη µοναχή που πάει στη Ρώµη για να εργαστεί σε ένα ορφανοτροφείο πριν χειροτονηθεί. Ούσα ορφανή, η Margaret συµπαθεί το µεγαλύτερο κορίτσι στο ορφανοτροφείο, την Carlita, το οποίο, όπως η Margaret, έχει πολλά προβλήµατα από µικρή ηλικία.

«Η Margaret είναι µία νεαρή γυναίκα από τη Μασαχουσέτη που έρχεται στη Ρώµη για να γίνει καλόγρια, οπότε είναι σε δοκιµαστικό στάδιο», εξηγεί η Free. «Είναι ένθερµη πιστή και αγαπάει την εκκλησία. Είναι πολύ ενθουσιασµένη που βρίσκεται στη Ρώµη και ετοιµάζεται να ακολουθήσει το µονοπάτι που πιστεύει ότι είναι το πεπρωµένο της. Και τα πράγµατα αρχίζουν να εκτροχιάζονται. Η Margaret ένιωθε πάντα έναν πόνο µέσα της ήδη από την ταραχώδη παιδική της ηλικία. Είναι καλός άνθρωπος µε καλή ψυχή».

Η σκηνοθέτιδα/συν-σεναριογράφος Arkasha Stevenson συµφωνεί, «Η Margaret είναι ένα πολύ γλυκό κορίτσι, αλλά είναι πολύ ντροπαλή, κάτι µε το οποίο ταυτίζοµαι. Είναι πολύ νευρική, όχι µόνο γιατί βρίσκεται σε ένα καινούριο µέρος, αλλά και έναν βαθύτερο λόγο. Μαθαίνουµε ότι µεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και υπέφερε από την κακοποιητική συµπεριφορά των καλογριών, κυρίως γιατί από µικρή είχε τροµαχτικές ψευδαισθήσεις και οράµατα και ως εκ τούτου ήταν εσωστρεφής».

Η 24χρονη ηθοποιός εντυπωσίασε το καστ και το συνεργείο. «Είµαι 72 και έµαθα πολλά από εκείνη», λέει η Sonia Braga γελώντας. «Η Nell είναι καταπληκτική. Γεννήθηκε για να παίζει σε ταινίες και έχει συνείδηση της κάµερας και των κινήσεών της. Μ' εντυπωσίασε το πόσο καλή είναι στο µινιµαλιστικό παίξιµο».

«Δεν µπορώ να σκεφτώ καλύτερο άτοµο για να υποδυθεί τον ρόλο από τη Nell Tiger Free, γιατί έχει το σθένος να είναι ευάλωτη µπροστά στην κάµερα», προσθέτει η Stevenson. «Μπορεί να εκφράσει µία κοµψή αµηχανία που κάνει τη Margaret αξιαγάπητη. Από την άλλη, η Nell εξαπολύει µία αβίαστη αγριότητα. Είναι πραγµατικά ατρόµητη». Η Sonia Braga («Το φιλί της γυναίκας αράχνης» - Kiss of the Spider Woman) είναι η αδελφή Silva, η ηγουµένη του ορφανοτροφείου, που φιλοξενεί 62 κορίτσια. Επιβλέπει τις µοναχές και τις δόκιµες. «Στο µυαλό της αδελφής Silva, όλα πρέπει να είναι στη θέση τους», λέει η Braga. «Διοικεί µε σθένος και τάξη και συµπεριφέρεται στα παιδία σαν να είναι ενήλικες».

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα, η Free λέει, «η αδελφή Silva είναι επικεφαλής του ορφανοτροφείου, και διοικεί µε σιδερένια γροθιά, αλλά αγαπάει τα κορίτσια. Είναι σίγουρα µία τροµαχτική διευθύντρια. Καµία άλλη δεν θα µπορούσε να υποδυθεί τον ρόλο παρά µόνο η Sonia». Ο Ralph Ineson («Ο άνθρωπος από τον Βορρά» - The Northman) είναι ο πατήρ Brennan, ένας Ιρλανδός ιερέας που εµφανίζεται στην ταινία του 1976 (τον υποδύεται ο Patrick Troughton). Προειδοποιεί τη Margaret για µία τροµαχτική συνωµοσία µέσα στα πλαίσια της εκκλησίας. «Μετά τον αφορισµό του από την εκκλησία, προσπαθεί να εµποδίσει τη γέννηση του Αντίχριστου, τον οποίο ερευνά χρόνια και η έρευνά τον έχει οδηγήσει σε αυτό το ορφανοτροφείο στη Ρώµη. Τώρα προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος».

«Ηταν πολύ θεαµατικό να έχουµε τον Ralph στο σετ» λέει η Stevenson, «έφερε πάνω του το φορτίο της συνωµοσίας, επειδή νιώθουµε πόσο τον έχει ταλαιπωρήσει σωµατικά και πόσο τον στοιχειώνει. Η απόγνωση και ο φόβος του προσδίδουν αληθοφάνεια στη συνωµοσία που θα προκαλέσει το χάος στον κόσµο».

