Σινεμά|12.07.2019 17:31

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Με πρόγραµµα σινεφίλ και πολιτικό

Άντα Δαλιάκα

Η «ελληνική» «Ναυσικά» («Nausicaa») της Ανιές Βαρντά, το «Βαµπίρ» του Καρλ Ντράγιερ, η Ελενα Ναθαναήλ στον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, ο Γιώργος Ξυλούρης µαζί µε τον Jem Cohen και τον DJ Rupture, η Εύα Στεφανή µε την πρώτη και την τελευταία ταινία της, όλοι «συναντώνται» στο 7ο ?ιεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Σύρου (SIFF) που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 21 Ιουλίου στη Σύρο.

Σπουδαίες παρουσίες εντός και εκτός µεγάλης οθόνης, συναυλίες, πάρτι, περφόρµανς, οµιλίες και εργαστήρια συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό πρόγραµµα του φεστιβάλ που επικεντρώνεται στο αβανγκάρντ σινεµά και ταξιδεύει σε πάνω από έξι ξεχωριστές τοποθεσίες της Σύρου: στη νεοκλασική Ερµούπολη, στα ναυπηγεία Ταρσανάς, στο λατοµείο «Μάνος Ελευθερίου», στο Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια, στην παραλία Κόµητο και στην Ανω Σύρο. Εκεί, οπτικές και ηχητικές συνθέσεις, ηλιοβασιλέµατα και περφόρµανς, φιλµ και βιντεο-παρτιτούρες (όπως το «Objects In The Mirror Are Closer Than They Appear» της Βρετανίδας πολυµεσικής καλλιτέχνιδας Βίκι Μπένετ) θα δέσουν αρµονικά.

Το διεθνές φεστιβάλ κινηµατογράφου του κυκλαδίτικου νησιού θα ανοίξει την αυλαία του την ερχόµενη Τρίτη στο θερινό Παλλάς µε την απαγορευµένη «Ναυσικά» (1970, «Nausicaa»), τη µόνη ταινία που η ελληνικής καταγωγής Βαρντά γύρισε στην Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, τον καιρό της χούντας. Η προβολή είναι ένας ελάχιστος φόρος τιµής στη δηµιουργό της Νουβέλ βαγκ που έφυγε φέτος από τη ζωή. Στη συνέχεια ο κινηµατογράφος και η µουσική θα ενωθούν στην ιστορική πλατεία Μιαούλη, όπου θα προβληθεί το εµβληµατικό φιλµ «Βαµπίρ» (1932) του ?ανού δασκάλου του σινεµά Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, υπό τις πειραµατικές µουσικές συνθέσεις της ταλαντούχας Eλα Ορλίνς.

Από τις ελληνικές περιηγήσεις του φεστιβάλ σηµειώνουµε αυτές στο αµφιθέατρο της Άνω Σύρου, όπου θα προβληθεί το µικρού µήκους ντοκιµαντέρ «Καναρίνια» του Γιώργου Κυβερνήτη (βραβείο κοινού στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης), που εστιάζει σε ένα ζευγάρι 85ετών που ζει στη Σύρο, καθώς και η πρώτη ταινία της Εύας Στεφανή «Αθήναι» (1995). Σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστούν αποσπάσµατα από τη νέα ταινία της Εύας Στεφανή, «Μέρες και νύχτες µε τη ?ήµητρα Κ» (έργο σε εξέλιξη), ενώ προγραµµατίζεται παρουσίαση ερευνών για τον Παύλο Φύσσα, τον Ζακ Κωστόπουλο και το Sea Watch, από τους Forensic Architecture.

Σταθµοί

Οι περιοδείες του φεστιβάλ ανά τη Σύρο έχουν µεταξύ άλλων σταθµό το ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά στην Ερµούπολη, µε το πρότζεκτ Gravity Hill Sound + Image του σκηνοθέτη, φωτογράφου και πολυµεσικού καλλιτέχνη Τζεµ Κοέν. Τις εικόνες του θα συνοδεύσουν µε τις αυτοσχεδιαστικές µουσικές συνθέσεις τους ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Τζέιµς Κλέιτον (γνωστός ως DJ Rupture).

Σταθµός του φεστιβάλ είναι και το Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια που υπόσχεται µια καθαρόαιµη σινεφίλ εµπειρία στους τέσσερις τροχούς: θα φιλοξενήσει τον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, ένα επιβλητικό φιλµ, µε την καθηλωτική ερµηνεία της Ελενας Ναθαναήλ, που µε φόντο ένα οικογενειακό έγκληµα στην ελληνική επαρχία αποκρυσταλλώνει την καρδιά της υπαίθρου ως πεδίο µάχης των βαθύτερων ανθρώπινων ενστίκτων. Στον ίδιο χώρο θα προβληθούν η µικρού µήκους ταινία «As to Posterity» (2014) της Μαρίνας Γιώτη, που αναφέρεται σε µια δυστοπική Αθήνα, καθώς και το «Ξύπνηµα στον τρόµο» (1971) του Τεντ Κότσεφ (ένας εφιάλτης µε αλκοόλ, σκόνη, κάψα και κυνήγι καγκουρό).

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτοµέρειες όσον αφορά το πρόγραµµα του φεστιβάλ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.syrosfilmfestival.org. Για να προµηθευτείτε ηµερήσια εισιτήρια (5€) και κάρτες διαρκείας (25€) για όλο το φεστιβάλ, καθώς και συλλεκτικά αντικείµενα της φετινής διοργάνωσης, επισκεφθείτε το κεντρικό περίπτερο του φεστιβάλ που βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη. Για µεµονωµένες προβολές µπορείτε να αγοράσετε ηµερήσια εισιτήρια και επιτόπου στους χώρους των προβολών. 

φεστιβάλ κινηματογράφου