Σινεμά|24.12.2019 11:13

Προτάσεις για Χριστούγεννα 2019: Star Wars, Ρότζερ Ράμπιτ σε πεζόδρομο και κόμικ

Άντα Δαλιάκα

Χριστουγεννιάτικοι εφιάλτες στο μαύρο τοπίο του Χάλοουιν υπό τις μελωδίες του Ντάνι Έλφμαν, εναλλακτικός ρομαντισμός από τον Τιμ Μπάρτον που αγαπάει τη διαφορετικότητα, καρτούν ήρωες σε διαδρόμους φιλμ νουάρ, οσκαρικές ταινίες με Σαρλίζ Θέρον, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι σε σκάνδαλο-«Βόμβα», βιβλία με κινηματογραφικές διαδρομές που μας στέλνουν είτε στην Αμερική του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είτε σε αυτήν της κουλτούρας των malls, αλλά και επετειακός Στάνλεϊ Κιούμπρικ για όλους. Οι προτάσεις μας για τις ημέρες των γιορτών έχουν μέχρι και χειμερινές προβολές σε πεζόδρομους και ό,τι καινούριο σε σινε-επιλογές μπορεί να δει αλλά και να διαβάσει κανείς.

Αν υπάρχει μια πρωτότυπη πρόταση για τα φετινά Χριστούγεννα, τότε αυτή του Athens Open Air Film Festival ξεχωρίζει. Το θερινό φεστιβάλ των Νυχτών Πρεμιέρας γίνεται εορταστικό (βάζει το Xmas Edition στην ονομασία του) συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα τριήμερο «ανοιχτών» χειμερινών κινηματογραφικών προβολών, από τις 27 ως τις 29 Δεκεμβρίου, με θέα την Ακρόπολη.

Κλασικές ταινίες για όλη την οικογένεια και πλήθος εκπλήξεων μας προσφέρονται  στον ρομαντικό κόσμο του «Ψαλιδοχέρη» (1990) του Τιμ Μπάρτον, στο παραμυθένιο σύμπαν του «Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη» (1993) του Χένρι Σέλικ και στις ξέφρενες περιπέτειες του Ρότζερ Ράμπιτ και της απίθανης καρτούν παρέας του στο «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» (1989) του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Όλες οι προβολές θα είναι με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθούν στον Πεζόδρομο του Θησείου με σόμπες, κουβερτάκια και ζεστά ροφήματα.

Στον χώρο του βιβλίου, από την άλλη, οι προτάσεις έχουν κάτι για όλους – όχι μόνο για τους σινεφίλ. Κατ’ αρχάς, ξεφυλλίζουμε το «Δεν είμαι ο νέγρος σου. Μια ταινία του Raoul Peck» (σε μετάφραση της Ισμήνης Θεοδωροπούλου, εκδόσεις Πόλις) – ένα βιβλίο που έχει τις ρίζες του σε μια ταινία, η οποία, με τη σειρά της, έχεις τις ρίζες της σε ένα ημιτελές βιβλίο.

Περί τίνος πρόκειται; Με βάση ένα σενάριο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του Αφροαμερικανού συγγραφέα και πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν (1924- 1987), από προσωπικές του εμφανίσεις και από το κείμενο του τελευταίου του βιβλίου «Remember This House» που δεν τέλειωσε ποτέ, ο σκηνοθέτης Ραούλ Πεκ γύρισε το υποψήφιο για Όσκαρ  ντοκιμαντέρ «Δεν είμαι ο νέγρος σου»(2016).

Μιλώντας για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκομ Εξ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, το φιλμ καταδεικνύει δια της φωνής του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον το πώς η εικόνα και η πραγματικότητα των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη, συνθέτοντας μια ιστορική και πολιτική αναδρομή γεμάτη ένταση και πάθος. Το ντοκιμαντέρ έγινε τώρα βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη εισαγωγή στο έργο του Μπόλντουιν.

Αναλόγως, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτείνει κάτι δικό του: το επετειακό κόμικ «Φεστιβάλ» για τα 60 χρόνια της κινηματογραφικής διοργάνωσης που κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά και είναι διαθέσιμο προς πώληση στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία και Ιανός, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις σελίδες του ο Σωτήρης και η Ντάρια μπλέκονται με την ιστορία του Φεστιβάλ, ενώ στα καρέ του κόμικ συνδιαλέγονται μεγάλοι κινηματογραφιστές - από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ως την Ανιές Βαρντά – περιβάλλοντας το ζευγάρι στις πιο…αδιανόητες στιγμές.

Κάτι εντελώς διαφορετικό προτείνει ο πολυπράγμων Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Γκαλίνσκι («Who Took Johnny?») με το φωτογραφικό λεύκωμα «The Decline Of Mall Civilization» (εκδόσεις Rumur), συνέχεια του πρώτου σχετικού βιβλίου του «Malls Across America» (εκδ. Steidl, 2013).

Το νέο βιβλίο (εκδόσεις Γκοβόστη) κυκλοφορεί ως επετειακή έκδοση 30 ετών: από τότε που ο Γκαλίνσκι διέσχιζε την Αμερική για να “αιχμαλωτίσει” στην κάμερά του τη ζωή και την καθημερινότητα στα malls. Πέρα από τις φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα Αμερικανών καλλιτεχνών, φωτογράφων και συγγραφέων - ανάμεσά τους και ο Chris Stein των Blondie. Ο τίτλος «The Decline of Mall Civilization» (σε ελεύθερη μετάφραση «Η αποσύνθεση του πολιτισμού των εμπορικών κέντρων»), αποτελεί παράφραση της τριλογίας ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Πενέλοπε Σφίρις «Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού» -και δηλώνει τη ματιά του δημιουργού πάνω στο θέμα του.

Ακόμη, οι κινηματογραφόφιλοι μπορούν να βρουν δύο εκδόσεις πάνω στο έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, με αφορμή την παρέλευση 20 ετών από το θάνατό του μεγάλου σκηνοθέτη, προτείνει τη δικιά της έκδοση «Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Μια κριτική ματιά στο έργο του», σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Μπλάθρα, και κείμενα Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου, ενώ κυκλοφορεί και το βιβλίο «Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο σκηνοθέτης από το μέλλον», που αποτελεί τον τρίτο τόμο της σειράς «Με το Βλέμμα της Κριτικής» (εκδόσεις Το μέλλον, 2019).

Όσο για τις νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, το μενού είναι τόσο πολυμορφικό που περιλαμβάνει από Σαρλίζ Θέρον, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι στο οσκαρικό χαρτί της τελευταίας στιγμής «Bombshell» (στις αίθουσες από 26/12) έως Παβαρότι στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ (έξοδος στις 26/12), Ρομάν Πολάνσκι (το «Κατηγορώ…!» του από 2/1), «Star Wars» (το «Skywalker Η άνοδος» είναι ήδη στις αίθουσες), «Ευτυχία» (το ελληνικό εμπορικό χαρτί της σεζόν) και οικογενειακές περιπέτειες («Jumanji: Η επόμενη πίστα», από 2/1).

Χριστούγεννα 2019star warsΡότζερ Ράμπιτ