Σινεμά|16.07.2019 16:03

13 Reasons Why: Το Netflix κόβει τη σκηνή που η πρωταγωνίστρια αυτοκτονεί

Newsroom

Ο πάροχος τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε από τη δημοφιλή σειρά του «13 Reasons Why» μια σκηνή που δείχνει την αυτοκτονία της νεαρής πρωταγωνίστριας έπειτα από σύσταση ειδικών, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η σειρά, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, δείχνει στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου τη νεαρή Χάνα Μπέικερ να κόβει τις φλέβες της μέσα σε μια μπανιέρα.

Ο πάροχος επεσήμανε στο Twitter ότι έπειτα από τις συστάσεις ιατρών «αποφασίσαμε μαζί με τον δημιουργό Μπράιαν Γόρκι και τους παραγωγούς του “13 Reasons Why” να κόψουμε τη σκηνή στην οποία εμφανίζεται η Χάνα να αυτοκτονεί».

T

Αν και έχει λάβει πολύ καλές κριτικές η σειρά έχει προκαλέσει επικρίσεις από διάφορες οργανώσεις, περιλαμβανόμενου του Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων (PTC), το οποίο κατήγγειλε ότι ωραιοποιεί τις αυτοκτονίες. Την απόφαση του Netflix να κόψει τη σκηνή χαιρέτισε το PTC το οποίο έχει ζητήσει από τον πάροχο να διακόψει εντελώς τη σειρά.

«Το Netflix επιτέλους παραδέχθηκε τις βλαπτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα παιδιά το ακραίο περιεχόμενο, όπως η σκηνή με την αυτοκτονία στο “13 Reasons Why”», τόνισε.

Φταίει το «13 Reasons Why» για την αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών; 

Οι αυτοκτονίες των νεαρών Αμερικανών αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο μετά την πρώτη μετάδοση της δημοφιλούς σειράς το 2017, ανέφερε αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) κατέγραψε αύξηση 28,9% στο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των νεαρών Αμερικανών ηλικίας 10 με 17 ετών τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφηκαν επιπλέον 195 θάνατοι από αυτοκτονίες στην ηλικιακή αυτή ομάδα το χρονικό διάστημα Απριλίου- Δεκεμβρίου 2017 σε σχέση με το αναμενόμενο βάσει προηγούμενων στοιχείων.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι δεν μπορούν να συνδέσουν άμεσα τη σειρά με την αύξηση των αυτοκτονιών, αλλά ούτε να αποκλείσουν άλλους παράγοντες.

Το Netflix έχει προσθέσει την απαραίτητη σήμανση στα επεισόδια της σειράς, της οποίας συμπαραγωγός είναι η ποπ σταρ Σελένα Γκόμεζ. Η 26χρονη τραγουδίστρια «υπερασπίστηκε» τη σειρά λέγοντας: «Θέλαμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που να είναι ειλικρινής και θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους, γιατί η αυτοκτονία δεν πρέπει ποτέ να είναι η λύση». 

Καταγγελία μητέρας: Η 12χρονη κόρη μου αυτοκτόνησε αφού είδε σειρά του Netflix

Η 12χρονη Τζέσικα Σκάτερσον (Jessica Scatterson) - όπως αναφέρει δημοσίευμα της Mirror - έδωσε τέλος στη ζωή της, ακολουθώντας κατά γράμμα την πλοκή της σειράς του Netflix, «13 reasons Why». Τη βρήκαν απαγχονισμένη μέσα στο δωμάτιό της δυο ημέρες πριν γίνει 13 ετών.

Στη σειρά του Netflix, η Χάνα Μπέικερ, μια μαθήτρια λυκείου, αυτοκτονεί και δύο βδομάδες μετά τον θάνατο της ο Κλέι βρίσκει έξω από τη πόρτα του σπιτιού του ένα πακέτο με το όνομά του. Όταν το ανοίγει, ανακαλύπτει 7 κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Χάνα, πρώην συμμαθήτρια και κρυφό του έρωτα. Υπάρχουν 13 διαφορετικές ηχογραφήσεις, ο Κλέι βάζει την πρώτη κασέτα να παίξει.

Η φωνή της Χάνα του ανακοινώνει ότι είναι κι εκείνος ένας από τους δεκατρείς λόγους που την οδήγησαν στην οριστική της απόφαση. Του λέει επίσης ότι αν έχει το κουράγιο να ακούσει τις κασέτες, θα μάθει το γιατί. Ο Κλέι περνάει μέρες διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης με οδηγό τη Χάνα. Γίνεται μάρτυρας του πόνου της και μαθαίνει ότι, κάποιες φορές, ακόμα και το παραμικρό γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας - θετικά ή αρνητικά.

Η 33χρονη μητέρα της Τζέσικα είπε: «Έβλεπε την σειρά με τις φίλες της και έκανε μια λίστα με έξι λόγους για τους οποίους ήθελε να πεθάνει. Η σειρά πρέπει να απαγορευτεί γιατί η κόρη μου την έβλεπε και δίνει στα παιδιά το έναυσμα να κάνουν κακό στον εαυτό τους». 


24ωρη Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία - Πώς να βοηθήσετε

Netflixαυτοκτονίααπόπειρα αυτοκτονίας