Σινεμά|14.04.2019 16:18

GoT season 8: To Game of Thrones τελειώνει, ζήτω το νέο Game of Thrones

Άντα Δαλιάκα

Στρατιές παρατάσσονται σε θέσεις µάχης στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα, εκεί που οι δράκοι της Ντενέρις Ταργκάριεν κυριαρχούν εκτοξεύοντας την πύρινη λαίλαπα. Απέναντί τους οι απέθαντοι White Walkers πλησιάζουν µε τους χιλιάδες νεκροζώντανους και το κρυµµένο ισχυρό τους όπλο. Σύµµαχοι και εχθροί βρίσκονται µπροστά στην τελική αναµέτρηση: «Ξέρω τον θάνατο, έχει πολλά πρόσωπα. Ανυποµονώ να δω αυτόν» µονολογεί η Αρια Σταρκ, απόγονος του µεγάλου Οίκου των Σταρκ που διεκδικεί δυναµικά τον Σιδερένιο Θρόνο.

Λίγες ώρες πριν από την αυλαία και το µεγάλο φινάλε του «Game of Thrones» το επίσηµο τρέιλερ του όγδοου και τελευταίου κύκλου της σειράς που λατρεύτηκε παγκοσµίως προµηνύει την επική αναµέτρηση νεκρών και ζωντανών. Μαζί και το τέλος µιας ολόκληρης εποχής που σε µια οκταετία χάρισε µια σαρωτική σειρά-φαινόµενο σε εκατοµµύρια τηλεθεατές ανά τον κόσµο, εµπλούτισε την ποπ κουλτούρα µε νέα σύµβολα και χαρακτήρες και διασταύρωσε στη µικρή οθόνη το έπος της µεσαιωνικής περιπέτειας και του είδους της ηρωικής φαντασίας µε κινηµατογραφική προοπτική. 

Λίγοι χαίρονται για το φινάλε της σειράς. Πόσω µάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο επιδραστικό τηλεοπτικό προϊόν τιτάνιου µεγέθους που σφράγισε την τηλεοπτική λογική µιας ολόκληρης δεκαετίας, βραβεύτηκε µε 38 βραβεία Emmy, περισσότερα από κάθε άλλη σειρά, και κατέστησε τους πέντε βασικούς πρωταγωνιστές τους πιο ακριβοπληρωµένους ηθοποιούς στην ιστορία της τηλεόρασης και ταυτόχρονα µέρος µιας µαζικής αποθέωσης, στο σηµείο που ο ρόλος τους ήταν αναπόσπαστο κοµµάτι της προσωπικότητάς τους.

Η διαδροµή του αιµατοβαµµένου και σε κάποιες σεζόν τόσο απρόβλεπτου στις ανατροπές έπους που δηµιούργησε στιγµιαία σκηνές τηλεοπτικής ανθολογίας ένωσε τους δρόµους επτά βασιλείων και διαφορετικών δυναστειών από τον παγωµένο Βορρά έως τον θερµό Νότο µέχρι το σηµείο µηδέν: τη σύγκρουση για τον Σιδερένιο Θρόνο του Γουέστερος. Η συνταγή ήταν µαγική: πολιτικές δολοπλοκίες µε ιστορικό υπόβαθρο, οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις σε διαστάσεις σαπουνόπερας, τολµηρές ερωτικές σκηνές, άφθονο γκορ, σοκ, ψηφιακά εφέ και συγκρούσεις που θα ζήλευε η µεγάλη οθόνη, διαδροµές σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της Γης που τράβηξαν χρόνια και σφυρηλάτησαν χαρακτήρες-θρύλους.

Ο νέος «Αρχοντας των δαχτυλιδιών» δεν ήταν για όλη την οικογένεια και είχε φοβερή γοητεία. Όσο για τους πρωταγωνιστές Εµίλια Κλαρκ, Κιτ Χάρινγκτον, Λένα Χέντεϊ, Νικολάι Κόλστερ-Βαλντάου, Πίτερ Ντίνκλατζ, Σόφι Τέρνερ και Τζέισον Μοµόα, έγιναν σταρ εν µια νυκτί. Η σειρά επιστρέφει απόψε για την τελευταία της σεζόν έναν χρόνο και επτά µήνες µετά την ολοκλήρωση της έβδοµης. Τα γυρίσµατα διήρκεσαν από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2018 µε χρονοβόρα γυρίσµατα και υψηλό κόστος.

