Σινεμά|16.04.2019 19:50

Netflix: Οκτώ εφηβικές σειρές που αξίζουν τον χρόνο σας (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η διάσημη διαδικτυακή πλατφόρμα, Netflix τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προσεγγίσει και το κοινό των έφηβων μέσα από τις καινούργιες παραγωγές του. Οι ιθύνοντες του Netflix προχωρούν σε όλο και περισσότερες πρωτότυπες παραγωγές, δηλαδή σειρές και ταινίες που είτε γυρίζονται από την αρχή με χρηματοδότηση από την ίδια την πλατφόρμα, είτε με την εξαγορά προγραμμάτων από άλλων καναλιών.

Εμείς ξεχωρίσαμε οκτώ σειρές, ενώ το Netflix διάγει ήδη ένα έτος κατάκτησης της κορυφής. Οι ιστορίες είναι τόσο εθιστικές, ώστε οι έφηβοι δεν θα μπορούν να σταματήσουν να τις βλέπουν, μέχρι να τις ολοκληρώσουν. 

13 Reasons Why (Δεκατρία Γιατί)

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέυ Άσερ, το οποίο προσαρμόστηκε από τον Μπράιαν Γιόρκεϋ για το Netflix. Η Χάνα Μπέικερ, μια μαθήτρια λυκείου, αυτοκτονεί. Δύο βδομάδες μετά τον θάνατο της ο Κλέι βρίσκει έξω από τη πόρτα του σπιτιού του ένα πακέτο με το όνομά του. Όταν το ανοίγει, ανακαλύπτει κάποιες κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Χάνα, πρώην συμμαθήτρια και κρυφό του έρωτα. Υπάρχουν 13 διαφορετικές ηχογραφήσεις. Η φωνή της Χάνα του ανακοινώνει ότι είναι κι εκείνος ένας από τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν στην οριστική της απόφαση. Γίνεται μάρτυρας του πόνου της και μαθαίνει ότι, κάποιες φορές, ακόμα και το παραμικρό γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας – θετικά ή αρνητικά.

Η δεύτερη σεζόν συνεχίζει την ιστορία της Χάνα, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά των υπαιτίων. Οι γονείς της έχουν κατηγορήσει το σχολείο για το θάνατο της κόρης τους και έχουν οδηγηθεί σε δίκη. Θύτες και θύματα έρχονται αντιμέτωποι με όσα έκαναν. Παράλληλα, το Netflix ανακοίνωσε επισήμως πως το «13 Reasons Why» θα επιστρέψει με τρίτη σεζόν, που θα προβληθεί το 2019. 

 

Sex Education (Σεξουαλική Αγωγή)

Μια από τις σειρές που ακούστηκαν αρκετά για την φετινή σεζόν, σίγουρα είναι το «Sex Education», το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ιστορία. Ο Ότις Μίλμπερν είναι γιος μιας χωρισμένης σεξουαλικής θεραπεύτριας και πλέον πηγαίνει στο λύκειο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι είναι παρθένος και ενώ θέλει να χάσει την παρθενιά του, από την άλλη κάποια παιδικά τραύματα τον κρατούν πίσω. Θα γνωρίσει την συμμαθήτριά του, την Μέιβ, που όλοι την θεωρούν την τσούλα του σχολείου και μαζί θα δημιουργήσουν μία κλινική, όπου ο Ότις θα κάνει τον θεραπευτή των σεξουαλικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές του, προσπαθώντας να κρύψει τον έρωτά του για την Μέιβ.

Τα γυρίσματα για τη δεύτερη σεζόν θα ξεκινήσουν την άνοιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο δημιουργός της σειράς, Λόρι Ναν, έχει δηλώσει: «Ο τρόπος που ο κόσμος αγκάλιασε αυτήν τη σειρά και συνδέθηκε με τους χαρακτήρες, που δημιουργήθηκαν μέσα στο μυαλό μου, είναι κάτι το καταπληκτικό. Είμαι βαθιά ευγνώμων για κάθε άτομο που αφιέρωσε χρόνο για να δει τη σειρά και ανυπομονώ για τη συνέχιση σε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι»

 

Stranger Things

Η δραματική σειρά των Αδελφών Ντάφερ, η οποία έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές επιστρέφει για τρίτη σεζόν με οκτώ επεισόδια στις 4 Ιουλίου. Το «Stranger Things» βρίσκεται στη φανταστική αγροτική πόλη Hawkins της Ιντιάνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το κοντινό εθνικό εργαστήριο Hawkins φαινομενικά εκτελεί επιστημονική έρευνα για το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κρυφά πραγματοποιεί πειράματα σε παραφυσικά και υπερφυσικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν υποκείμενα ανθρώπινων τεστ.Αθέλητα, έχουν δημιουργήσει μια πύλη σε μια εναλλακτική διάσταση που ονομάζεται «Upside Down». Η επίδραση του Upside Down αρχίζει να επηρεάζει τους άγνωστους κατοίκους του Hawkins με καταστροφικούς τρόπους.

Η πρώτη εποχή ξεκινάει τον Νοέμβριο του 1983, όταν ο Γουίλ απάγεται από ένα πλάσμα από το Upside Down. Η μητέρα του, η Τζόις, και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Jim Hopper, ψάχνουν για Γουίλ. Ταυτόχρονα, μια νεαρή ψυχοκινητική κοπέλα που ονομάζεται Eleven διαφεύγει από το εργαστήριο και βοηθά τους φίλους του Γουίλ, τον Μάικ, τον Ντάστιν και τον Λούκας, στις δικές τους προσπάθειες να βρουν Γουίλ. Η δεύτερη σεζόν καθορίζεται ένα χρόνο αργότερα, αρχίζοντας τον Οκτώβριο του 1984. Θα είχε διασώσει, αλλά λίγοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των γεγονότων. Όταν ο Γουίλ βρεθεί ότι εξακολουθεί να επηρεάζεται από οντότητες από το Upside Down, οι φίλοι και η οικογένειά του μαθαίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για το σύμπαν από το Upside Down. Στον τρίτο κύκλο της σειράς η παρέα παιδιών έχει αρχίσει να μεγαλώνει και να μπαίνει στη εφηβεία.

 

Chilling Adventures of Sabrina (Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Σαμπρίνα)

H σειρά είναι βασισμένη στο comic του Roberto Aguirre Sacasa, ενώ το σενάριο έχει αναλάβει ο ίδιος που είναι υπεύθυνος δημιουργικού των Archie Comics και σεναριογράφος του «Riverdale». Η ιστορία προσεγγίζει την προέλευση και τις περιπέτειες της έφηβης μάγισσας Σαμπρίνα σαν μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης που κινείται ανάμεσα στον τρόμο, τον αποκρυφισμό και, φυσικά, τη μαγεία. Στο ύφος των ταινιών «Το μωρό της Ρόζμαρι» και «Ο Εξορκιστής», αυτή η προσαρμογή παρουσιάζει τη Σαμπρίνα –μισή μάγισσα, μισή θνητή– να πασχίζει να συμφιλιωθεί με τη διττή φύση της, ενώ αντιμετωπίζει σατανικές δυνάμεις που απειλούν την ίδια, την οικογένειά της και τον φωτεινό κόσμο των ανθρώπων. Το στιλ και οι σύγχρονες τάσεις από τον κόσμο της μόδας κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους στο μεγαλύτερο μέρος του έργου, ενώ οι χαρακτήρες της σειράς είναι δουλεμένοι εξαιρετικά. Στο δεύτερο μισό της πρώτης σεζόν, η Σαμπρίνα θα μπλεχτεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο. 

Quicksand (Κινούμενη Άμμος)

Μετά την αναστάτωση που προκαλεί ένα τραγικό γεγονός σε ιδιωτικό σχολείο ενός από τα πιο εύπορα προάστια της Στοκχόλμης, μια μαθήτρια λυκείου, η Μάγια Νόρμπεργκ, βρίσκεται κατηγορούμενη σε μια δίκη για φόνο. Με την αποκάλυψη των γεγονότων εκείνης της τραγικής ημέρας, βγαίνουν στο φως και προσωπικές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Σεμπάστιαν Φάγκερμαν και τη δυσλειτουργική του οικογένεια. Η σειρά βασίζεται στο μπεστ σέλερ της Μάλιν Πέρσον Τζιολίτο, που έχει εκδοθεί σε 26 χώρες και ψηφίστηκε ως Αστυνομικό Μυθιστόρημα Νορδικών Χωρών της χρονιάς 2016, ενώ η θλιμμένη αισθητική και οι γκρίζες αποχρώσεις εισάγουν μια νέα πρόταση στις σειρές θρίλερ. 

