Σινεμά|19.04.2019 12:52

Hail Satan?: Το ντοκιμαντέρ που εξετάζει την άνθιση του σατανισμού στις ΗΠΑ (vid)

Newsroom

Το «Hail Satan?», το οποίο υπογράφει η σκηνοθέτις Penny Lane, φιλοδοξεί να φωτίσει ένα αρκετά σκοτεινό θέμα, αυτό του σατανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία εστιάζει στο Satanic Temple, μια αγνωστικιστική ομάδα που ξεκίνησε το 2013 με βάση τη Μασαχουσέτη. Επιπλέον, εξετάζει την άνθιση της επίσημης θρησκείας του σατανισμού στις ΗΠΑ. 

«Δεν ξεκίνησα να κάνω ένα φιλμ που θα μου δώσει προσωπική ελπίδα και έμπνευση. Πάντα έκλινα προς τον αθεϊσμό σχετικά με τη θρησκεία, που έλεγα πως είναι χαζή και πρέπει να την ξεφορτωθούμε, πως όλοι θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν ο καθένας μας παρατούσε την ηλίθια θρησκεία του. Αλλά έχω αλλάξει γνώμη. Απλώς πιστεύω πως πρέπει να επανεξετάσουμε τι είδους θρησκείες θα συνεχίσουν μπροστά, θρησκείες που θα ταιριάζουν καλύτερα στην πραγματικότητα που ζούμε επειδή οι θεσμοί που έχουμε σήμερα είναι χιλιάδων ετών. Οπότε ναι, η θρησκεία είναι εντάξει, απλώς νομίζω πως χρειαζόμαστε μερικές καλύτερες θρησκείες», τονίζει η Penny Lane στο Guardian

Παράλληλα, ο Lucien Greaves, ο οποίος είναι συνιδρυτής και εκπρόσωπος του Satanic Temple, επιθυμεί μέσω του ντοκιμαντέρ να προβληθεί η δραστηριότητα της ομάδας με αυθεντικότητα και ελπίζει η ταινία να λειτουργήσει ως μια ρεαλιστική απεικόνιση του τι ακριβώς κάνουν. Όπως φαίνεται και από το τρέιλερ, γίνεται προσπάθεια από τα μέλη του Satanic Temple όχι τόσο να μιλήσουν για όσα πιστεύουν, αλλά για να επιδοθούν σε μια ακτιβιστική προσπάθεια, ώστε η κάθε θρησκεία να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από την κυβέρνηση. 

«Δεν περιμένω όλοι να αγκαλιάσουν το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε και βασικά κάνουμε ό,τι κάνουμε με εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από τους θεοκράτες στις ΗΠΑ. Δεν ψάχνουμε την έγκρισή τους ούτε και την θέλουμε. Αλλά θα ήθελα πραγματικά να μας κρίνουν για αυτό που είμαστε και όσα υποστηρίζουμε παρά κάποιον μύθο που έχει δημιουργηθεί για εμάς», εξηγεί ο Lucien Greaves. 

ντοκιμαντέρσατανισμός