Σινεμά|22.10.2019 19:05

Τζόκερ: Η απάντηση στην επιστολή του γονέα από το περιβάλλον της υπαλλήλου του ΥΠΠΟΑ

Τάσος Οικονόμου

Κύκλοι του περιβάλλοντος της υπαλλήλου που έκανε τους ελέγχους στους δύο κινηματογράφους, στο ΑΕΛΛΩ και το Village στο the Mall μιλούν στο ethnos.gr και τονίζουν ότι εκείνη βρίσκεται στο «στόχαστρο» μόνο και μόνο γιατί έκανε ευσυνείδητα τη δουλειά της.

Όπως είπαν στο ethnos.gr οι άνθρωποι που την περιβάλλουν, η «εν λόγω υπάλληλος ανήκει σε μία ισχνή κατηγορία ευσυνείδητων υπαλλήλων». «Είναι κακό να κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του;» αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε στο περιβάλλον της ότι οι αστυνομικοί ήταν ευγενέστατοι, κάνοντας απλά και μόνο το καθήκον τους. Όπως ανέφερε στον περίγυρό της, όσα γράφτηκαν σε διάφορα sites και στα social media περί ΕΚΑΜ στο ΑΕΛΛΩ ήταν γελοιότητες.

Σχετικά με τη μεταφορά των ανηλίκων στο Village, υποστήριξε μιλώντας πάντα στο περιβάλλον της, ότι τα παιδιά πήγαν στο αστυνομικό τμήμα με τους γονείς τους. «Καμία απόλύτως κλούβα δεν χρησιμοποιήθηκε. Στο περιπολικό μαζί με τους δύο αστυνομικούς ήταν η υπάλληλος και ο υπεύθυνος των Village (The Mall)». 

«Οι αστυνομικοί στο ΑΕΛΛΩ κράτησαν πάρα πολύ χαμηλούς τόνους, παρόλο ότι δύο γονείς έκαναν μεγάλη φασαρία, εκ των οποίων του ενός η κόρη ήταν συνόδευτη εντός της αίθουσας και ο δεύτερος είχε δύο εισιτήρια, το ένα ήταν για ανήλικο κάτω των δώδεκα, το οποίο ζήτησε ο ίδιος ο γονέας να εκδοθεί. Μάλιστα, η υπάλληλος του υπουργείου τόνισε στους ανθρώπους του περίγυρού της ότι «η γονική συναίνεση ισχύει μόνο για προγράμματα της τηλεόρασης και όχι στους κινηματογράφους».

Διαβάστε Περισσότερα: Ψυχίατρος για το Τζόκερ: Το παιδί δεν βάζει φρένο και ταυτίζεται με τον κακοποιό

Η εν λόγω υπάλληλος είπε ακόμη ότι «αν αυτοί οι κινηματογράφοι είχαν τηρήσει το νόμο, όπως άλλοι τον τηρούν, καμία αστυνομία δεν θα είχε επέμβει. Σε ένα από τα δύο σινεμά ήταν επτά ανήλικα ασυνόδευτα, στις 12.30 το πρωί και μάλιστα ηλικίας 12 έως 15 ετών, ενώ υπήρχε μεταξύ τους κι ένας 17χρονος».

Σχετικά με την καταλληλότητα της ταινίας και αν το όριο των 18 ετών ήταν αυστηρό, τόνισε ότι το κάθε  γραφείο διανομής έχει δικαίωμα από το νόμο, εντός 5 ημερών, να υποβάλει σχετικό αίτημα στη δευτεροβάθμια επιτροπή για να επανεξεταστεί το σήμα καταλληλότητας. 

«Κανένα αίτημα δεν υποβλήθηκε από την Tanweer (σ.σ. εταιρεία διανομής), κάτι που σημαίνει ότι το αποδέχτηκε» είπε χαρακτηριστικά στο περιβάλλον της. «Οι αιθουσάρχες είχαν λάβει την καταλληλότητα της ταινίας - ότι ήταν άνω των 18 ετών - και όταν προέκυψαν οι καταγγελίες, το γραφείο διανομής ενημερώθηκε και η υπηρεσία του ΥΠΠΟ ζήτησε από την Tanweer να κάνει σύσταση στους αιθουσάρχες, κάτι που έκανε, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr.

Συνεχίζοντας, η υπάλληλος υποστήριξε ακόμη πως «παρά τις συστάσεις, κάποιες αίθουσες εξακολουθούσαν να επιτρέπουν σε ανήλικους να παρακολουθούν το Τζόκερ, μία ταινία που διαπραγματεύεται μια διαταραγμένη προσωπικότητα επί 122 λεπτά με πολύ βίαιες σκηνές. Μεταξύ αυτών, η σκηνή που ο πρωταγωνιστής πνίγει τη μητέρα του, την ώρα που εκείνη κοιμάται στο νοσοκομείο, ενώ αμέσως μετά αρχίζει να χορεύει».

Η απορία του στελέχους που έκανε τον έλεγχο, ήταν πως «το ΥΠΠΟ έπρεπε να κλείσει τα μάτια του και τα αυτιά του σε μία ταινία που έχει σπάσει ταμεία; Τι θα σκεφτεί ο καθένας; Για αυτό έγινε ο έλεγχος». Η αρμοδιότητά για τον έλεγχο, σύμφωνα πάντα με την ίδια, ορίζεται από το ΦΕΚ 1920, το οποίο δίνει την αρμοδιότητα στα μέλη της επιτροπής να προβούν σε έλεγχο με την επίδειξη της ειδικής ταυτότητας.

Μάλιστα, δικαιολόγησε το επιχείρημά της λέγοντας πως, στην πίσω πλευρά της ταυτότητας αναφέρεται πως «με την επίδειξη του παρόντος ο κάτοχος εισέρχεται σε χώρους θεαμάτων αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Μάλιστα επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι αστυνομικές αρχές να παρέχουν κάθε δυνατή και νόμιμη διευκόλυνση στον κάτοχο του παρόντος».

JokerΧοακίν ΦίνιξΑΕΛΛΩ