Σινεμά|02.09.2019 16:20

Μέριλ Στριπ: Χάθηκαν ζωές για τα Panama Papers

Άντα Δαλιάκα

Η Μέριλ Στριπ δεν θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα από το ειδυλλιακό νησί του Λίντο, ενώ το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: «Το σκάνδαλο Panama Papers έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στη δουλειά των δημοσιογράφων. Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης πέθαναν άνθρωποι». Η σπουδαία ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου αναφερόταν φυσικά στον σοκαριστικό θάνατο της ρεπόρτερ Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία από τη Μάλτα, που σκοτώθηκε από βόμβα στο αυτοκίνητό της το 2016, με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μαύρη κωμωδία «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Η ταινία αναφέρεται στο σκάνδαλο Panama Papers και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα στο διαγωνιστικό τμήμα με αξιώσεις.

«Είναι μια ταινία με την οποία μπορείς να διασκεδάσεις, αλλά και να γελάσεις, μα πάνω απ’ όλα, είναι μία αληθινά σπουδαία ταινία», είπε χαρακτηριστικά η Μέριλ Στριπ σε μια συνέντευξη Τύπου που έκανε αίσθηση για το πολιτικό της κλίμα. «Ζούμε σε μια εποχή που οι ειδήσεις τρέχουν κι εμείς τρέχουμε για να προλάβουμε τα γεγονότα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα διασκεδαστικό φιλμ που διηγείται ένα κατάμαυρο αστείο, ένα αστείο που έγινε εις βάρος μας», σημείωσε με νόημα.

Στο «Laundromat» η Μέριλ Στριπ υποδύεται μία χήρα που ερευνά μία ασφαλιστική απάτη εις βάρος του εκλιπόντος συζύγου της, η οποία και θα την οδηγήσει στη δικηγορική εταιρεία του Παναμά, Mossack & Fonseca, που ειδικεύεται στη δημιουργία χιλιάδων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους για την προστασία των πάμπλουτων πελατών της. Το φιλμ βασίζεται στο βιβλίο τού Τζέικ Μπερνστάιν «Secrecy World: Inside The Panama Papers Investigation Of Illicit Money Networks And The Global Elite», που εξιστορεί το χρονικό της μεγάλης παγκόσμιας δημοσιογραφικής έρευνας – αποκάλυψης του πολύκροτου σκανδάλου, ενώ ο Σκοτ Ζ. Μπερνς υπογράφει το σενάριο και οι Γκάρι Όλντμαν και Αντόνιο Μπαντέρας υποδύονται τους Γιούργκεν Μόσακ και Ραμόν Φονσέκα, ιδρυτές της εταιρείας Mossack & Fonseca.

Πρόκειται για μία ακόμη παραγωγή του Netflix, που διεκδικεί βραβεία και βλέπει δυναμικά προς τα Όσκαρ του 2020.

φεστιβάλ ΒενετίαςNetflixΜέριλ Στριπ