Σινεμά|29.08.2019 17:30

«The Irishman»: Η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε στις αίθουσες από 1η Νοεμβρίου

Άντα Δαλιάκα

Είναι επίσημο: το «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε με την υπογραφή του Netflix στην παραγωγή θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του στις αμερικανικές αίθουσες την 1η Νοεμβρίου και από τις 27 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα streaming του διαδικτυακού κολοσσού.

Παρά την επιθυμία του δημιουργού της να έχει η ταινία πολυήμερη παραμονή στους κινηματογράφους και παρά τις προσπάθειες των αιθουσαρχών να προβάλλουν τις κινηματογραφικές παραγωγές του Netflix για τρεις μήνες, πριν την πρεμιέρα τους στην πλατφόρμα, το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπως και πέρυσι.

Το γκανγκστερικό φιλμ του Σκορσέζε θα έχει περίπου την ίδια τύχη με το «Ρόμα» (2018) του Αλφόνσο Κουαρόν που μετά τον Χρυσό Λέοντα που κέρδισε στο Φεστιβάλ Βενετίας, μπήκε στην καμπάνια της οσκαρικής περιόδου (όπου και τελικά θριάμβευσε) έχοντας προηγουμένως βγει παγκοσμίως σε μικρό κύκλωμα αιθουσών για λίγες ημέρες και ταυτόχρονα πραγματοποιήσει πρεμιέρα στην πλατφόρμα streaming του Netflix. Μάλιστα, το γεγονός τέθηκε επί τάπητος στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου όταν επιχειρήθηκε να αλλαχθεί ο κανονισμός ώστε οι ταινίες των δικτύων streaming να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν Όσκαρ κατόπιν μεγάλου διαστήματος στις αίθουσες, ωστόσο η πρόταση δεν ευοδώθηκε.

Με τα σημερινά δεδομένα η ταινία του Σκορσέζε θα έχει την επίσημη πρώτη της προβολή στις 27 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης για να ακολουθήσει ένα μήνα μετά η κυκλοφορία της στους κινηματογράφους σε μια περίοδο κατά την οποία αρχίζουν να «βγαίνουν» τα οσκαρικά…πυροβολικά της σεζόν.

Το αν θα καταφέρει ο Σκορσέζε και το Netflix να δουν Όσκαρ φέτος είναι μια άλλη ιστορία. Περιμένουμε καταρχάς τις αντιδράσεις από το Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όπου και θα κριθεί η μοίρα της πρώτης συνεργασίας του βετεράνου σκηνοθέτη με την πρωτοπόρο πλατφόρμα streaming.

Η ταινία

Το πολυαναμενόμενο γκανγκστερικό δράμα του κορυφαίου σκηνοθέτη αποτελεί όχι μόνο είναι μία από τις πιο δαπανηρές ταινίες της φιλμογραφίας του έχοντας έναν προϋπολογισμό που εκτοξεύτηκε πέραν των 150 εκατομμυρίων δολαρίων (κάποια μέσα αναφέρουν ότι το μπάτζετ έφτασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια) αλλά και συνιστά μια σημαδιακή επανένωση ταλέντων στην μεγάλη οθόνη καθώς έχει στους πρώτους ρόλους τους θρύλους του σινεμά Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι.

Σε ελεγειακούς τόνους και με οδηγό το βιβλίο «I heard you paint houses» του Τσαρλς Μπραντ που εξιστορεί τα έργα και τις ημέρες του εκτελεστή της μαφίας Φρανκ-«Ο Ιρλανδός» - Σίραν, η ταινία επικεντρώνεται στη δράση ενός μαφιόζου που, κατά τα λεγόμενα του, έχει στα χέρια του το αίμα του Τζίμι Χόφα. Ο συγγραφέας απέσπασε την ομολογία του Σίραν μετά από μια σειρά συνεντεύξεων στη διάρκεια μιας πενταετίας κατά την οποία επίσης ομολόγησε 25 φόνους-χτυπήματα για λογαριασμό του οργανωμένου εγκλήματος.

Μεγάλη η ανυπομονησία για το πρώτο εδώ και πάνω από μια δεκαετία γκανγκστερικό σκορσεζικό δράμα που χρειάστηκε να περάσει από χρονοβόρα τεχνική επεξεργασία καθώς ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε με την Industrial Light and Magic προκειμένου να ξανανιώσει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο που ενσαρκώνει τον Φρανκ Σίραν σε κάθε φάση της ζωής του.

Όπως και ‘να ’χει, ακόμα κι αν η ταινία δεν κυκλοφορούσε ποτέ στους κινηματογράφους, ο Σκορσέζε είχε ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη πρόσβαση σε εκατομμύρια οικίες ανά τον κόσμο μέσω του Netflix χωρίς να πολυσκοτίζεται για την εμπορικότητα ή τη μεγάλη διάρκεια των ταινιών του. Ένα από τα προβλήματα, δηλαδή, που αντιμετώπισε η προηγούμενη ταινία του «Σιωπή», έργο ζωής με κόστος 40 εκατομμυρίων δολαρίων και εισπράξεις στην Αμερική μόλις στα 7 εκατομμύρια δολάρια, αποτελεί πλέον παρελθόν.

NetflixΜάρτιν Σκορσέζε