Σινεμά|29.11.2019 23:55

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Σινεμά για όλους με αριθμούς-ρεκόρ

Άντα Δαλιάκα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υποδέχεται και φέτος, για 22η χρονιά, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης θα διαγωνιστούν 86 ταινίες για όλες τις ηλικίες από 59 χώρες, ενώ η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου με το βραβευμένο animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη εξίσωση» καθώς και με την πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο τα «Ματόκλαδά σου λάμπουν».

Το Φεστιβάλ, που έχει εδραιωθεί στα σημαντικότερα του κόσμου στο είδος του και συνιστά το μεγαλύτερο για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, διεξάγεται στον Πύργο, την Αμαλιάδα και 15 ακόμα πόλεις (για πρώτη φορά και σε 4 νησιά) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, φιλοδοξώντας να σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation, και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας, όπως κάθε χρόνο, την πόλη του Πύργου σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό.

Τα νέα της μετεγκατάστασης του φεστιβάλ στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (ένα συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πόλης που παραχωρεί η Περιφέρεια) παρέχουν αισιοδοξία για το μέλλον στον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Σπύρου και τους συνεργάτες του Νίκο Θεοδοσίου και Νίκο Κωνσταντόπουλο, ωστόσο αυτό που κλέβει για άλλη μία φορά την παράσταση είναι το πρόγραμμα των προβολών. Ταυτόχρονα, στο δημοφιλές τμήμα της Camera Zizanio, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία.

Την Κυριακή 1/12 η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι το συγκινητικό κενυάτικο φιλμ Supa Modo, ο περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Την ίδια ώρα, στο cine Cinema της Αμαλιάδας, εναρκτήρια ταινία θα είναι το ντοκιμαντέρ «’Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας το 2020.

Διαγωνιστικό πρόγραμμα

Στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συζητηθούν οι ταινίες:

-Romys Salon (Κομμώσεις Ρόμι) του Μίσα Καμπ. Τρεις γενιές γυναικών (γιαγιά, κόρη και εγγονή), αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Το εξαιρετικό χιούμορ επιτρέπει στο νεαρό θεατή να απολαύσει μια ταινία με σκληρό θέμα. Κορυφαία η ανάπτυξη της σχέσης γιαγιάς και εγγονής.

-Second Life (Δεύτερη ζωή) του Παρκ Γιούνγκ-Γιού από τη Νότια Κορέα. Ένα γυμνασιοκόριτσο γίνεται άθελά της αιτία να αυτοκτονήσει μια συμμάθητριά της.

-The Wayang Kids, του Ραϊμόντ Ταντ από τη Σιγκαπούρη. Ένα αυτιστικό αγόρι πρέπει να υπερβεί τον αυτισμό του, για να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως μπορεί να πάρει μέρος σε μια διεθνή παράσταση κινέζικης όπερας.

-Bulbul Can Sing (Η Μπουλμπούλ μπορεί να τραγουδήσει). Η βραβευμένη στο Βερολίνο Ρίμα Ντας, δικαιώνει αυτούς που την χαρακτήρισαν «νέο μεγάλο ταλέντο του ινδικού κινηματογράφου». Η νεαρή Μπουλμπούλ προδίδει το όνειρο του πατέρα της να γίνει τραγουδίστρια. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με το θάνατο ενός αγαπημένου της φίλου, όλα αλλάζουν.

-A First Farewell (Ο πρώτος αποχαιρετισμός), κινέζικος ποιητικός ρεαλισμός από την Λίνα Γουάνγκ, στην ταινία που φέτος απέσπασε την Κρυστάλλινη Άρκτο στο Τμήμα Generation της Μπερλινάλε. Μια ταινία γυρισμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα της σκηνοθέτριας, η οποία αναδεικνύει την καταπίεση που υφίστανται οι κάτοικοι αυτής της ταραγμένης, πολυπολιτισμικής περιοχής.

-2nd Class (Δευτέρα Δημοτικού), του Τζίμι Όλσεν, Σουηδία. Η Σαρλότε, μια δασκάλα της Δευτέρας Δημοτικού, δέχεται αναίτια επίθεση από ένα νεοναζιστή και τραυματίζεται σοβαρά. Την επόμενη μέρα διαπιστώνει ότι ένας μαθητής της είναι γιος αυτού του ανθρώπου.

-Metronome, από τις ΗΠΑ. Ένας ηλικιωμένος ασθενής μαέστρος κι ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς πιανίστας βγαίνουν από την απομόνωση του τρισάθλιου χώρου που ζουν, προσπαθώντας να βρουν αγοραστή για το αγαπημένο τους πιάνο...

Και δύο ντοκιμαντέρ:

-Copper Notes of a Dream (Χάλκινα ίχνη ενός ονείρου). Σε μια ισοπεδωμένη πόλη της Συρίας, μια παρέα παιδιών μαζεύει χαλκό από τα κατεστραμμένα σπίτια με στόχο να μαζέψουν λεφτά για μια συναυλία. Μια αμυδρή αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από τα χαλάσματα.

- In My Blood it Runs (Τρέχει στο αίμα μου), από την Αυστραλία. Πρωταγωνιστεί ο δεκάχρονος Ντουγιουάν, της φυλής των Αρέρντε, ένα παιδί – θεραπευτής, καλός κυνηγός, που μιλάει τρεις γλώσσες. Εν τούτοις αποτυγχάνει στο σχολείο (της δυτικής εκπαίδευσης) ενώ ο κλοιός της Πρόνοιας και της αστυνομίας στενεύει διαρκώς γύρω του...

Ο Γιάννικ Χάστρουπ στον Πύργο

Το 22ο Φεστιβάλ θα υποδεχθεί φέτος έναν από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, τον Δανό Γιάννικ Χάστρουπ, παλιό φίλο του Φεστιβάλ Ολυμπίας και δημιουργό του επίσημου σποτ του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης, με την μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού. Ταινίες του Χάστρουπ έχουν κάνει πολλές φορές την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου. Το Φεστιβάλ, σε ξεχωριστό αφιέρωμά του, θα προβάλλει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους του «Δανού μάγου του κινουμένου σχεδίου», για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

*Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ης Camera Zizanio. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του  http://www.oiff.gr 

Camera ZizanioΦεστιβάλ Ολυµπίας