Σινεμά|19.08.2019 17:24

Κώστας Γαβράς: Τιμητικό βραβείο από το Σαν Σεμπαστιάν

Άντα Δαλιάκα

Μετά το Φεστιβάλ της Βενετίας που ετοιμάζεται να δώσει την μεγαλύτερη τιμητική του διάκριση στον Κώστα Γαβρά, το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019, και το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν θα απονείμει τιμητικό βραβείο στον Έλληνα σκηνοθέτη για το σύνολο της καριέρας του χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας» των τελευταίων 50 ετών.

Το τιμητικό βραβείο Donostia θα απονεμηθεί στον βραβευμένο με Όσκαρ δημιουργό του «Ζ» στις 21 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της ισπανικής κινηματογραφικής διοργάνωσης.

«Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 20 ταινιών του χρησίμευσε για να τεθεί ο δάκτυλος εις τον τύπον των ήλων, όπως οι δικτατορίες, οι πολιτικοί διωγμοί, ο ρατσισμός και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους», τονίζουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ στη σχετική ανακοίνωση.

Το φεστιβάλ θα προβάλει σε αβάν-πρεμιέρ τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», διασκευή του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που αναφέρεται στην εληνική οικονομική κρίση και την αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015.

Η ταινία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα του 76ου Φεστιβάλ της Βενετίας που ανοίγει αυλαία στις 28 Αυγούστου.

Κώστας Γαβράς