Elite (Ελίτ) 

Στο Λας Ενθίνας, το καλύτερο και πιο prive σχολείο της Ισπανίας, όπου η ελίτ στέλνει τα παιδιά της για να φοιτήσουν, μόλις έγιναν δεκτά τρία παιδιά της εργατικής τάξης, αφού η ακαδημία όπου φοιτούσαν καταστράφηκε από έναν σεισμό και το τοπικό συμβούλιο μοίρασε τους μαθητές στα διάφορα σχολεία της περιοχής. Η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που τα έχουν όλα και σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, δημιουργεί συνθήκες που καταλήγουν σε έναν φόνο. Η σειρά έχει αρκετές ανατροπές και έχει ορισμένους πολύ δυνατούς συμβολισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιστρέφονται γύρω από το δίπολο γονιός και παιδί, ενώ λειτουργούν σε ένα δεύτερο επίπεδο με αρκετά ιδιαίτερο τρόπο. 

H δεύτερη σεζόν, που αποτελείται από οκτώ επεισόδια και είναι ολόκληρη γυρισμένη σε ανάλυση 4Κ-, θα είναι διαθέσιμη στα μέλη του Netflix, παγκοσμίως, μέσα στο 2019. Παράλληλα, καινούργια πρόσωπα συμμετέχουν στο ταλαντούχο καστ της σειράς. 

The Umbrella Academy (Η Ακαδημία της Ομπρέλας)

Μια ημέρα του 1989, τυχαίες γυναίκες που δεν σχετίζονται μεταξύ τους φέρνουν στον κόσμο 43 παιδιά παρόλο που μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν παρουσίαζαν κανένα σημάδι εγκυμοσύνης. Ο Σερ Ρέτζιναλντ Χάργκριβς, ένας δισεκατομμυριούχος βιομήχανος, υιοθετεί επτά από αυτά, ιδρύει την Ακαδημία της Ομπρέλας και προετοιμάζει τα «παιδιά» του για να σώσουν τον κόσμο. Όμως, το σχέδιο δεν πετυχαίνει τελείως. Όταν τα παιδιά είναι στην εφηβεία, η οικογένεια διασπάται και η ομάδα διαλύεται. Σήμερα, τα έξι τριαντάχρονα πλέον μέλη που επέζησαν επανενώνονται με αφορμή τον θάνατο του Χάργκριβς. Ο Λούθερ, ο Ντιέγκο, η Άλισον, ο Κλάους, η Βάνια και ο Νούμερο Πέντε συνεργάζονται με σκοπό να διαλευκάνουν το μυστήριο πίσω από τον θάνατο του πατέρα τους. Ωστόσο, η επανενωμένη οικογένεια αρχίζει ξανά να διασπάται, μια και οι προσωπικότητες και οι ικανότητες των μελών της διαφέρουν πολύ, για να μην αναφερθούμε στην άμεση απειλή της αποκάλυψης. 

Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει εκεί ακριβώς που σταμάτησε το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν και οι χαρακτήρες θα ταξιδέψουν αρκετά… στον χρόνο. Το πιο πιθανό είναι τα αδέρφια να επιστρέψουν στην εποχή προτού τα υιοθετήσει ο Ρέτζιναλντ Χάργκριβς. Η «Ακαδημία της Ομπρέλας» βασίζεται στα γνωστά, βραβευμένα με Eisner κόμικ και εικονογραφήματα που δημιούργησε και έγραψε ο Τζέραρντ Γουέι. 

Atypical (Άτυπος)

Η σειρά, η οποία θα σας κάνει να «αγαπήσετε» τον αυτισμό, αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης του Σαμ, ενός 18χρονου που πάσχει από αυτισμό και αναζητεί τον έρωτα και την ανεξαρτησία. Παράλληλα με το αστείο και συγκινητικό ταξίδι αυτογνωσίας του Σαμ, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του αντιμετωπίζουν και αυτά αλλαγές στη ζωή τους, προσπαθώντας να βρουν απάντηση στο καίριο ερώτημα: τι σημαίνει να είσαι κανονικός; Η Τζένιφερ Τζέισον Λι υποδύεται τη μητέρα του, την Έλσα, η οποία προσπαθεί επίσης να βρει τον εαυτό της. Η σειρά έχει αρκετά κωμικά στοιχεία και περνάει πολύ γρήγορα κι ευχάριστα η ώρα. Οι ηθοποιοί παίζουν εξαιρετικά, ειδικά ο Κιρ Γκίλκριστ που υποδύεται τον Σαμ. 

ΣαμπρίναNetflixσειρές