Σινεμά|03.05.2019 17:57

Ο Πάνος Κούτρας στις Κάννες - Μέλος της Κριτικής Επιτροπής (vid)

Newsroom

Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους και Cinefondation του 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Με πρόεδρο την 72χρονη Παριζιάνα Κλερ Ντενί, η κριτική επιτροπή θα κρίνει για τον Χρυσό Φοίνικα τις έντεκα μικρού μήκους ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι καθώς, επίσης, και για τα τρία βραβεία της Cinéfondation μέσα από δεκαεπτά εξαιρετικές συμμετοχές.

Τα υπόλοιπα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που αποτελείται από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, η Γαλλο-Βρετανίδα ηθοποιός Στέισι Μάρτιν, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Εράν Κολιρίν και ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Καταλίν Μιτουλέσκου.

Ο Πάνος Κούτρας είναι ο δεύτερος Έλληνας σκηνοθέτης που επέλεξαν οι Κάννες για τις κριτικές τους επιτροπές. Ο πρώτος που ανακοινώθηκε ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος θα αξιολογήσει ταινίας μεγάλου μήκους

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Πάνου Κούτρα ήταν «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», μία πειραματική ταινία, η οποία σατίριζε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το 2004, προβλήθηκε στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, η «Αληθινή ζωή», με πρωταγωνιστές τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Νίκο Κουρή και Άννα Μουγκλαλί. Το 2009 ,δημιούργησε τη «Στρέλλα», μία ιδιαίτερη και τολμηρή ταινία, που προκάλεσε αίσθηση στο κοινό και στους κριτικούς, καθώς καταπιανόταν με ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τα τρανς άτομα. To 2014 σκηνοθέτησε την ταινία «Ξενία», η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Queer Palm  στο 67ο φεστιβάλ των Καννών.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.

Πάνος ΚούτραςΚάννες