Σινεμά|17.12.2019 15:56

Οσκαρ 2020: Οι δέκα ξένες ταινίες που διεκδικούν μια θέση στην πεντάδα

Άντα Δαλιάκα

Η δεκάδα των ξενόγλωσσων ταινιών από τις οποίες θα προκύψουν οι πέντε που θα διεκδικήσουν το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας το 2020, έχει αναμενόμενες διεκδικήτριες του τίτλου διεθνείς παραγωγές αλλά και κάποιες εκπλήξεις.

Η Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα εννέα λίστες - καλύτερου μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στους τομείς του animation και του live action, μακιγιάζ και κομμώσεις, σάουντρακ, τραγουδιού, οπτικών εφέ και διεθνών ταινιών.

Από αυτές, η πιο σημαντική, που δεν είναι άλλη από τη δεκάδα των διεθνών φιλμ, περιλαμβάνει τη βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα σάτιρα «Παράσιτα» (Νότια Κορέα) του Μπονγκ Τζουν-Χο που βρίσκεται σε κάθε λίστα κριτικών ενώσεων και σωματείων του Χόλιγουντ, αλλά και το «Πόνος και δόξα» (Ισπανία) του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το χρυσό αγαλματίδιο θα διεκδικήσουν, επίσης, τα φιλμ «Οι άθλιοι» (Γαλλία) του Λατζ Λι, «Honeyland» (Βόρεια Μακεδονία), «The Painted Bird» (Τσεχία) του Βάσλαβ Μαρχούλ, «Truth and Justice» (Εσθονία) του Τάνελ Τουμ, «Those Who Remained» (Ουγγαρία) του Μπαρναμπάς Τοθ, «Atlantics» (Σενεγάλη) του Μάτι Ντίοπ, «Beanpole» (Ρωσία) του Καντεμίρ Μπαλαγκόφ και «Corpus Christi» (Πολωνία) του Γιαν Κομάσα που είναι μία από τις αξιόλογες ταινίες της φετινής σοδειάς και είχαμε την τύχη να δούμε στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ του 2020 θα ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, ενώ η 92η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο Dolby Theatre του Λος Αντζελες.

Όσκαρ 2020