Σινεμά|22.10.2018 19:36

Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής

Συνολικά, θα προβληθούν 164 ταινίες μεγάλου μήκους και 89 μικρού μήκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ενώ το Φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία στις 11 Νοεμβρίου με το καθηλωτικό Girl του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ. 

«Το Φεστιβάλ είναι ταινίες, είναι άνθρωποι, είναι συναντήσεις. Το Φεστιβάλ είναι γιορτή», σημείωσε η διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον. Για πρώτη φορά η συνέντευξη Τύπου γινόταν ταυτόχρονα με αυτήν της Αθήνας, η οποία προβαλλόταν στην οθόνη της αίθουσας.

Διεθνές Πρόγραμμα

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν φέτος 15 ταινίες με οδηγό το συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης Caritas Romana, το οποίο απεικονίζει μια κόρη να θηλάζει τον πατέρα της μέσα στη φυλακή, προκειμένου να τον σώσει από την επιβεβλημένη ασιτία.

Ανάμεσα στα highlights της διοργάνωσης θα είναι η προβολή του φιλμ «La Flor» του Αργεντινού, Μαριάνο Γινάς, μια ταινία 14 ωρών που χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και η οποία θα προβληθεί σε τρία μέρη, διάρκειας τεσσάρων, πέντε και έξι ωρών αλλά και η προβολή του «Roma», του Αλφόνσο Κουαρόν, του μεγάλου νικητή του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Για να καταφέρει να εξασφαλίσει το φιλμ το ΦΚΘ μετά από πολλές συνομιλίες με το Netflix αναγκάστηκε να αναβαθμίσει το ηχητικό σύστημα του Ολύμπιον. 

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος βαρύτητα στην ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου καθώς θα προβάλει 20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών. Από τις 20, οι 12 ταινίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή, οι τρεις ταινίες θα προβληθούν στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», και οι πέντε έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη Ματιά».

Ambassador ο Φοίβος Δεληβοριάς 

Το τμήμα «Αγορά» του ΦΚΘ, που συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πλέον της Ευρώπης θα έχει και φέτος έναν σημαντικό ρόλο αφού θα φέρει κοντά παραγωγούς και υπεύθυνους πωλήσεων με νέους δημιουργούς. Ο γνωστός τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Το επίσημο σποτ του ΦΚΘ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΦοίβος Δεληβοριάς