Σινεμά|22.04.2019 17:34

Avengers Endgame: Φρενίτιδα για την «Τελευταία Πράξη» (pics+vids)

Άντα Δαλιάκα

Χρειάστηκαν μόνο έξι ώρες για να γίνει το «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» το μπλοκμπάστερ με την υψηλότερη προπώληση εισιτηρίων στην ιστορία των χολιγουντιανών υπερπαραγωγών ρίχνοντας από το εν λόγω βάθρο το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» καθώς και μπλοκάροντας πολλά site προπώλησης στην Αμερική.

Λοιπόν, αυτό που αναμένεται ως η «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στους εναπομείναντες υπερήρωες της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.Σ και τον σφαγέα Thanos που έσπειρε στη γη την ολέθρια καταιγίδα του σκοτώνοντας μέχρι και αγαπημένους ήρωες σαν τον Spider Man, πρόκειται να προκαλέσει σεισμό και στο παγκόσμιο box-office. Οι προπωλήσεις που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ εδώ και 19 χρόνια μαρτυρούν το καρδιοχτύπι των φαν – σε αναμονή για την ταινία εδώ και ένα χρόνο, ενώ μεγάλη είναι και η προσμονή για την προσφορά του «Έθνους της Κυριακής» με τον α' τόμο «Εκδικητές» και το οποίο θα κυκλοφορήσει εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο (27/4). 

Ακόμα και στην Ελλάδα όπου το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν πήγε καθόλου καλά για την εγχώρια κινηματογραφική αγορά, το άνοιγμα των θρυλικών «Avengers» αναμένεται εντυπωσιακό έχοντας αγγίξει τα 40.000 εισιτήρια στην προπώληση μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Το ενδιαφέρον σε τούτο το κεφάλαιο που κλείνει την τετραλογία των δημοφιλών «Εκδικητών» με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, είναι πραγματικά πόσα δισεκατομμύρια θα φέρει στα ταμεία και σε ποιο σημείο του τοπ 10 των εμπορικότερων τίτλων θα εδραιωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν την ανάσα τους ως τις 26 Απριλίου, εμείς πάλι στην Ελλάδα έχουμε να περιμένουμε μόλις τρεις ημέρες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου, οπότε και η ταινία θα κάνει μεγαλειώδη πρεμιέρα ολομόναχη σε ευρύτατο δίκτυο αιθουσών από την Feelgood.

Νέα προσθήκη στους Avengers

Το «Τελευταία πράξη» είναι η ταινία που δίνει τα ηνία στον Iron Man, τον Κάπτεν Αμέρικα, τον Θορ, τη Μαύρη Χήρα, τον Χαλκ, τoν Χόκαϊ, την Captain Marvel (νέα δυναμική προσθήκη στο μαρβελικό σύμπαν) και σε όσους υπερήρωες επέζησαν της λαίλαπας στο «Eκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας» (2018) να αναχαιτίσουν τα σχέδια κυριαρχίας του Θάνος στο ανθρώπινο γένος. Αποτελεί το 22ο φιλμ με τη σφραγίδα της Marvel και το αποκορύφωμα μιας κινηματογραφικής αφήγησης διασπασμένης σε διαφορετικές ταινίες στη διάρκεια 11 ετών αρχής γενομένης με το «Iron Man» τον Μάιο του 2008.

Σήμερα η «Τελευταία πράξη» βαφτίζεται ως η πιο πολυαναμενόμενη υπερηρωική περιπέτεια που έβγαλε ποτέ ο χολιγουντιανός πλανήτης και έχει την έμπειρη σφραγίδα των αδελφών Άντονι και Τζο Ρούσσο (παρεμπιπτόντως θαυμάσια ανακάλυψη στη θάλασσα του ανεξάρτητου σινεμά από τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ) που υπέγραψαν και το προηγούμενο κεφάλαιο παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τζος Γουέντον («Εκδικητές» και «Εκδικητές: Η εποχή του Ultron»). Η ταινία γυρίστηκε χρονικά πριν από το «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας» στα Pinewood Studios της Ατλάντα αλλά και στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εδιμβούργο και στις νότιες ακτές της Σκοτίας όπως και στην Αγγλία όπου έγινε «κατάληψη» του επιβλητικού γοτθικού καθεδρικού ναού του Ντάραμ. Δεδομένου του μεγέθους της παραγωγής και της υψηλής στόχευσης της Disney που έχει τη διανομή των ταινιών της Marvel, έγκυρα αμερικανικά μέσα υπολογίζουν τον προϋπολογισμό της μεταξύ 400 και 470 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ο συνιδιοκτήτης των Pinewood Studios της Ατλάντα μίλησε επισήμως για ένα μπάτζετ της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και για τα δύο τελευταία κεφάλαια των Avengers που προγραμματίστηκαν να βγουν στις αίθουσες με έναν χρόνο διαφορά.