15 ΕΚAT. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Ενδεικτικό της παραγωγής-µαµούθ του HBO είναι ότι κάθε επεισόδιο κόστισε 15 εκατοµµύρια δολάρια, καθιστώντας αυτόµατα την όγδοη σεζόν την ακριβότερη όλων: κάθε επεισόδιο της δεύτερης σεζόν κόστισε 6 εκατοµµύρια δολάρια και κάθε επεισόδιο της έκτης… 10 εκατοµµύρια δολάρια. Συν του ότι τα εξωτερικά γυρίσµατα διήρκεσαν 55 νύχτες και αρκετές εβδοµάδες, στη συνέχεια, τα εσωτερικά σε στούντιο για την περάτωση της µεγαλύτερης ως σήµερα µάχη της σειράς στο Γουίντερφελ. Γυρίστηκαν, επίσης, διαφορετικά µεταξύ τους φινάλε, ακόµη και «ψεύτικα», προκειµένου οι δεκάδες παπαράτσι που πολιορκούσαν το πλατό να έχουν θολή εικόνα ως προς την έκβαση της πλοκής.

Η τελευταία επιλογή κρίθηκε επιτακτική προκειµένου να προστατευτεί η πιο σηµαντική σεζόν της δηµοφιλούς τηλεοπτικής εποποιίας από τα λεγόµενα spoilers, τις αποκαλύψεις δηλαδή της πλοκής που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας από διαφορετικές πηγές, µετά την κυβερνοεπίθεση στο HBO κατά την έβδοµη σεζόν, που κατέστρεψε τις εκπλήξεις όλου του κύκλου. Το επίπεδο ασφάλειας γύρω από τις διαρροές ανέβηκε στο «κόκκινο», ώστε οι ηθοποιοί λάµβαναν τις ατάκες τους -για προφανείς λόγους- µέσω ενός ακουστικού και ψηφιακού σεναρίου που εξαφανιζόταν, αφού ολοκληρωνόταν το γύρισµα, ενώ ειδικοί µηχανισµοί βρίσκονταν επί ποδός για την καταστροφή ιπτάµενων drones την ώρα των γυρισµάτων.

Οι ενδιαφερόµενοι γνωρίζουν, ακόµη, εδώ και καιρό ότι τα πρώτα δύο επεισόδια της σεζόν θα έχουν διάρκεια κάτω του ορίου της µίας ώρας, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα προσεγγίζουν ή και θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα και 20 λεπτά. Το αποχαιρετιστήριο επεισόδιο που θα προβληθεί στις 19 Μαΐου σκηνοθετήθηκε από τους σεναριογράφους-δηµιουργούς της σειράς Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις, τους ανθρώπους που µαζί µε τον αρχιτέκτονα της ιστορίας, συγγραφέα Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, έβαλαν τη σφραγίδα τους στη µεγαλύτερη επιτυχία της σύγχρονης τηλεόρασης.

Καθώς η αντίστροφη µέτρηση έχει αρχίσει, η ατζέντα των δηµιουργών επαναπροσδιορίζεται σαν χρηµατιστηριακό στοίχηµα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Το δίκτυο του HBO στην εποχή της ψηφιακής πλατφόρµας είχε στα χέρια του ένα βασικό όπλο για να παραµείνει στην πρώτη γραµµή της ψυχαγωγίας µε µια «χρυσή» επένδυση που του έδωσε πρόσβαση σε εκατοµµύρια σπιτικά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σήµερα, την ίδια ώρα που ο αρχιτέκτονας των βιβλίων και της ιστορίας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν αµφισβητεί την αναγκαιότητα του µεγάλου φινάλε µετά από 73 επεισόδια, το αµερικανικό δίκτυο κρατάει την ανάσα του: ούτε µία ούτε δύο αλλά πέντε πιθανές νέες σειρές – spinoffs, όπως είναι ο αγγλικός όρος, ιστορίες βασισµένες στον κόσµο του «Game of Thrones» σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έως και χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα της εποχής των Επτά Βασιλείων στο Γουέστερος, ετοιµάζονται πυρετωδώς.

