Σινεμά|15.10.2019 12:27

Η «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου αποκτά επισήμως διανομή στις Η.Π.Α.

Άντα Δαλιάκα

Αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου, ο Γιώργος Λάνθιμος θα δει την «Κινέττα», την πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε μόνος του σε σενάριο του Γιώργου Κανακάκη, να αποκτά διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες δεκαπέντε χρόνια μετά την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες.

Με πρωταγωνιστές τους Άρη Σερβετάλη, Ευαγγελία Ράντου και Κώστα Ξυκομηνό, το φιλμ πρωτοπροβλήθηκε στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2005, συστήνοντας επί της ουσίας για πρώτη φορά το «λανθιμικό σύμπαν»: ένας αστυνομικός, ένας φωτογράφος και μια καμαριέρα σε τοπικό ξενοδοχείο διερευνούν μια σειρά φόνων σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη κάπου στην Ελλάδα. Η δημιουργική κινηματογραφική γραφή του Λάνθιμου θα έπαιρνε ανέλπιστα οσκαρικές διαστάσεις με τον «Κυνόδοντα», σε σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου, τέσσερα χρόνια αργότερα και θα σύστηνε στην Αμερική τον πατριάρχη ενός παράξενου ελληνικού κινηματογραφικού ρεύματος που ονομάστηκε από τους ξένους κριτικούς «Greek Weird Wave».

Η «Κινέττα» αν και ταξίδεψε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, δεν είχε ποτέ ως σήμερα διανομή στις ΗΠΑ. Χάρη στο New York Museum Of Moving Image που έχει προγραμματίσει σειρά προβολών για το κοινό από τις 17 ως τις 27 Οκτωβρίου, αυτό αλλάζει και έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του Λάνθιμου ως δημιουργού στην πρόταση του Μουσείου που την ενσωματώνει σε προβολές μαζί με τον «Κυνόδοντα» και τις «Άλπεις», την τελευταία καθαρόαιμη ελληνική ταινία του πριν την αναχώρησή του για το εξωτερικό.

Για όσους αναρωτιούνται, θυμίζουμε ότι ο Λάνθιμος, που φέτος βρέθηκε υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας με την «Ευνοούμενη», τη μεγαλύτερη ως σήμερα επιτυχία της καριέρας του, πήρε το βάπτισμα του πυρός στη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους με την κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος» που συν-σκηνοθέτησε το 2001 με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Γιώργος ΛάνθιμοςΚινέττα