Σινεμά|11.04.2019 20:44

«Ενήλικες στο δωμάτιο»: Το συνεργείο της ταινίας του Γαβρά βρέθηκε στην Αθήνα

Άντα Δαλιάκα

Στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε σήμερα το συνεργείο της ταινίας «Ενήλικες στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά, μία μόλις ημέρα μετά από επίμαχα δημοσιεύματα μερίδας του ηλεκτρονικού τύπου που επέκριναν τη νόμιμη επιχορήγηση των 630.000 ευρώ της ταινίας από το cash rebate του ΕΚΟΜΕ, επιχορήγηση στα πλαίσια του νέου νόμου ενίσχυσης των οπτικοακουαστικών παραγωγών, που ανέρχεται στο 35% του προϋπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών.

Στις φωτογραφίες από τα γυρίσματα διακρίνονται ο Κώστας Γαβράς καθώς και οι Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης που υποδύονται τους Γιάνη Βαρουφάκη και Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα, καθώς η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών που περιγράφει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της το 2015.

O διεθνής πολυβραβευμένος σκηνοθέτης έχει εξηγήσει ότι η προσέγγισή του αφορά την «ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας - τον φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα». Αναφέρει, ακόμη, χαρακτηριστικά ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή».

Τα γυρίσματα της ταινίας -τα οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής- θα ολοκληρωθούν σε 12 εβδομάδες και θα γίνουν, ακόμη, στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο. Το ελληνικό καστ απαρτίζεται εκτός από τους Χρήστο Λούλη και Αλέξανδρο Μπουρδούμη, από τους Δημήτρη Τάρλοου στον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χρήστο Στέργιογλου στον ρόλο του Γιάννη Δραγασάκη, Θέμη Πάνου στον ρόλο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και Βαλέρια Γκολίνο σε μία ειδική εμφάνιση στον ρόλο της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάης Στράτου.

Στο διεθνές καστ περίοπτη θέση κατέχει ο Γερμανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ («Οι ζωές των άλλων») που ενσαρκώνει τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε. Ο Κώστας Γαβράς έχει συνεργαστεί ξανά μαζί του σε ταινίες όπως το αντιναζιστικό «Αμήν», το σκοτεινά κωμικό και καταγγελτικό απέναντι στους νόμους της αγοράς «Το τσεκούρι» καθώς και το εστιασμένο στο προσφυγικό δράμα και γυρισμένο κατά ένα μέρος στην Κρήτη «Παράδεισος στη δύση».

Το υπόλοιπο διεθνές καστ διαθέτει τον Ολλανδό Νταν Σούρμανς, τη Γαλλίδα Ζοσιάν Πανσόν που υποδύεται την Κριστίν Λαγκάρντ και τους Γάλλους ηθοποιούς Ορελιάν Ρεκουάν («Ελεύθερος ωραρίου») και Βενσάν Νεμέτ όπως και τον Αυστριακό Κορνίλιους Ομ Ομπόνια, τον Δανό Χένρικ Μπιρτς και τον Ιταλό Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Εκτός από την Odeon που έχει αναλάβει την παραγωγή της ταινίας με τον Μάνο Κρεζία και τον Κώστα Λαμπρόπουλο σε συνεργασία πάντα με τη Μισέλ-Ρέι Γαβρά, σύζυγο του Κώστα Γαβρά και παραγωγό των ταινιών του, στη Γαλλία συμπαραγωγοί είναι η France Television και η Wild Bunch που έχει τα δικαιώματα διανομής στη Γαλλία και παγκοσμίως.

Την παραγωγή υποστηρίζει και το γαλλικό δίκτυο Canal Plus.

Ενήλικες στο δωμάτιοΚώστας Γαβράςγυρίσματα