Ο Ineson λέει, «υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα αγαπήσουν οι θεατές σε αυτή την ταινία. Το αγαπηµένο µου είναι η συνολική αίσθηση. Τα κοστούµια, τα σκηνικά, οι τεράστιες πλατείες της Ρώµης που ταξιδεύουν στον χρόνο µε τα χρώµατα, τις πινακίδες, τους εκατοντάδες κοµπάρσους ντυµένους µε τη φανταστική µόδα των 1970s. Η ταινία είναι πανέµορφη και σκοτεινή. Και η πρωτότυπη ήταν τροµαχτική, αλλά αυτή οδηγεί τον θρύλο σε ένα ακόµα πιο σκοτεινό µέρος».

Ο Bill Nighy («Αισθάνοµαι ζωντανός» - Living) είναι ο καρδινάλιος Lawrence, ένα υψηλό στέλεχος της καθολικής εκκλησίας και ένας άντρας µε µεγάλη επιρροή και εξουσία µέσα στο Βατικανό. Υπηρέτησε ως ιερέας στο ορφανοτροφείο όπου µεγάλωσε η Margaret. «Η ταινία µας ασχολείται µε µία οµάδα της καθολικής εκκλησίας που ανησυχεί ότι η νεότερη γενιά αποµακρύνεται από την εκκλησία», εξηγεί ο Nighy. «Ο χαρακτήρας µου είναι ένας καρδινάλιος µε εξουσία στην καθολική εξουσία, ο οποίος κατατάσσεται ακριβώς κάτω από τον πάπα».

Η Free πλέκει το εγκώµιο του βετεράνου Βρετανού ηθοποιού λέγοντας «Φαντάσου πόσο υπέροχος είναι ο Bill Nighy και πολλαπλασίασε το επί χίλια. Τόσο υπέροχος είναι. Είναι ο πιο τρυφερός άνθρωπος, πολύ ευχάριστος και αστείος». «Ο Bill Nighy είναι ίσως ένας από τους πιο αρχοντικούς, κοµψούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει», λέει η Stevenson.

Η Maria Caballero (The Longest Night) είναι η Luz Valez, µία νεαρή δόκιµη µοναχή στο ορφανοτροφείο και συγκάτοικος της Margaret. Η Ισπανίδα ηθοποιός ενθουσιάστηκε που ανήκει στο καστ της ταινίας και λέει για τον ρόλο, «Ονειρευόµουν να είµαι µέρος αυτής της ταινίας και µου άρεσε που υποδύθηκα έναν τέτοιο χαρακτήρα και να πέρασα τόσο χρόνο στη Ρώµη».

«Η Luz είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί είναι ο χαρακτήρας κατ' αντίστιξη του χαρακτήρα της Margaret», εξηγεί ο Stevenson. «Είναι το αντίθετο της Margaret, που έχει µεγαλώσει σε ένα ορφανοτροφείο και δεν έχει εκτεθεί στον έξω κόσµο, ενώ η Luz έχει ζήσει πολλά πριν αποφασίσει ότι θέλει να γίνει µοναχή».

Ο Tawfeek Barhom («Μαρία Μαγδαληνή» - Mary Magdalene) είναι ο πατήρ Gabriel, ένα νέο µέλος του καθολικού κλήρου που εργάζεται στο ορφανοτροφείο και γίνεται φίλος µε τη Margaret. Μέντοράς του είναι ο καρδινάλιος Lawrence.

Στους κινηματογράφους

Όταν η ταινία κυκλοφορήσει στους κινηµατογράφους, οι φαν της πρωτότυπης ταινίας του 1976 θα µάθουν επιτέλους πώς εµφανίστηκε ο Damien. «Απόλαυσα τη συµµετοχή µου στην ταινία γιατί όλοι µοιάζουν να είναι µε το µέρος των αγγέλων», λέει ο Bill Nighy γελώντας. «Οµως, την ίδια στιγµή είναι και µε το µέρος του διαβόλου. Είναι τροµαχτικό που όλα µοιάζουν άψογα και καλά. Σταδιακά ανακαλύπτουµε ότι τα φαινόµενα απατούν. Υπάρχουν στιγµές που οι φαν θα αποστρέψουν το βλέµµα γιατί µιλάµε για πραγµατικό τρόµο. Θα χυθεί αίµα. Μέχρι το τέλος της ταινίας, οι θεατές θα είναι αποκαµωµένοι».

«Είµαι πραγµατικά περήφανη για αυτή την ταινία γιατί έχει πολλές ανατροπές σε ό,τι αφορά τον τρόµο», λέει η σκηνοθέτιδα/συν-σεναριογράφος Arkasha Stevenson. Ο συν-σεναριογράφος/executive producer Τιµ Σµιθ προσθέτει, «η ταινία είχε έντονο το αίσθηµα της συναδελφοσύνης. Όλοι υποστήριξαν το όραµα της Arkasha και ανύψωσαν το τελικό αποτέλεσµα πέρα από κάθε φαντασία. Από την αρχή όλοι νιώσαµε ότι η ταινία είναι σαν την κάθοδο από τον παράδεισο στην κόλαση. Ένα όνειρο που γίνεται εφιάλτης µέσα από τα µάτια της πρωταγωνίστριάς µας, της Margaret. Ανυποµονούµε πότε οι φαν του franchise, αλλά και οι νεοφερµένοι θα κάνουν αυτό το ταξίδι».

καλόγριαFeelgoodειδήσεις τώραψυχολογικό θρίλερθρίλερ