Σινεμά|11.09.2019 20:32

Νύχτες Πρεμιέρας: Γενέθλια με «Παράσιτα», Γαβρά και... Λάνθιμο

Άντα Δαλιάκα

Με 115 μεγάλου μήκους ταινίες και 63 μικρού μήκους φιλμ, 12 ταινίες στο διαγωνιστικό του τμήμα, τη μαύρη κωμωδία «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο, που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών, ν’ ανοίγει πανηγυρικά την αυλαία του φεστιβάλ αλλά και τον Κώστα Γαβρά παρόντα με το πολυσυζητημένο πολιτικό του δράμα «Ενήλικοι στην αίθουσα» που θα σφραγίσει τη λήξη, οι Νύχτες Πρεμιέρας ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 25 τους χρόνια.  Και θα το κάνουν από τις 18 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, στο Ιντεάλ, στο Άστορ, στην Όπερα 1 & 2, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Παλλάς.

Πλούσιο το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας φέρνει στην Ελλάδα όχι μόνο τον Κώστα Γαβρά που θα βρεθεί ενώπιον δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου στις 27 Σεπτεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, αλλά και τον γερόλυκο του πολωνικού σινεμά Γέρζι Σκολιμόφσκι που θα παραστεί στην επετειακή προβολή της κλασικής ταινίας του «Στο Φως του Φεγγαριού» με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Αϊρονς. Και οι δύο διεθνείς δημιουργοί θα τιμηθούν με το τιμητικό βραβείο «Γιώργος Τζώρτζιος», το οποίο θεσπίζεται από φέτος στη μνήμη του διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και ιδρυτή του φεστιβάλ.

Στην Αθήνα θα βρεθεί και οι Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν, πρωταγωνιστές της νέας ταινίας του Κεν Λόουτς «Sorry We Missed You», που ακολουθεί την ιστορία ενός οικογενειάρχη στη Βρετανία του Brexit και της ανεργίας. Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Νυχτών Πρεμιέρας – ποιος άλλος πέρα από τον Φατίχ Ακίν; Ο τολμηρός Τουρκογερμανός σκηνοθέτης, παλιός γνώριμος και φίλος της διοργάνωσης, έρχεται για την παρουσίαση του θρίλερ «Χρυσό γάντι» και μαζί του φέρνει και τον πρωταγωνιστή του Γιόνας Ντάσλερ.

Πέρα από τους εκλεκτούς καλεσμένους, το φεστιβάλ έχει και γενναία δόση εκπλήξεων: στο διαγωνιστικό τμήμα των μικρού μήκους ταινιών θα δούμε και το βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς του Βασίλη Κεκάτου, και το« Electric Swan» της Κωσταντίνας Κοτζαμάνη που παρουσιάστηκε στη Βενετία, το μικρού μήκους ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ (συζύγου του Γιώργου Λάνθιμου) «Olla» και την «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου που προβλήθηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ανυπομονούμε, επίσης, για την μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά που το φεστιβάλ εξασφάλισε μετά την πρεμιέρα του στο Λοκάρνο για να προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν από τον «Αποτεφρωτή» του Γιουράι Χερζ. Σημειώνουμε και την πανελλήνια αποκλειστική προβολή του «Αποκάλυψη τώρα!» που ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μοντάρισε ξανά και επανέρχεται στις αίθουσες με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας.

Η 25η διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας έχει τρία μοναδικά αφιερώματα: το «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», τη ρετροσπεκτίβα «Αστικοί Μύθοι: Το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ παρουσία της συνθέτριας του σκηνοθέτη και συντρόφου του εν ζωή Κάιλι Πενγκ και το καθιερωμένο θεματικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο «Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Πολυβραβευμένες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν και φέτος στο ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα «Festival Darlings», όπως η Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου «Συνώνυμα», το υπέροχο «Πορτρέτο Μιας Γυναίκας που Φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, τα τιμημένα με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών «Γεράκια της Νύχτας», το animation-έκπληξη «Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες», το οσκαρικό φαβορί και εισπρακτικό φαινόμενο που ονομάζεται «Τρυφερός Αποχαιρετισμός» και το «Φως στο Σκοτάδι», σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ Κέισι Άφλεκ που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.

Σαν συνολική αποτίμηση, ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, σημείωσε ότι στο φετινό πρόγραμμα έχουν την τιμητική τους οι γυναίκες, καθώς οι μισές περίπου ταινίες που θα προβληθούν στο επετειακό Φεστιβάλ, είτε αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες είτε είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες δημιουργούς.

Η προπώληση των εισιτηρίων (από το www.aiff.gr και τo www.viva.gr διαδικτυακά και στα φυσικά σημεία πώλησης) ξεκινά από την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου στις 10.00 πμ. To ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Κώστας ΓαβράςΝύχτες Πρεμιέρας