Σινεμά|22.05.2019 20:21

Φεστιβάλ Καννών: Αποθέωση για Ταραντίνο, ΝτιΚάπριο και Μπραντ Πιτ (vid)

Άντα Δαλιάκα

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Once Upon A Time In Hollywood» το απόγευμα της Τρίτης στις Κάννες ήταν ένα από τα πιο λαμπερά γεγονότα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ κερδίζοντας αυτόματα μία θέση στις πιο γοητευτικές διαχρονικές του στιγμές.

Με δύο από τους μεγαλύτερους σταρ που διαθέτει αυτή τη στιγμή η κραταιά χολιγουντιανή βιομηχανία, τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και τον Μπραντ Πιτ, μία υπέροχη ηθοποιό, την Μάργκο Ρόμπι, υποψήφια για Όσκαρ με τη βιογραφία «Εγώ, η Τόνια», ο Ταραντίνο προσήλθε με τόλμη και γοητεία στο Φεστιβάλ που του έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα για το «Pulp Fiction». Στο πλευρό του και η υπέροχη σύζυγός του Ντανιέλα Πικ. Όλοι τους χειροκροτήθηκαν ή καλύτερα αποθεώθηκαν από το κοινό της επίσημης πρεμιέρας επί 6 ολόκληρα λεπτά…Θα καταφέρει, άραγε, να γοητεύσει και την κριτική επιτροπή για να πάρει έναν ακόμη Χρυσό Φοίνικα;

Αν και στο ταμπλό βαθμολογίας των κριτικών που δημοσιεύει καθημερινά το έγκυρο μέσο Screendaily συγκεντρώνοντας αστεράκια για όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος το φιλμ έχει διχάσει τους επαγγελματίες της κριτικής, η σημερινή συνέντευξη τύπου ήταν ένα θέαμα από μόνο του. Οι διάσημοι σταρ και ο ομοίως διάσημος σκηνοθέτης τους απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δίνοντας το στίγμα της ταινίας.

T

Μιας ταινίας που καταπιάνεται με την ίδια τη βιομηχανία ονείρων του Χόλιγουντ όταν το καλοκαίρι του ΄69 ο Τσαρλς Μάνσον δολοφόνησε άγρια πέντε ανθρώπους ανάμεσά τους και την 8 μηνών έγκυο Σάρον Τέιτ, μοντέλο και σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Με αυτό το αποτρόπαιο γεγονός στο μπαγκράουντ ο Ταραντίνο μας πηγαίνει μια βόλτα στα κινηματογραφικά παρασκήνια καθώς ένας έκπτωτος τηλεοπτικός σταρ και ο αντικαταστάτης του προσπαθούν να στήσουν μια καριέρα στο σινεμά.

«Ξέρω τι σημαίνει να είσαι απέξω και να κοιτάς τη βιομηχανία ως αουτσάιντερ», σχολίασε ο ΝτιΚάπριο για τον χαρακτήρα του Ρικ που υποδύεται (ο ηθοποιός που ψάχνει μια δίοδο στον κινηματογράφο). «Έχω φίλους που παλεύουν ακόμα και ξέρω τι σημαίνει», συνέχισε. «Εγώ μεγάλωσα μέσα στη βιομηχανία από πολύ μικρός. Είχα μεγάλη τύχη και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω τι παίζεται. Οτι δεν έχω τα μάτια μου ανοιχτά στο πόσο αδυσώπητος είναι ο ανταγωνισμός. Πώς μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι δεν αξίζεις, ότι το όνειρο σε προσπέρασε…».

Με αυτά τα λόγια ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μετρίασε για λίγο τη λάμψη του σταρ που τόσο απλόχερα του έχει δοθεί ενώ μαζί με τον Μπραντ Πιτ συμφώνησαν ότι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το πιο απλό πράγμα του κόσμου. «Ήταν σοκαριστικό το πόσο απλό κι εύκολο ήταν να συνεργαστούμε. Αλλά δεν είναι και τόσο παράξενο. Είμαστε, πάνω κάτω, η ίδια γενιά. Ξεκινήσαμε σχεδόν ταυτόχρονα τις καριέρες μας, έχουμε κοινή πορεία κι αναφορές. Κι ο Κουέντιν φρόντισε να μάς τα έχει όλα έτοιμα…», είπε ο ΝτιΚάπριο και ο Μπραντ Πιτ συμφώνησε. «Ήταν πολύ εύκολο κι οικείο να δουλεύω με τον Λεονάρντο. Είναι μεγάλη η χαρά, ο ενθουσιασμός και η ανακούφιση όταν ξέρεις ότι δίπλα σου στη σκηνή στέκεται ο καλύτερος…Πέρασα τέλεια κι ελπίζω να το ξανακάνουμε», τόνισε ο σταρ του Χόλιγουντ.

Όσο για τον ίδιο τον Κουέντιν Ταραντίνο ξεκαθάρισε πως δεν συνάντησε, ούτε μίλησε με τον Ρομάν Πολάνσκι πριν γυρίσει το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ». Υπογράμμισε πως τον έχει συναντήσει παλιότερα και απέφυγε να πάρει θέση για τη σχέση της ταινίας του με την προσωπική τραγωδία του Πολάνσκι αλλά και για τη σχέση του Πολωνού σκηνοθέτη με το κίνημα #meToo που ξεκίνησε στην κινηματογραφική βιομηχανία μετά την αποκάλυψη του «σκανδάλου Γουαϊνστάιν». Δίπλα του, μιλώντας για το ρόλο της ως Σάρον Τέιτ, η Μάργκο Ρόμπι εξήγησε: « Ο Κουέντιν μου είπε πως είναι ο παλμός της ιστορίας. Την είδα ως αχτίδα φωτός. Αυτή ήταν η δουλειά μου και ο ρόλος μου σε αυτή την ιστορία», κατέληξε η ηθοποιός.

σινεμάΜπραντ Πιτφεστιβάλ ΚαννώνΚουέντιν Ταραντίνο