Σινεμά|01.12.2018 16:43

8 ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το HIV/AIDS (vids)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS θυμόμαστε μερικές από τις ταινίες που κατά καιρούς έχουν μιλήσει για τον ιό και έχουν αποτελέσει θέμα για συζήτηση και προβληματισμό. 

«Όλα για τη μητέρα μου» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Η Μανουέλα, όταν χάνει το 18χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αποφασίζει να πάει στη Βαρκελώνη για να αναζητήσει τον πατέρα του παιδιού της, με τον οποίο χώρισαν πριν γεννηθεί εξαιτίας της απόφασης του να γίνει τρανσέξουαλ. Στη διάρκεια αναζήτησης συναντά μια νεαρή καλόγρια, φορέα του AIDS και μια θεατρική σταρ. Ζει μια τραγωδία μέσα σε ένα κόσμο περιθωρίου με ανθρώπους φευγάτους, απόβλητους, τσακισμένους, τσακισμένους, σχεδόν απωθητικούς. Μέσα από τον οδυνηρό πόνο της απώλειας καταφέρνει να οδηγηθεί στην κάθαρση. Η ταινία κέρδισε το βραβείο Oscar καλύτερης ταινίας το 1999.

Παίζουν: Σεσίλια Ροθ, Μαρίζα Παρέδες, Πενέλοπε Κρουζ, Αντόνια Σαν χουαν, Καντλα Πένα, Ελόι Αζορίν

«Rent, όνειρα και φιλοδοξίες» του Κρις Κολόμπους

Στη σκληρή περιοχή Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης μια παρέα νεαρών μποέμ καλλιτεχνών παλεύει για να πληρώσει το νοίκι. Τα όνειρα και η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν τις καθημερινές προκλήσεις τη φτώχεια και το AIDS.

Παίζουν: Ροζάριο Ντόσον, Άντονι Ραπ, Άνταμ Πασκάλ, Τρέισι Τομ, Ίντινα Μένζελ, Τάιε Ντιγκς

«120 χτύποι το λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό

Η ταινία διαδραματίζεται στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν η γαλλική Act Up, στα πρώτα μόλις χρόνια της δημιουργίας της, κορυφώνει τις δράσεις της, ενημερώνοντας για τον ιό του AIDS και απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις φαρμακευτικές εταιρίες να επισπεύσουν τις δοκιμές για τα φάρμακα που θα μπορούσαν να σταματήσουν την ιλιγγιώδη θανατηφόρα διαδρομή του ιού όχι μόνο στην γκέι κοινότητα, αλλά και ανάμεσα στους τοξικομανείς, τις ιερόδουλες και τους φυλακισμένους.

Παίζουν: Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Αρνό Βαλουά, Αντέλ Ενέλ, Αντουάν Ρεϊνάρτζ

«Dallas Buyers Club» του Ζαν Μαρκ Βαλέ

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός καουμπόι από το Ντάλας, του Ρον Γούντραφ, ο οποίος κόλλησε τον ιό του AIDS στα 80s, από μολυσμένη σύριγγα ηρωίνης. Μια ζωή ομοφοβικός, καλείται τώρα να συναναστραφεί με την γκέι κοινότητα για την κοινή αντιμετώπιση της ασθένειας. Τότε αποφασίζει να εισάγει παράνομα φάρμακα από το Μεξικό και να ανοίξει την πρώτη ομάδα στήριξης ασθενών με AIDS.

Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζάρεντ Λέτο, Στιβ Ζαν

«Holding the man» του Νιλ Άρμφίλντ

Ο Τιμ και ο Τζον ερωτεύτηκαν όταν ήταν παιδιά, ο ένας αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο άλλος μέλος της θεατρικής ομάδας. Ο έρωτάς τους διήρκησε για 15 χρόνια περνώντας μέσα από πειρασμούς, ζήλιες, απώλειες, διακρίσεις που στόχο είχαν να καταστρέψουν την αγάπη τους

Παίζουν: Ράιαν Κορρ, Κρεγκ Στοτ, Άνθονι Λαπαγκλια, Σάρα Σνουκ, Κέρι Φοξ

«Φιλαδέλφεια» του Τζόναθαν Ντέμι

Η ταινία είναι μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλιγουντ που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία. Έχει κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, α' ανδρικού και γυναικείου ρόλου και σεναρίου. 

Παίζουν: Τομ Χανκς, Ντένζελ Γουάσινγκτον, Τζέισον Ρόμπαρντς, Μέρι Στινμπέργκεν, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζοάν Γούντγουορντ, Τσαρλς Νέπιερ

«Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ

Η ταινία αναφέρεται στην άνοδο του συγκροτήματος, στην περίοδο που ο Μέρκιουρι επιχείρησε να κάνει σόλο καριέρα και στην αναζωογόνηση της μπάντας στο «Live Aid» του 1985. Παραλληλα, αναφέρεται στη διάγνωση του Μέρκιουρι με AIDS.

Παίζουν: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Γκουιλίμ Λι, Μπεν Χάρντι, Τζόζεφ Ματσέλο, Έινταν Γκίλεν, Τομ Χολάντερ, Άλεν Λιτς, Μάικ Μάιερς

«Ζωή με Άλλο Χρώμα» του Τάιλερ Πέρι

Eννέα διαφορετικές γυναίκες η Τζο, η Τάνγκι, η Κριστάλ, η Τζίλντα, η Κέλι, η Χουανίτα, η Τζασμίν, η Νάιλα και η Άλις που οι ζωές τους μπλέκονται σε μία αλληλουχία από δυνατούς έρωτες, συναισθηματικές εκρήξεις και παθιασμένα εγκλήματα. Στο τέλος, η καθεμία θα καταφέρει να βρει τη δική της αλήθεια και όλες μαζί θα καταλάβουν τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητά τους. Μπορεί το HIV/AIDS να μην είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας, όμως μέσα σε αυτήν αναφέρονται αρκετές πληροφορίες για την προφύλαξη από τον ιό.

Παίζουν: Τζάνετ Τζάκσον, Κίμπερλυ Ελίς, Φιλίσια Ρασάντ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Θάντι Νιούτον, Λορέτα Ντεβιν

AidsΠαγκόσμια Ημέρα AIDSHIV