Σινεμά|24.10.2019 15:35

Φεστιβάλ: Η ελληνική οικονομική κρίση ταξιδεύει στα Σκόπια-Συναυλία από τον Δεληβοριά

Newsroom

Ένα σχεδόν μήνα μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, «Είμαι Αυτό το Όνομα ή Αυτή η Εικόνα;» (“Am I That Name, or That Image?”) του MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενείται στα Σκόπια, έξι ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ θα φιλοξενηθούν στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου και Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου για δεύτερη χρονιά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας. 

Οι περισσότερες ταινίες επικεντρώνονται στις τρέχουσες εξελίξεις και έχουν κύριο θέμα την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία. 
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη «Chevalier» και τις επόμενες μέρες θα προβληθούν οι ταινίες «Smak» του Ηλία Δημητρίου, «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση, «Her Job» του Νίκου Λάμποτ, «Unfair World» του Φίλιππου Τσίτου και «Πολυξένη» της Ντόρας Μασκλαβάνου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την 25η Οκτωβρίου θα υπάρξει συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στο Club Restaurant MKC των Σκοπίων. Ο Έλληνας τραγουδοποιός θα παρουσιάσει ειδικό για την περίσταση ρεπερτόριο και θα παίξει μουσική από διάσημες ελληνικές ταινίες.

«Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και οι κοινωνίες των χωρών μας. Μολονότι πολλοί άνθρωποι από τη Βόρεια Μακεδονία αφιερώνουν χρόνο για τις θερινές διακοπές τους στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αυτό δεν αρκεί για να αισθανθούν και κατανοήσουν την καθημερινή ζωή στη χώρα μας. Ο τουρισμός και η χαλάρωση σε μια παραλία είναι ένα πράγμα και η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων είναι άλλο. Αυτό που φιλοδοξούμε να κάνουμε με το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι να παρουσιάσουμε ψήγματα της ελληνικής νοοτροπίας και του ελληνικού τρόπου ζωής μέσα από το πρίσμα των ταινιών μυθοπλασίας. Ο κινηματογράφος συνιστά συμπαγές και γόνιμο έδαφος για την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών διαφορετικών χωρών. Συνεπώς, θεωρούμε ότι αυτό το φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελεί θετική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, Κωνσταντίνος Προκάκης,

ΣκόπιαΒόρεια Μακεδονίαφεστιβάλ κινηματογράφου