Σινεμά|28.06.2019 15:50

Οι Μόντι Πάιθονς επιστρέφουν σε έναν κόσμο που τους ταιριάζει

Άντα Δαλιάκα

Στις 5 Οκτωβρίου 1969 το BBC μετέδωσε το πρώτο επεισόδιο μιας νέας σατυρικής σειράς που έμελλε να αφήσει εποχή στην ιστορία της τηλεόρασης. Ήταν το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι ΠάιθονςMonty Python's Flying Circus») που επί πέντε συναπτά έτη καυτηρίαζε με τον πιο απροσδόκητο τρόπο τη νοοτροπία της βρετανικής ζωής.

Πενήντα χρόνια μετά, τα εναπομείναντα πέντε μέλη του τρομερού γκρουπ επιστρέφουν για χάρη ακριβώς αυτής της επετείου, σε έναν ολοένα και πιο…«μοντιπαϊθονικό κόσμο». «Η ακραία ανοησία μοιάζει να ταιριάζει στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ», σχολιάζουν οι Πάιθονς στην πρώτη τους ανακοίνωση μέσω του BBC ενώ υπόσχονται ότι θα επιχειρήσουν το πρώτο «Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες από τους Μόντι Πάιθονς» καλώντας πλήθος κόσμου να ντυθούν όπως ο χαρακτήρας του Γκάμπι (με τα γυαλιά, το μουστάκι και το χαρακτηριστικό μαντήλι στο κεφάλι) στις 5 Οκτωβρίου 2019 σε μεγάλο χώρο στο Λονδίνο που αναζητείται επίμονα…

Οι Τζον Κλιζ, Γκράχαμ Τσάπμαν, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν, Έρικ Άιντλ και Τέρι Γκίλιαμ χάραξαν μια πορεία που τους κατέστησε θρύλους. Μαζί κατάφεραν μια γερή τομή στον πυρήνα της βρετανικής κωμωδίας με χιούμορ πνευματώδες και επικριτικό, που είχε πλήθος λογοτεχνικών και φιλοσοφικών αναφορών. Η επιρροή τους κρατάει ακόμη – το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει την εκπομπή τους στην πέμπτη θέση των 100 πιο δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών όλων των εποχών ενώ οι αμετανόητοι φαν του γκρουπ, ακόμη και οι νέες γενιές, μπορούν να ανακαλύψουν τα επεισόδια της εκπομπής τους στη συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix.

Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Ιπτάμενου Τσίρκου

Ο εορτασμός των 50 χρόνων από την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή του «Ιπτάμενου Τσίρκου» θα εμπλουτιστεί με μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών σε παραγωγή του Μάικλ Πάλιν. Με τον Γκράχαμ Τσάπμαν να έχει αφήσει τα εγκόσμια από το 1989 και τον Τέρι Τζόουνς στα 78 του να πάσχει από άνοια, το βάρος της επανόδου ενώπιον του κοινού πέφτει στους υπόλοιπους καλλιτέχνες του γκρουπ με τους Κλιζ, Αϊντλ και Γκίλιαμ να αναμένονται στις επάλξεις.

Οι ακροατές του BBC πάντως θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Πάιθονς με την είσοδο του φθινοπώρου ενώ το BBC Two ετοιμάζεται να προβάλλει τα σημαντικότερα σκετς που καθόρισαν την καριέρα του γκρουπ. Σκοπός είναι, επίσης, να προβληθούν και χαρακτήρες, που κατά τους Πάιθονς «σχετίζονται με τον σημερινό κόσμο περισσότερο από ποτέ».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο «It’s…Monty Python at 50», θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου από τον «ναό» του βρετανικού σινεμά, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λονδίνο (BFI Southbank London), που θα φιλοξενήσει έναν μήνα γεμάτο Μόντι Πάιθονς επικεντρωμένο σε όλες τους τις δραστηριότητες ως σύνολο αλλά και ως μονάδες στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Θέλετε ταινίες και παράδοξα παραλειπόμενα από τα βάθη των αρχείων του BFI; Μαραθώνιο προβολών όλης της σειράς του «Ιπτάμενου Τσίρκου» αλλά και των σειρών που οι ηθοποιοί του γκρουπ γύρισαν μετά; Από το λατρεμένο τηλεοπτικό σόου του Τζον Κλιζ «Faulty Towers» («Ένα τρελό, τρελό ξενοδοχείο») ως το «Οι υπέροχοι ληστές και τα κουλουβάχατα της ιστορίας» («Time bandits») και το «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» («A Fish Called Wanda»), ο προγραμματισμός των προβολών έχει κάτι για όλους. Ακόμη και προβολές των τηλεοπτικών κωμωδιών «At Last the 48 Show» και «Do Not Adjust Your Set» από το 1967, πριν το ντεμπούτο του «Ιπτάμενου Τσίρκου».

Ο Τζον Κλιζ στην Ελλάδα

Από τις 4 Οκτωβρίου, επίσης, και έπειτα, θα επανεκδοθούν βιβλία των Μόντι Πάιθον (όπως τα «The Big Red Book» και «Brand New Papperbok») ενώ οι συντελεστές του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη συγκέντρωση των Γκάμπι θα ενημερώνουν συνεχώς τους φαν για την εκδήλωση μέσω Facebook. Μένουμε, λοιπόν, συντονισμένοι εν αναμονή και της άφιξης του Τζον Κλιζ στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της περιοδείας του Last Time You See Me Before I Die που εδώ και πέντε χρόνια γυρίζει τον κόσμο.

NetflixMonty Python