Σινεμά|09.01.2020 22:43

Ο Τζέρεμι Αϊρονς πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 70ου Φεστιβάλ Βερολίνου

Άντα Δαλιάκα

Ο Τζέρεμι Άϊρονς θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του επετειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που φέτος κλείνει τα 70 του χρόνια.  

«Με το ξεχωριστό ύφος του ο Τζέρεμι Άϊρονς έχει ενσαρκώσει ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες που με έχουν συντροφεύσει στο ταξίδι μου στο σινεμά, κάνοντας με να καταλάβω την πολυπλοκότητα των ανθρώπων. Το ταλέντο και οι επιλογές που έχει κάνει ως καλλιτέχνης και ηθοποιός με κάνουν να τον καλωσορίζω με περηφάνια ως πρόεδρο της 70ης διοργάνωσης της Μπερλινάλε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλο Τσάτριαν.

Ο Τζέρεμι Άϊρονς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς που διαθέτει ο κινηματογράφος και το θέατρο. Η πρώτη φορά που έγινε διεθνώς γνωστός ήταν το 1981 με την τηλεοπτική σειρά «Επιστροφή στο Brideshead» και το βικτοριανό δράμα «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» του Κάρελ Ράιζ στο οποίο πρωταγωνίστησε με την Μέριλ Στριπ. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε από το θέατρο στο οποίο διέπρεψε ως μέλος της Royal Shakespeare Company και τακτικός πρωταγωνιστής θεατρικών έργων που ανέβαιναν στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ το 1984 με το έργο του Τομ Στόπαρντ «The Real Thing» κερδίζοντας το βραβείο Tony.

Ο Άϊρονς παρέμεινε πιστός στις θεατρικές του καταβολές ακόμα και μετά την αναγνώριση που εξασφάλισε στον κινηματογράφο. Το 1991 κέρδισε το Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου καθώς και την Χρυσή Σφαίρα  για την ερμηνεία του στο βιογραφικό δράμα «Το γύρισμα της τύχης» του Μπάρμπετ Σρέντερ. Το 2006 η τηλεοπτική του καριέρα, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τη συμμετοχή του στην σειρά του HBO «Watchmen», αναγνωρίστηκε με μια Χρυσή Σφαίρα β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην σειρά «Elizabeth I».

Το 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2020.

Φεστιβάλ ΒερολίνουΤζέρεμι Άϊρονς