Σινεμά|28.12.2019 09:21

Milano Design Film Festival: Το όραμα του σύγχρονου ντιζάιν στην Αθήνα

Newsroom

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020 που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι και τις 22 Μαρτίου 2020, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας με περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών.

Το Milano Design Film Festival (www.milanodesignfilmfestival.com) δημιουργήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Στόχος είναι οι θεατές να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις στο design και την αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την αντίληψη ότι όλα γύρω μας, κι οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, στην πραγματικότητα συνδέονται με το design και την αισθητική.

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις (από το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες  και το Τόκυο, μέχρι την Βαρκελώνη, το Κάιρο,  το Λονδίνο και το Παρίσι), το φεστιβάλ με ιδρύτρια και διευθύντρια την Άννη Μαρκιτάνη, έρχεται τον Μάρτιο για πρώτη φορά στην Αθήνα, επεκτείνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF σε μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.mdffgreece.comwww.milanodesignfilmfestival.com/greece-cyprus-mdffwt/).

Η διοργάνωση εξερευνά τις διαφορετικές διαστάσεις και εκφραστικές μορφές που μπορεί να πάρει το ντιζάιν, μέσα από ταινίες που καταπιάνονται με την Αρχιτεκτονική, τη Βιωσιμότητα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Αστική Ζωή, τη Βιογραφία, την Τέχνη, την Τέχνη της Σκέψης. Το event εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) όπου θα πραγματοποιηθεί η βραδιά έναρξης, και παρουσιάζει το πρόγραμμά του από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το πρόγραμμα

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας με περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συζητήσεις, ομιλίες και workshops, αλλά και πρεμιέρες και συναντήσεις με αξιόλογους  Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, μέσα από το πρίσμα του λεγόμενου design thinking.

Στα πρότυπα της μιλανέζικης εκδήλωσης, το MDFF Athens 2020 θα παρουσιάσει ένα πρόσωπο υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριο σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο Michael Anastassiades (http://mdffgreece.com/el/guest-curator/), ο οποίος θα επιλέξει και θα παρουσιάσει ταινίες που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο» (σ.σ. το «Μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε προς το διάστημα). Ο Michael Anastassiades  ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων, υψηλής ποιότητας φωτιστικών και αντικειμένων και το έργο του έχει διεθνή ακτινοβολία.

Όταν το design συναντά τον κινηματογράφο

Γι’ αυτήν την πρώτη έκδοση, στόχος είναι να αναδειχθεί η προσαρμοστικότητα του design ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο εισχωρεί –εξ ου και ο φετινός τίτλος του MDFF Athens 2020: «Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας» (http://mdffgreece.com/el/selected-title/). Αν το φως είναι η συνθήκη που επιτρέπει τη λειτουργία της όρασης, δίνοντας ώθηση στη βιωμένη εμπειρία, η βασική πρόκληση της πρώτης διοργάνωσης του MDFF Greece – Athens, έχει δύο όψεις:

Το φως ως σωματίδιο

Ταξιδεύοντας γρήγορα και εισβάλλοντας σε αχαρτογράφητες επικράτειες, το MDFF εγκαινιάζει την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 38), όπου το Φεστιβάλ εξερευνά την επιφάνεια και δοκιμάζει τα όρια του «λευκού κύβου».

Το φως ως κύμα

Το MDFF Greece – Athens αντιστέκεται σε πρακτικές της μετατροπής των πολιτισμικών αντικειμένων σε «μαύρα κουτιά» που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσληψη. Υπό αυτό το φως, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 20 Μαρτίου έως την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο αρχείο κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα.

Το τελικό πρόγραμμα με τις προβολές, τις εμφανίσεις των καλεσμένων και τις ομιλίες θα είναι διαθέσιμο online τον Φεβρουάριο στους ιστότοπους www.mdffgreece.com και www.milanodesignfilmfestival.com/greece-cyprus-mdffwt/ 

Open Call

To  Milano Design Film Festival World Tour Greece περιμένει τις ταινίες σας μέχρι το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020. 

Θα επιλεγούν καινοτόμες και εμπνευσμένες ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν την οικουμενικότητα του design thinking δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στον τίτλο της φετινής διοργάνωσης: «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation και πειραματικές ταινίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την ταινία τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ.

Οι επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020.

Κάποιες από τις επιλεγμένες ταινίες θα ταξιδέψουν επίσης πίσω στην Ιταλία, στη γενέτειρα του MDFF, για την κεντρική εκδήλωση στο Μιλάνο τον Οκτώβριο του 2020.

Περισσότερα για το Milano Design Film Festival: www.milanodesignfilmfestival.com

Περισσότερα για το MDFF World Tour Greece & Cyprus: www.milanodesignfilmfestival.com/greece-cyprus-mdffwt

Ταινιοθήκη της ΕλλάδοςMilano Design Film FestivalμόδαΜουσείο Μπενάκη