Σινεμά|03.07.2019 15:50

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης στην Ακαδηµία των Όσκαρ

Άντα Δαλιάκα

Οχτακόσια σαράντα δύο νέα µέλη από 59 χώρες, ανάµεσά τους και τον Έλληνα µοντέρ, Γιώργο Μαυροψαρίδη, καλωσορίζει στους κόλπους της η Αµερικανική Ακαδηµία Κινηµατογράφου και Επιστηµών ανοίγοντας κι άλλο τη διεθνή της βεντάλια, όπως έχει δεσµευτεί να κάνει τα τελευταία χρόνια. Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι ο πρώτος Ελληνας µοντέρ που βρέθηκε ποτέ υποψήφιος στα Oσκαρ έχοντας υπογράψει το µοντάζ της οσκαρικής «Ευνοούµενης» του Γιώργου Λάνθιµου (επίσης µέλος της Ακαδηµίας).

Για τη δουλειά του βραβεύτηκε, µάλιστα, από την Αµερικανική Ενωση Μοντέρ, ενώ είναι βασικός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιµου, πάντα στο πλευρό του από την αρχή της καριέρας του, επιµελώς µοντάροντας τις ταινίες του «Κινέττα», «Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Ο αστακός» και «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού». Από εδώ και στο εξής θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει κάθε χρόνο για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

T

Συνολικά τα µέλη της Ακαδηµίας είναι σήµερα 9.042. Από τα 842 νέα µέλη της Ακαδηµίας των Οσκαρ, το ποσοστό των γυναικών είναι 50%, ενώ το ποσοστό των έγχρωµων ατόµων (People of Color – POC) ανέρχεται στο 29%. Ανάµεσα στα 842 νέα µέλη βρίσκονται και 21 νικητές των Οσκαρ, όπως η Lady Gaga (Οσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το «Shallow»), o Φιλ Λορντ και ο Κρίστοφερ Μίλερ (Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουµένων σχεδίων για το «Spider-Man: Into the Spider-Verse»), ο Κέβιν Γουίλµοτ (Οσκαρ καλύτερου διασκευασµένου σεναρίου για την «Παρείσφρηση») και ο ντοκιµαντερίστας Τζίµι Τσιν («Free Solo»).

T

Βετεράνοι σταρ

Από διεθνείς ηθοποιούς η Ακαδηµία καλωσορίζει φέτος βετεράνους σταρ όπως ο Ζαν - Λουί Τρεντινιάν και οι Τζανκάρλο Τζανίνι και Τόνι Σερβίλο, αλλά και νεότερους σαν τους Κλερ Φόι («Ο πρώτος άνθρωπος», «The Crown»), Μαρίνα ντε Ταραβίρα («Roma»), Ντέµιαν Λιούις, Σεµπάστιαν Κοχ («Οι ζωές των άλλων») και Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ.

Το 2018, η Ακαδηµία είχε δεχθεί περισσότερα µέλη, συγκεκριµένα 928. Από το 2016 που της ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τα «λευκά» Όσκαρ, στα οποία επιπλέον κυριαρχούσαν άνδρες καλλιτέχνες, έχει εντείνει την προσπάθειά της να ενισχυθεί η διαφορετικότητα, προσκαλώντας περισσότερες γυναίκες της βιοµηχανίας και περισσότερους κινηµατογραφιστές, ηθοποιούς και επαγγελµατίες διαφορετικών εθνικοτήτων

Γιώργος ΜαυροψαρίδηςΌσκαρ