Σινεμά|07.10.2019 16:43

Joker και Ενήλικοι στην Αίθουσα: Η μάχη στα ελληνικά ταμεία

Άντα Δαλιάκα

Το «Joker» είναι επισήμως – με τη σφραγίδα πλέον των απανωτών εισπρακτικών του ρεκόρ στο αμερικανικό box office και κατοχυρωμένο τον τίτλο της κινηματογραφικής παραγωγής που πέτυχε το μεγαλύτερο άνοιγμα Οκτωβρίου στην ιστορία- η ταινία που μονοπωλεί τη φετινή κινηματογραφική σεζόν. Έχοντας ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση ως προς την ιδεολογική της κατεύθυνση και με εκπληκτικά ορμητικό «ρεύμα» υποστήριξης από την κριτική και από τους φαν ήδη από το Φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι, κατάφερε να στείλει τον κόσμο και στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Με 160.000 εισιτήρια ανά την Ελλάδα κατά το πρώτο πενταήμερο της εξόδου του στις ελληνικές αίθουσες, δηλαδή από τα νυχτερινά previews την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου έως και τις προβολές της Κυριακής 6 Οκτωβρίου, το φιλμ του Τοντ Φίλιπς σημείωσε το δεύτερο καλύτερο εισπρακτικό ρεκόρ του 2019 στη χώρα μας, μετά από εκείνο του «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη», που έφτασε τα 303.616 εισιτήρια σε 8 ημέρες (λόγω του ελληνικού πασχαλιάτικου επταημέρου κατά το οποίο το χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ πραγματοποίησε την ελληνική έξοδό του). Εν ολίγοις, δύο ταινίες με ρίζες στο σύμπαν ανταγωνιστικών κόμικς, κερδίζουν και τη μάχη των εντυπώσεων φέτος στα ελληνικά ταμεία (ο πόλεμος ανάμεσα στη Marvel και την DC Comics συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανά τον κόσμο).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι 23.000 θεατές είδαν το «Joker» μία ημέρα πριν την επίσημη έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους, μετά τις 10 το βράδυ, ενώ το «Εκδικητές: Η τελευταία πράξη» άγγιξε τον αριθμό-ρεκόρ των 78.261 εισιτηρίων στα previews της Μεγάλης Τετάρτης τον Απρίλιο.

Η έτερη πολυαναμενόμενη κινηματογραφική παραγωγή της περασμένης βδομάδας, το πολιτικό θρίλερ «Ενήλικοι στην αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, μέτρησε 23.729 εισιτήρια από 78 αίθουσες πανελλαδικά το τετραήμερο από 3 έως 6 Οκτωβρίου, ένα μέτριο εμπορικό ντεμπούτο που δεν διασφαλίζει τη σε βάθος χρόνου εμπορική απήχηση της ταινίας στις αίθουσες. Ενδεικτικό, ωστόσο, της κυρίαρχης στις προτιμήσεις των θεατών φόρας που έχει το «Joker»…

MarvelΧοακίν ΦίνιξDC ComicsJoker