Σινεμά|07.09.2019 22:28

Joker: Πήρε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

Άντα Δαλιάκα

Το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, η ταινία που μεταφέρει την ιστορία του μεγαλύτερου εχθρού του Μπάτμαν στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ σε μια σπουδαία ερμηνεία, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κερδίζοντας πρώτη θέση στην κούρσα των επερχόμενων Όσκαρ. 

Μαζί και την αποθέωση που έρχεται με τον τίτλο μιας τόσο σπουδαίας αναγνώρισης από κορυφαίο Φεστιβάλ προς τιμήν ενός φιλμ που επεξεργάζεται μοναδικά τις καταβολές ενός χαρακτήρα κόμικ στο σινεμά.

Πρωτοπόρο στα εγκαίνια της οσκαρικής σεζόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, το Φεστιβάλ της Βενετίας δεν παρέκκλινε ούτε φέτος από αυτή την τάση κι ας είχε για πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτη από την Αργεντινή Λουκρέσια Μαρτέλ: ο Χρυσό Λέοντας στο «Joker» που φέρει την υπογραφή των κορυφαίων στούντιο της Warner Bros και της DC Comics δεν μπορεί παρά να δείχνει «Όσκαρ» στην ίδια γραμμή που το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν ή τo δράμα φαντασίας «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, βραβευμένα και τα δύο την τελευταία διετία με το κορυφαίο βραβείο της Μόστρα, θριάμβευσαν στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Μόστρα όμως είχε και… Πολάνσκι. Παρά την αρνητική φήμη που συνοδεύει τον καταζητούμενο στις ΗΠΑ βετεράνο δημιουργό του «Μωρού της Ρόζμαρι» και του οσκαρικού «Πιανίστα» αλλά και τα αρνητικά σχόλια της προέδρου της κριτικής επιτροπής προς το πρόσωπο του Πολωνού δημιουργού στο ξεκίνημα της φετινής διοργάνωσης, η Βενετία επεφύλαξε δύο βραβεία στο «Κατηγορώ» («J’ accuse») που ασχολείται με την πολύκροτη στη Γαλλία «υπόθεση Ντρέιφους» και αποτελεί μια αναφορά στην πολύχρονη περιπέτεια που ο ίδιος ο Πολάνσκι έχει με την αμερικανική δικαιοσύνη, κατηγορούμενος για τον βιασμό μιας 13χρονης από τα 70s.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος τίμησε το «Κατηγορώ» με τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής ενώ η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το ανέδειξε σε καλύτερη ταινία.

Τα βραβεία της φετινής Μόστρα με μια πρώτη αξιολόγηση δείχνουν να έχουν κάτι για όλους. Ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, ο Τοντ Φίλιπς (ο σκηνοθέτης του «Hangover») αφιέρωσε το «χρυσό του λιοντάρι» του στα δικά του «λιοντάρια», ξεχωρίζοντας τον πρωταγωνιστή του Χοακίν Φίνιξ, που συγκινημένος ευχαριστούσε ένα-ένα τα μέλη της κριτικής επιτροπής. «Δεν γίνεται ταινία χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Φίλιπς. Και έχει απόλυτο δίκιο γιατί ο Φίνιξ, δύο φορές ως σήμερα υποψήφιος για Όσκαρ, υπήρξε πάντα επαναστατικός στις επιλογές του.

Δείτε παρακάτω στη λίστα των βραβείων τις επιλογές της κριτικής επιτροπής του φετινού διαγωνιστικού τμήματος.

Χρυσός Λέοντας Kαλύτερης Ταινίας: «Joker» του Τοντ Φίλιπς

Αργυρός Λέοντας- Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι

Αργυρός Λέοντας Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ρόι Αντερσον για το «About Endlesness»

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας Coppa Volpi: Αριάν Ασκαρίντ για το «Gloria Mundi» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας Coppa Volpi: Λούκα Μαρινέλι για το «Martin Eden» του Πιέτρο Μαρτσέλο

Βραβείο σεναρίου: «No 7 Cherry Lane» του Γιονφάν

Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Η Μαφία δεν είναι πια αυτό που ήταν» του Φράνκο Μαρέσκο

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: Τόμπι Γουάλας για το «Babyteeth»


Jokerφεστιβάλ Βενετίας