Σινεμά|03.06.2019 12:32

Κινηµατογραφιστές ενωµένοι εν δράσει

Άντα Δαλιάκα

Το µείζον θέµα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας γύρω από την τακτική χρηµατοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηµατογράφου µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων, που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης, έθεσαν οι επαγγελµατίες του ελληνικού κινηµατογραφικού χώρου σε απρογραµµάτιστη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή µε την υπουργό Πολιτισµού και Αθλητισµού, Μυρσίνη Ζορµπά.

Η σχετική τροπολογία του νόµου 3905/10 ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 6 Μαρτίου 2019, αλλά δεν έχει τεθεί ακόµη σε εφαρµογή. Το γεγονός εµποδίζει τη διεξαγωγή των χρηµατοδοτικών εγκρίσεων του Κέντρου, καθώς δεν έχει εγκριθεί και παραµένει άγνωστο το ποσό που µπορεί να διατεθεί για τις παραγωγές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Έθνους», η υπουργός δεν δεσµεύτηκε απέναντι στους επαγγελµατίες του χώρου για συγκεκριµένα αποτελέσµατα, ωστόσο ήταν θετική στο να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη µεταφορά των χρηµάτων. «Προσπαθούµε να σώσουµε χρόνο στο µέτρο, που αυτό είναι εφικτό. Γι’ αυτό και είπαµε να κινηθούµε µε µια δράση πιο έντονη» εξήγησε στο «Εθνος» η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου που µετείχε στην αντιπροσωπεία στο γραφείο της υπουργού.

Η διαδικασία της κατοχύρωσης σταθερού χρηµατοδοτικού πόρου για το ΕΚΚ µετρά προσπάθειες πολλών µηνών, περίπου ενάµισι έτους, και κινδυνεύει να επιµηκυνθεί µε απρόβλεπτα αποτελέσµατα όχι µόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου που «παγώνει» τις υπουργικές δεσµεύσεις και µεταρρυθµίσεις, αλλά και λόγω των µετεκλογικών ανακατατάξεων που απαιτούν χρόνο.

Την αντιπροσωπεία των επαγγελµατιών του κινηµατογράφου πλαισίωσαν ο Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός σε διεθνείς και εγχώριες ταινίες, όπως και σεναριογράφος και παραγωγός, ο βραβευµένος µε τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία µικρού µήκους Βασίλης Κεκάτος, ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης. Εξω από το υπουργείο Πολιτισµού το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν συνολικά 65 ενεργοί κινηµατογραφιστές, ηθοποιοί και παραγωγοί του ελληνικού σινεµά.

Κρίσιµη κατάσταση

Η πρωτοβουλία τους έρχεται σε συνέχεια του αιτήµατός τους για ενιαία στρατηγική στην προσέγγιση της ελληνικής κινηµατογραφίας. Αίτηµα που εκφράζεται συνεχώς τους τελευταίους µήνες µε δηµόσιες συζητήσεις υπό τον τίτλο «Δώσε λίγη αγάπη στον ελληνικό κινηµατογράφο». Στην ανακοίνωση της δράσης επισηµαίνεται η κρισιµότητα της κατάστασης που παραπέµπει σε «απόλυτη παύση της κινηµατογραφικής παραγωγής στη χώρα».

Η δραστηριοποίηση των επαγγελµατιών συνδέεται µε την κατάργηση το 2015 του ειδικού φόρου επί του κινηµατογραφικού εισιτηρίου, σταθερού πόρου του ΕΚΚ. Και εδώ εντοπίζεται η αγωνία όλων: παρά την πετυχηµένη και αποτελεσµατική πρωτοβουλία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ µε τη θεσµοθέτηση και λειτουργία των κινηµατογραφικών κινήτρων (ΕΚΟΜΕ), οι ελληνικές παραγωγές, πολλές από τις οποίες είναι διεθνείς συµπαραγωγές, βρίσκονται σε αναµονή των αποφάσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηµατογράφου έως και δύο χρόνια, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να αξιοποιήσουν ούτε τις διαδικασίες του ΕΚΟΜΕ ή άλλων εγχώριων και διεθνών χρηµατοδοτικών πόρων. Ενα πρόβληµα που διαταράσσει άµεσα τον κύκλο της εγχώριας κινηµατογραφικής αγοράς

ΥΠΠΟΑΕλληνικό Κέντρο ΚινηματογράφουΜυρσίνη Ζορμπά