Η Disney από τη μεριά της τηρεί αποστάσεις από τα δημοσιεύματα καθώς ποτέ δεν δίνει στη δημοσιότητα τα κόστη των παραγωγών της ωστόσο είναι σχετικά απλό να καταλάβει κανείς ότι το οικονομικό στοίχημα για το κορυφαίο αυτή τη στιγμή στούντιο στο Χόλιγουντ είναι μεγάλο και πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα. Και ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πιο αναμενόμενη ταινία του 2019 οι αριθμοί είναι τόσο ιλιγγιώδεις που αντίπαλος της Disney σε αυτή την διαπλανητική υπερηρωική μονομαχία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στην ανεξάντλητη φαντασία του Σταν Λι που δεν ζει πια καθώς και στο μακρινό 1963 όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά το φραντσάιζ των μαρβελικών κόμικ. 

Ας δούμε και τους αριθμούς:  σε 11 χρόνια το στούντιο της Marvel κυκλοφόρησε στις αίθουσες 6 ταινίες η καθεμία εκ των οποίων υπερέβη στις εισπράξεις το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μιλώντας και για τις 21 ταινίες του σύμπαντος του στούντιο το συνολικό εισπρακτικό ποσό αγγίζει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα εκτυφλωτικής εμβέλειας εμπορικό success story φτιαγμένο από τα υλικά του Χόλιγουντ και προορισμένο να συνεχίσει τα ταξίδια του για πολλά χρόνια ακόμα. Σε αυτό προσθέστε και την καλλιτεχνική επιτυχία του περσινού «Black Panther» που έγινε το πρώτο υπερηρωικό φιλμ που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και κέρδισε τρία χρυσά αγαλματίδια για τα κοστούμια, την καλλιτεχνική διεύθυνση και το μουσικό του σάουντρακ. Έτσι διαμορφώνεται η πλήρης εικόνα των πολλαπλών επιτυχιών ενός στούντιο που έχει όλα τα μέσα να νικάει…παντού. Πραγματικά για τι άλλο να αγωνιούν τα στελέχη του στούντιο πέρα από το αν το «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» θα ξεπεράσει το ντεμπούτο των 620 εκατομμυρίων δολαρίων (καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών) του «Πολέμου της αιωνιότητας»; Μιλάμε ουσιαστικά για έναν χορό πολλών δισεκατομμυρίων που άρχισε πανηγυρικά τον Μάιο του 2012 με το πρώτο φιλμ της σειράς. Έναν κινηματογραφικό «πάταγο» που έστειλε τους «Εκδικητές» στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πραγματικά περιμένω να δω πως θα αντιδράσει ο κόσμος στην ταινία γιατί είναι το μόνο φιλμ στο οποίο έχω ποτέ συμμετάσχει για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ ότι κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι πρόκειται να συμβεί» σχολιάζει ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, πρωτομάστορας αυτού του φραντσάιζ που άρχισε μετά τη σαρωτική επιτυχία του δικού του «Iron Man» και τον έκανε νούμερο 1 σταρ (όπως και την Σκάρλετ Γιόχανσον την πιο εμπορική ηθοποιό χάρη στον ρόλο της Μαύρης Χήρας). «Ο λόγος που λατρεύω τις ταινίες είναι γιατί αγαπώ τα απροσδόκητα ταξίδια. Μου αρέσει να βρίσκω κάτι που με καταπλήσσει, με εξιτάρει ίσως και να μαθαίνω κάτι για τον εαυτό μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το φιλμ θα τα παρέχει όλα αυτά και με το παραπάνω για τους θεατές».

Αλλαγή σκυτάλης στους Avengers

Οπότε ασχολούμαστε με ένα φινάλε με μεγάλα γράμματα στην κινηματογραφική οθόνη ή η συνέχεια καιροφυλακτεί σε κάποιο συρτάρι μεγαλοπαραγωγού έτοιμη να ανασυρθεί όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν κάπου εκεί έξω (οι φήμες ότι ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θα παραδώσει σε άλλον την πανοπλία του Iron Man δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί);

Ο Κέβιν Φιγκ, ο κραταιός διευθύνων σύμβουλος της Marvel, ο άνθρωπος που ότι πιάνει γίνεται χρυσός, έχει την απάντηση: «Έχοντας μόλις κλείσει μία δεκαετία με τις ταινίες της Marvel θέλουμε να συνεχίσουμε όχι απλά εξελίσσοντας τους χαρακτήρες που έχουμε ήδη εισάγει αλλά φέρνοντας νέους ήρωες στην οθόνη ως αντιπροσώπους προτύπων που δεν έχουμε ξαναδεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πρόσφατα χιτ «Black Panther» και «Captain Marvel» θα αναλάβουν την επέκταση της μαρβελικής…κυριαρχίας ή όπως καλύτερα και πιο εύστοχα το λέει ο Κέβιν Φέιγκ: «Αυτό θα συνεχίσει και μετά το ‘’Εκδικητές: Η τελευταία πράξη’’ ώστε οι ταινίες να είναι ο καθρέφτης του κόσμου όπως και των ηρώων σε παγκόσμιο επίπεδο»…

Το «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» των αδελφών Ρούσσο βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 24 Απριλίου με πρωταγωνίστριες τις Σκάρλετ Γιόχανσον, Μπρι Λάρσον και Γκουίνεθ Πάλτροου αλλά και τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Κρις Χέμσγουορθ, Μαρκ Ράφαλο, Τζέρεμι Ρένερ, Τσάντγουικ Μπόουσμαν και Τζος Μπρόλιν (ως Thanos).

AvengersMarvel