Σινεμά|02.09.2019 19:44

Η Ηλέκτρα Βενάκη επανέρχεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Newsroom

Η Ηλέκτρα Βενάκη είναι ξανά στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τους επόμενους έξι μήνες μετά από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Με την απόφαση αυτή παύεται από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή ο Βασίλης Κοσμόπουλος.

Η εξέλιξη αυτή συνάδει με την από τον περασμένο Ιούλιο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Αριθμός 872/2019) που ακύρωσε την απομάκρυνση της Ηλέκτρας Βενάκη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Νοέμβριο του 2017, μετά από παρέμβαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Λυδίας Κονιόρδου. Η κυρία Βενάκη επιλέχθηκε για τη θέση της γενικής διευθύντριας τον Απρίλιο του 2016, κατόπιν πρότασης του τότε διοικητικού συμβουλίου το οποίο κατά τους επόμενους μήνες ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί περαιτέρω μαζί της με αποτέλεσμα να παρέμβει τότε η υπουργός.

Μετά από την αποχώρηση της Ηλέκτρας Βενάκη το Κέντρο διοικούνταν από διαδοχικά διαφορετικά διοικητικά συμβούλια λόγω διαφορών μεταξύ των μελών με γενικό διευθυντή τον Βασίλη Κοσμόπουλο. Το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Ε.Κ.Κ. με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα διορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση της τέως Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. 

Η Υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί το διορισμό του Βασίλη Κοσμόπουλου παύοντάς τον πριν λήξει η θητεία του το 2021 και επαναφέρει την Ηλέκτρα Βενάκη για τους επόμενους έξι μήνες παρατείνοντας τη θητεία της που κανονικά έχει λήξει από το τέλος του Ιουλίου 2019.

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου