Σινεμά|12.09.2019 12:53

Από τον Γούντι Άλεν στον Σκορσέζε: Πόλεις και σινεμά στην Ταινιοθήκη

Newsroom

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδoς, με φθινοπωρινή διάθεση, μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε με σταθμούς 11 εμβληματικές πόλεις του κόσμου μέσα από τη ματιά 13 σπουδαίων σκηνοθετών. Το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο Κινηματογράφος και Πόλη ανοίγει αυλαία από σήμερα και περιμένει τους θεατές ως τις 18 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς.

Πρόκειται για τη συνέχεια του αφιερώματος στον βωβό κινηματογράφο που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Λαΐδα, τον Ιούνιο (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών).

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι γυρισμένες σε 11 πόλεις (Αθήνα,  Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, αλλά και Βοστώνη, Μιλάνο,  Λισαβόνα, Στοκχόλμη, Χιροσίμα) δια χειρός των Γούντι Άλεν, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Βιμ Βέντερς, Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Ρίτσαρντ Λέστερ, Νάνι Μορέτι, Ζιλ Ντασέν, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Αλέν Ρενέ, Βίλγκοτ Σιόμαν, Μάρτιν Σκορσέζε, Φρανσουά Τριφό και Φεντερίκο Φελίνι.

Δεκατρείς δημιουργοί με ιδιαίτερο στίγμα αιχμαλωτίζουν μοναδικές εικόνες των 11 αυτών πόλεων, μακριά από τις τουριστικές στερεοτυπικές απεικονίσεις, που χαράζονται στο νου του θεατή.

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Μανχάταν» του Γ.Άλεν (Ν.Υόρκη), ο «Πληροφοριοδότης»  του Μ.Σκορσέζε (Βοστώνη),  «Roma» του Φ.Φελίνι (Ρώμη), η Νύχτα του Μ.Αντονιόνι (Μιλάνο), «400 χτυπήματα» του Φρ.Τριφό (Παρίσι), «Τοπκαπί» του Ζ.Ντασέν (Κωνσταντινούπολη), «Lisbon Story» του Β. Βέντερς (Λισαβόνα), «Palombella Rossa» του Ν.Μορέτι (Ρώμη), «Χιροσίμα αγάπη μου» του Α.Ρενέ (Χιροσίμα), «Το Νακ και πώς να το αποκτήσετε» του Ρ.Λέστερ (Λονδίνο), «Είμαι περίεργη: Κίτρινη» του Β.Σιόμαν (Στοκχόλμη) και δύο ελληνικές ταινίες –ορόσημα (και τοπόσημα): «Delivery» του Ν. Παναγιωτόπουλου και «Από την άκρη της πόλης» του Κ.Γιάνναρη (Aθήνα).

Η έναρξη θα γίνει απόψε με το «Lisbon Story» του Βιμ Βέντερς (20.30). Το αφιέρωμα θα προλογίσει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και οι προβολές θα συνεχιστούν με δύο ταινίες κάθε μέρα (20.30 και 22.30) για μία εβδομάδα.

Κάποιες από τις ταινίες θα προβληθούν σε νέες ψηφιακές κόπιες, άλλες σε κόπιες αρχείου 35 mm, ενώ ορισμένες ταινίες θα έχουν αγγλικούς, εκτός από ελληνικούς, υποτίτλους («H Nύχτα», «400 χτυπήματα», «Lisbon Story», «Είμαι περίεργη: Κίτρινη»).

Τις ταινίες θα προλογίζουν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.

Είσοδος: 5 ευρώ.

Μάρτιν ΣκορσέζεΤαινιοθήκη της ΕλλάδοςΓούντι Άλεν