Η πιλοτική σεζόν µε επικεφαλής του καστ τους Ναόµι Γουότς και Τζος Γουαϊτχάουζ έχει µεγαλεπήβολο αφηγηµατικό καµβά και αποτελεί τεράστιο επενδυτικό στοίχηµα. Πόσοι θεατές, όµως, θα ακολουθήσουν και πόσοι θα αποχωρήσουν στη µετα-«GoT» εποχή είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί, όπως και πώς θα κυοφορήσει «χρυσό» από εδώ και στο εξής η χρυσή αγελάδα του HBO; Οκτώ χρόνια µετά την πρεµιέρα του τον Απρίλιο του 2011 το «Game of Thrones», σχεδόν αυτοδιαφηµιζόµενο χάρη στην τεράστια βάση των πιστών του φαν, ξεπέρασε το λογοτεχνικό βήµα του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

Ο συγγραφέας, 23 χρόνια µετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου «Το παιχνίδι του στέµµατος» (1996) της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», ακόµα να τελειώσει τη συγγραφή του έκτου βιβλίου «The Winds of Winter», ενώ χρωστάει και έβδοµο (το πέµπτο βιβλίο «A Dance with Dragons» εκδόθηκε πριν από οκτώ χρόνια). Η διαφορετική ακολουθία και πλοκή της λογοτεχνικής εκδοχής του «Game of Thrones» µπορεί να δίνει άπειρες χρονικά δυνατότητες στον συγγραφέα να εξελίξει χαρακτήρες και ίντριγκες στον πλούσιο πολιτικό του καµβά, ανάγκασε ωστόσο τους δηµιουργούς Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις να κινηθούν πιο ευέλικτα µε τηλεοπτικούς και οικονοµικούς όρους προς την ολοκλήρωση του δράµατος.

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ

Από σήµερα το ενδιαφέρον των τηλεθεατών εστιάζεται στον νικητή της µεγάλης µάχης. Ντενέρις Ταργκάριεν µαζί ή χωρίς τον Τζον Σνόου; Σέρσι Λάνιστερ και Λευκοί ∆ιαβάτες; Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε αυτό το παιχνίδι που απηχεί την πολιτική ιδεολογία ενός κόσµου στο χείλος του γκρεµού; Ο µεγάλος αποχαιρετισµός στο τηλεοπτικό µπλοκµπάστερ όλων των εποχών αναµένεται να γεννήσει νέες ανταγωνιστικές σειρές. Ας µη γελιόµαστε, ο ηρωικός Τζον Σνόου και οι µακιαβελικοί Λάνιστερ, η δρακοµάνα Ντενέρις και οι καταραµένοι Σταρκ είναι οι τελευταίοι ήρωες ενός είδους που πεθαίνει στην παντοκρατορία του streaming. Γιατί το εβδοµαδιαίο ραντεβού των τηλεθεατών την ίδια µέρα και ώρα µε καρδιοχτύπι µπροστά από τη µικρή οθόνη σε λίγο δεν θα υπάρχει ως έννοια, πέρα των τοπικών σειρών. Τα µεγάλα έπη και πάθη ταξιδεύουν ήδη στους γαλαξίες της ψηφιακής πλατφόρµας, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος και στήριξη. 

Ο 8ος και τελευταίος  κύκλος της σειράς κάνει αποκλειστικά πρεµιέρα Κυριακή 14/4 στο συνδροµητικό κανάλι  της Nova, ταυτόχρονα µε την Αµερική, στις 4 µετά τα µεσάνυχτα και µε ελληνικούς υπότιτλους, ενώ θα προβληθεί prime time τη ∆ευτέρα 15 Απριλίου,  στις 22.00, από το Novacinema1HD.  Η προβολή των επεισοδίων θα πραγµατοποιείται σε εβδοµαδιαία βάση.  O 8os κύκλος θα είναι διαθέσιµος  και στο NovaΤhronesHD. Στη συνέχεια, την Πέµπτη και την Παρασκευή 30 και 31 Μαΐου θα προβληθεί ένας µεγάλος µαραθώνιος του τελευταίου κύκλου.

πρεμιέραGame of ThronesGoT